AJÁNLÓ
 
14:00
2014. 12. 01.
A törött nádat a törés helyén kontaktragasztóval összeragaszthatjuk. Kosarakon és...
A bejegyzés folyatódik
 
14:00
2014. 12. 01.
Hogyan tüntessük el a fa apró mélyedéseit, horpadásait? A felületi bevonatot távolítsuk...
A bejegyzés folyatódik
 
14:00
2014. 12. 01.
A csavarok időnként meglazulnak és olyan nagy lyukat vájnak a fába, hogy már egyáltalán...
A bejegyzés folyatódik
 
14:00
2014. 12. 01.
Ha a mozgó lábat szárnyas anyával rögzítették, legtöbbször elég, ha ezt ismét meghúzzuk....
A bejegyzés folyatódik
 
14:00
2014. 12. 01.
Facsavarok: A csavarokat húzzuk meg vagy szükség esetén cseréljük ki. Ha laza az illesztés,...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Napi tipp: régi órák

Image10_1.jpg

Vessünk egy pillantást a régi órákra. Aki érdeklődik a régiségek iránt, az előbb vagy utóbb kapcsolatba kerül az órákkal. Az ingás állóórákat általában nem lehet gyűjteni, csak egyes darabokat állíthatunk belőlük lakásunkba, mert helyigényesek, s azzal is számolnunk kell, hogy nem ketyegnek halkan. Gyűjtők körében egyre kedveltebbek a különféle zsebórák, bár a szerkezetük újjáalakítása csaknem megfizethetetlen.

A zsebórák ősei az un. „nürnbergi tojások". A XVI. sz. elején találták fel őket, s mintegy a mai mechanikus zsebórák elődeinek tekinthetők. Működési elvük a következő: a hajtóerőt egy kis, hengeres szelenceformájú házban elhelyezett felhúzható tekercsrugó szolgáltatja (innen a tojás elnevezés). A billegő itt egy kis kanalas szabályzó volt, ami két disznó-sorté között ide-oda mozgott. Ha ezeket az órákat felhúzták, akár két napig is szünet nélkül jártak. Fejjel lefelé fordítva sem álltak meg, ami pedig könnyen előfordulhatott, hiszen zsebben hordták őket.

Az ingaórák elve az olasz természettudós, Galileo Galilei nevéhez kapcsolódik, akit a pisai Dómban egy lengő lámpa megfigyelése saját elbeszélése szerint arra késztetett, hogy elgondolkozzon a jelenségen, s kutassa az ezzel kapcsolatos természeti törvényt. Az ingatörvény nagy órákban a gyakorlatban is alkalmazható: a rövid ingák gyorsabban lengenek, a hosszú ingák lassabban. Ha az ingasúlyt úgy készítjük, hogy az az ingán eltolható legyen, akkor az ingaóra járása szükség szerint szabályozható. Ezzel a XVII. sz. közepén felfedezték azt az elvet, amelynek alapján immár századok óta készítik az órákat - a gyűjtők nagy örömére. Sose nyúljunk mi magunk egy óra belső szerkezetéhez, mert kárt tehetünk benne.

© Nagy háztartáskönyv



    Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is.
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

 



Kövess a Facebookon

Hirdetés

Furdancs

blogavatar

Ez az oldal azoknak szól, akiket érdekel, hogyan működnek a minket körülvevő dolgok. Azoknak, akik tudják mire valók a szerszámok, vagy legalábbis szeretnék megtanulni. Azoknak, akik úgy gondolják, az emberré válás fontos alkotóeleme hogy magunk oldjuk meg a felmerülő problémákat. Mottónk: Nem azért másztunk le a fáról, hogy a fotelben ülve várjuk a szerelőt...

Hirdetés

Szeretjük

szineslogo.png
Kapanyel.png

Hirdetés

Feedek

Reblog

Utolsó kommentek