AJÁNLÓ
 
15:14
2014. 10. 21.
A törött nádat a törés helyén kontaktragasztóval összeragaszthatjuk. Kosarakon és...
A bejegyzés folyatódik
 
15:14
2014. 10. 21.
Hogyan tüntessük el a fa apró mélyedéseit, horpadásait? A felületi bevonatot távolítsuk...
A bejegyzés folyatódik
 
15:14
2014. 10. 21.
A csavarok időnként meglazulnak és olyan nagy lyukat vájnak a fába, hogy már egyáltalán...
A bejegyzés folyatódik
 
15:14
2014. 10. 21.
Ha a mozgó lábat szárnyas anyával rögzítették, legtöbbször elég, ha ezt ismét meghúzzuk....
A bejegyzés folyatódik
 
15:14
2014. 10. 21.
Facsavarok: A csavarokat húzzuk meg vagy szükség esetén cseréljük ki. Ha laza az illesztés,...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Napi tipp: polcokról még több

tarolas07.jpg

Könyvespolcot csak olyan fal mellé állítsunk, amely száraz és nem melegszik át, máskülönben a könyvek állaga idővel romlik.

A könyvespolcok - a deszkák súlyából és a rájuk rakott teherből adódóan - csinos kis súlyt jelentenek. A rögzítési pontok közötti távolságot ennek megfelelően kell megválasztani: minél távolabb vannak egymástól, annál nagyobb súlyt kell megbízhatóan elbírniuk. A legegyszerűbb megoldás a falra csavarozott fémsín, amelyre fémkonzolokat erősíthetünk. Ezekhez rögzítjük azután - a könyvek nagyságának megfelelő távolságban egymástól - a deszkákat.

A polcrendszer alsó részén alakíthatjuk ki a TV, a hangfalak, a rádió és más hasonló készülék helyét. Eközben legyünk mindig tekintettel a súlyra, amit a polcnak el kell majd bírnia. Ha a polc széles, és nagy megterhelésnek van kitéve, támasszuk alá külön lábakkal is. A biztonság fontosabb mint a szépség: az egyes polcokat feltétlenül stabilan kell áfáihoz rögzítenünk, akkor is, ha ehhez kiegészítő tiplik és csavarok szükségesek. Ne feledjük, hogy ha a polc tele van, a rögzítés rendszerint már nem látható. Ha fontos a polc külső megjelenése, legjobb, ha variálható polcrendszert veszünk fa oldallapokkal. Polcnak 15 mm vastag fa, préselt lemez, rétegelt műanyag, furnér vagy 10 mm-es üveg alkalmas.

A szekrények polcait is jobban megterhelhetjük, ha előzőleg tiplikkel vagy keskeny léccel alátámasztjuk őket. Erre acélra minden barkácsboltban találunk megfelelő lécet. Bár általában porfogónak számítanak, a polcok a legkülönbözőbb tárgyak tárolására alkalmasak. Még ruhaneműt is tarthatunk rajtuk, ha előzőleg zacskóba csomagoljuk. A rendszeres takarítás mindenesetre elkerülhetetlen. Ha a nyitott polcot már nem akarjuk „mutogatni", könnyű spanyolfal mögé rejthetjük. Magunk is készíthetünk ilyet sima lécből, zsanérból és pergamenből.

Elemes polcok: Vannak egyedi polcok, s olyanok is, amelyek egy polcrendszer részét képezik. Ha polcot akarunk építeni, azonos bútorcsalád elemeit vásároljuk meg, lehetőleg olyan cégtől, amely garantálja a folyamatos szállítást. Ezeket a bútorokat célszerű térelosztóként a helyiség közepére vagy a fal mellé állítani, ahol nincsenek útban. Legolcsóbban akkor jövünk ki, ha irodai fémpolcokat vásárolunk. Bár ezek többnyire egységesen szürkék, befújhatjuk vagy mázolhatjuk őket más színűre.

Nagyon jól használhatóak a konyhában a kis, többnyire háromszintes fenyőpolcok, amelyeket oldallappal együtt kínálnak (oldalukon kampókkal a bögrék vagy edényfogó kesztyűk számára), de a nappaliban vagy a hálószobában is jól kihasználhatók az egyébként szanaszéjjel heverő apró tárgyak elhelyezésére. Óntányérok és más dísztárgyak elhelyezésére külön kis fapolcot ajánlunk; a tányérokat pl. keskeny léccé! is rögzíthetjük.

A polc „átöltöztetése": Néha szinte teljesen megváltoztathatunk egy egyszerű polcot, úgy, hogyha a deszkák szélére dekoratív fából keskeny lécet szegelünk, amit esetleg még a polc oldalán is végigvezetünk.

© Nagy háztartáskönyv


  Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is.
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.Kövess a Facebookon

Hirdetés

Furdancs

blogavatar

Ez az oldal azoknak szól, akiket érdekel, hogyan működnek a minket körülvevő dolgok. Azoknak, akik tudják mire valók a szerszámok, vagy legalábbis szeretnék megtanulni. Azoknak, akik úgy gondolják, az emberré válás fontos alkotóeleme hogy magunk oldjuk meg a felmerülő problémákat. Mottónk: Nem azért másztunk le a fáról, hogy a fotelben ülve várjuk a szerelőt...

Hirdetés

Szeretjük

szineslogo.png
Kapanyel.png

Hirdetés

Feedek

Reblog

Utolsó kommentek