AJÁNLÓ
 
14:00
2014. 10. 07.
A törött nádat a törés helyén kontaktragasztóval összeragaszthatjuk. Kosarakon és...
A bejegyzés folyatódik
 
14:00
2014. 10. 07.
Hogyan tüntessük el a fa apró mélyedéseit, horpadásait? A felületi bevonatot távolítsuk...
A bejegyzés folyatódik
 
14:00
2014. 10. 07.
A csavarok időnként meglazulnak és olyan nagy lyukat vájnak a fába, hogy már egyáltalán...
A bejegyzés folyatódik
 
14:00
2014. 10. 07.
Ha a mozgó lábat szárnyas anyával rögzítették, legtöbbször elég, ha ezt ismét meghúzzuk....
A bejegyzés folyatódik
 
14:00
2014. 10. 07.
Facsavarok: A csavarokat húzzuk meg vagy szükség esetén cseréljük ki. Ha laza az illesztés,...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Image16.jpg

A világos színű kesztyűket minden hordás előtt tisztítsuk ki. Ha a kesztyű foltos lesz, dörzsöljük be száraz pipaagyaggal, így nem fakul ki. Tisztításhoz húzzuk fel a kesztyűt és dörzsöljük be kevés melegvizes szappanpehellyel. Mosás után hagyjunk egy kevés szappant a kesztyűn. Kesztyű-sámfán szárítsuk a kesztyűt vagy tömjük ki újságpapírral. Ha a kesztyű megszáradt, dörzsöljük össze és gyűrjük meg, hogy puha legyen. A szarvasbőrt egy puha radírral vagy egy külön, szarvasbőrhöz való kefével óvatosan, puha, körkörös mozdulatokkal dörzsöljük át.

Ha a bőrcsizma, -cipő és -táska vizes lesz, tömjük ki újságpapírral, hogy száradás közben megtartsák a formájukat. Közvetlen hőhatástól távol tartva hagyjuk őket megszáradni.

hh.jpg

Bőr és szarvasbőr tisztítása
Mosószeres meleg vizes puha kendővel töröljük le a piszkos bőrcsizmát, bőrmellényt vagy bőrtáskát. Az új vagy frissen megtisztított bőrt a kiszáradás megakadályozása céljából az alábbiak szerint le kell kezelni: Az egyszerű, hétköznapi bőrbe ujjunkkal vagy egy puha kendővel dörzsöljünk marhafaggyút, lanolint vagy ricinusolajat. Hagyjuk, hogy a bőr beigya az olajat, amíg meg nem puhul. Fényes és lakk-bőrökhöz használjunk mindig fele arányban lanolint és ricinusolajat. A marhafaggyútól a lakkozott bőr nehezen fényesíthető, ezért ezt ne használjuk.

Fehér vagy pasztell színű bőrökhöz használjunk fehér petróleumzselét. Ha a szarvasbőrt rendszeresen tisztítjuk, sokáig jó állapotban marad. Mielőtt hosszabb időre a szekrénybe tesszük, tisztíttassuk ki. Az olaj- és zsírfoltokat nagyon nehéz a szarvasbőrből kivenni. Készítsünk kallóföldből és egy kis tisztítószerből sűrű pépet, és dörzsöljük be vele a foltot. Hagyjuk egy éjszakán át rajta, majd keféljük ki alaposan. Használjunk speciális szarvasbőr tisztítót, hogy a nyak körüli zsíros részeket, foltokat otthon is eltávolíthassuk.

Ha a szarvasbőr fénytelen és kopott, frissítsük fel szarvasbőr-tisztító szerrel. Sohase használjunk szarvasbőrhöz vegyszereket vagy folttisztítót, ugyanis kiveszik a bőr színét és a folt körül csúnya karikák keletkeznek.
A háztartásban használatos impregnáló szerek megóvják a szarvasbőrt a nedvességtől és a kisebb foltoktól, de csak tiszta szarvasbőrt kezelhetünk ezen a módon. A szarvasbőrt felfrissíthetjük, ha vízgőz fölé tartjuk, hagyjuk, hogy a gőz beszívódjon, azután puha kefével finoman kikeféljük.


Image13.jpg

Különleges bőrféleségek tisztítása
Kecske- vagy szarvasbőr: jól keféljük és poroljuk ki, a makacs foltokat finom csiszolópapírral vagy a háztartási tisztítószerrel távolítsuk el.

Borjúbőr: megkeményedik, ha túl gyorsan vagy hőforrás közelében szárítjuk. A bőrbe dörzsölt tej és víz keverékével megpuhíthatjuk.
Krokodilbőr: hordás után mindig fényesítsük ki egy puha ronggyal, néha-néha kenjük be cipőkrémmel.
Disznóbőr: ezt a bőrfajtát nagyon nehéz tisztítani. Vigyázzunk, hogy ne legyen túlságosan piszkos. Szükség esetén próbáljuk meg kallófölddel tisztítani. Ha a disznóbőrre folt kerül, dörzsöljük ki körkörös mozdulatokkal egy finom csiszolóvászonnal.

© Nagy háztartáskönyv

 

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.



Kövess a Facebookon

Hirdetés

Furdancs

blogavatar

Ez az oldal azoknak szól, akiket érdekel, hogyan működnek a minket körülvevő dolgok. Azoknak, akik tudják mire valók a szerszámok, vagy legalábbis szeretnék megtanulni. Azoknak, akik úgy gondolják, az emberré válás fontos alkotóeleme hogy magunk oldjuk meg a felmerülő problémákat. Mottónk: Nem azért másztunk le a fáról, hogy a fotelben ülve várjuk a szerelőt...

Hirdetés

Szeretjük

szineslogo.png
Kapanyel.png

Hirdetés

Feedek

Reblog

Utolsó kommentek