AJÁNLÓ
 
14:00
2014. 10. 27.
A törött nádat a törés helyén kontaktragasztóval összeragaszthatjuk. Kosarakon és...
A bejegyzés folyatódik
 
14:00
2014. 10. 27.
Hogyan tüntessük el a fa apró mélyedéseit, horpadásait? A felületi bevonatot távolítsuk...
A bejegyzés folyatódik
 
14:00
2014. 10. 27.
A csavarok időnként meglazulnak és olyan nagy lyukat vájnak a fába, hogy már egyáltalán...
A bejegyzés folyatódik
 
14:00
2014. 10. 27.
Ha a mozgó lábat szárnyas anyával rögzítették, legtöbbször elég, ha ezt ismét meghúzzuk....
A bejegyzés folyatódik
 
14:00
2014. 10. 27.
Facsavarok: A csavarokat húzzuk meg vagy szükség esetén cseréljük ki. Ha laza az illesztés,...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

tarolas02.jpg

Minél nagyobb a súly és/vagy minél vékonyabb a polc, annál közelebb kell lenniük egymáshoz a rögzítési pontoknak.

Fémkonzolok: A rögzítés legolcsóbb módja. A hosszú polcokat alulról vagy oldalról vékony falécekkel támasszuk alá.Fémsín: A deszkát a falra erősített sínbe illesztjük.
Fatípli: Az alátámasztáshoz hosszú tipliket használjunk, amelyek később, ha a polcot telerakjuk, nem látszanak.

Hogyan szereljük fel a polcot?

Először lemérjük a rendelkezésünkre álló helyet és elkészítjük a polc tervét. Ezután bejelöljük a falon azokat a pontokat, ahol a polcot rögzíteni fogjuk.
Az első oldalelemet lazán becsavarozzuk. Függőón vagy olyan zsinór segítségével, amelyre nehezéket kötöttünk, függőleges irányban bejelöljük a legalsó rögzítési pontot (balra). Ezután valakit megkérünk, hogy tartsa a falhoz a második függőleges rögzítőelemet. Ráfektetjük és (vízszintmérő segítségével) vízszintbe állítjuk a deszkát (jobbra). Fent és lent megjelöljük a lyukak helyét. Kifúrjuk a lyukakat és beverjük a tipliket. Behelyezzük és egymás után meghúzzuk a csavarokat.

Fontos: Elektromos vezetékek mentén sem fúrni, sem a falba szöget verni nem szabad. A vezetékek általában függőlegesen vagy vízszintesen derékszögben elkanyarodva futnak. Ennek tudatában a villanykapcsolók és konnektorok segítségével tudunk tájékozódni.
Néha favázra szerelt, tapétával borított faforgácslemezből is készülnek térelválasztók. Csak a falécek bírják ki a megterhelést. Vizsgáljuk meg az anyagot könnyű kalapácsütésekkel, és állapítsuk meg a visszhang változásából, hogy hol találhatók az üregek ill. a faváz lécei- Ár vagy vékony szög segítségével az üregek és a tömör részek az ellenállásuk alapján is megkülönböztethetők.

Rögzítés csavarokkal: A tehertartó részeket csavarral rögzítjük. Ha az anyag laza szerkezetű vagy túl kemény, előre lyukat fúrunk bele, és megfelelő méretű tiplit teszünk bele, hogy a csavar tartson. Különösen a könyvespolcokat kell stabilan rögzítenünk, mert a könyvek súlyát gyakran alábecsüljük. Ugyanez áll a hanglemezekre is.
A fal legyen stabil. Ha nehéz súlyt kell átvennie, használjunk megfelelő hosszúságú tipliket és csavarokat.

Tartófalak: Mielőtt valamit a fal rá rögzítünk, győződjünk meg arról, hogy a fal nem nedves, és nem is mállik. Nagyon fontos, hogy megbizonyosodjunk a fal teherbíró képességéről. Vékony fúróval vehetünk anyagpróbát. A vakolat vagy tapéta gyakran kelt hamis benyomást az alatta levő rétegekről. Nem elég tehát feltételezni a fal teherbíró képességét, hanem minden kétséget kizáróan meg kell róla győződnünk.

Tiplik: A tiplik és csavarok méret szempontjából illeszkednek egymáshoz. Lehetőleg egymáshoz illő méreteket használjunk, a minimális eltéréseknek nincs jelentőségük. Van műanyag, fa- és fémtípli. Otthoni barkácsoláshoz rendszerint a műanyag tipíi is alkalmas. Különleges esetekben kérjünk tanácsot szakembertől. Ne szégyelljük, hogy tájékozatlanok vagyunk. Ha valaki elad valamit, minden bizonnyal tájékoztatással is íud hozzá szolgálni. Egy tipli akkor tart biztonságosan, ha becsavarozáskor szétfészül és kis tüskéi a falba mélyednek, ezért a fúrt lyuknak a tipli méretéhez kell igazodnia.

© Nagy háztartáskönyv


  Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is.
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.



Kövess a Facebookon

Hirdetés

Furdancs

blogavatar

Ez az oldal azoknak szól, akiket érdekel, hogyan működnek a minket körülvevő dolgok. Azoknak, akik tudják mire valók a szerszámok, vagy legalábbis szeretnék megtanulni. Azoknak, akik úgy gondolják, az emberré válás fontos alkotóeleme hogy magunk oldjuk meg a felmerülő problémákat. Mottónk: Nem azért másztunk le a fáról, hogy a fotelben ülve várjuk a szerelőt...

Hirdetés

Szeretjük

szineslogo.png
Kapanyel.png

Hirdetés

Feedek

Reblog

Utolsó kommentek