AJÁNLÓ
 
05:00
2016. 03. 24.
Tekintve, hogy majdnem minden marad a régiben és a Furdancs dübörög tovább, nem szeretnénk bő...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2016. 03. 24.
A csavarok a legelterjedtebb gépelemek. Felhasználásuk szerint vannak rögzítő csavarok...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2016. 03. 24.
A játékkatonákat mindenki szereti, mert a kézbe fogható maketteknek van egyfajta, gyermekkorba...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2016. 03. 24.
Az átlagnál több olvasói reakciót kapunk az elektromos szerszámok bemutatására válaszul,...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2016. 03. 24.
Néha-néha még be kell gyújtani, de már látjuk a fűtési szezon végét. Nem hagyjuk...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

3DPrint: Mérlegen a Furdancs

A permetezőszer olyan, mint a rum. Kis mértékben gyógyszer, nagy mértékben drága. Káros is, persze. Kertemben csak a legszükségesebb mértékben használok növényvédő szert és régóta gondot okoz kis mennyiségek kimérése.

A digitális konyhai mérleg +/- 1 grammos hibahatárral mér, miközben legtöbbször összesen egy grammra van szükségem. Eddig szemmértékkel adagoltam, azaz a gyárilag négy grammos adagot kiöntöttem és négy részre osztottam, de ez a módszer nem az igazi. Valami van, de nem az igazi.

Kéne egy patikamérleg - tűnődöm már régóta - és méltatlan lennék barkácsblog szerzői státusomra, ha nem saját kútfőből oldanám meg a kérdést. Így a 3D nyomtatáshoz fordultam ismét. Egyben köszönettel üdvözlöm a Conrad webáruházat, mint nyomtatós sorozatunk új támogatóját.

Bemelegítésként egy kétkaros levélmérleget készítettem. Az állványt a netről szedtem és ennek kapcsán egy fontos tanulságot szeretnék megosztani önökkel. Említettem már a Thingverse oldalt, mint a 3D tervek bőséges lelőhelyét. Semmiképp se Firefox böngészővel válogassanak, rendkívül lassú. Először a szerverre gyanakodtam, de utána Chrome böngészővel próbáltam és azóta hasít a nézelődés.

A mérleg nyelve saját tervezés. A "Furdancs" felirat csak azért került rá, hogy mutassam, ilyet is tudunk. Két átmenő furatot tartalmaz. A mérleg karja M5 menetes szár, hogy anyacsavarokkal finoman beállíthassam az egyensúlyt, a tengely pedig M4 csavar. Minél kisebb a surlódás, annál finomabb a mérleg, tehát szélsőséges esetben még csapágyazhatjuk is.

Íme a mesterterv, miszerint egyik serpenyőbe a mérendő anyag, a másikba etalon súlyok kerülnek. Nézzünk körbe apró tömegek után, melyből elegendő egyforma darabot keríthetünk. Tízesével megmérjük őket, mert egynek méréséhez nincs megfelelően hiteles mérlegem.

10 darab M8 anya tömege 45 gramm, tehát egy darab 4.5 grammos. Ez elég súlyos, viszont az M5 anya 1 gr, M4 anya: 0.7 gr,  M3 anya: 0.25 gramm. Ezekkel az egységekkel már finoman mérhetjük ki az adagokat. 

Hevenyészett demonstrációs fotónkon 2.1 gramm komplex műtrágyát látnak, melynek palánta beöntözéshez ajánlott hígítása 0.03%, azaz 0.3 gramm/liter. Műtrágyával is ki lehet irtani virágzó növénypopulációt, tehát az adagolást szintén óvatosan végezzék. 

Új tapasztalat, hogy próbát tettem a gázforrasztó készülékkel, így erősítettem fel a tálcák felfogatására alkalmas fémlemezeket. Meglepően jól sikerült. Alig bírtam lefeszegetni az egyiket, mikor rájöttem, hogy a második felforrasztása előtt a mérlegnyelvet rá kellett volna húzni a tengelyre...előfordul ilyen.

Tehát a sikeres forrasztás titka: Keményforrasztó 1950°C, Rothenberger (számos más dologra is kiválóan alkalmas, például viharban rágyújtani), forrasztóvíz a jobb tapadásért és forrasztó ón.

Viszont van egy gyakorlati probléma a kétkaros patikai mérleggel. Elkezdjük adagolni a mérendő anyagot vagy a súlyokat. A nagyon finoman kiegyensúlyozott mérlegkar azonnal dőlni kezd és szerencsétlen esetben kiborul az egész. Sajnos nyakamon volt a cikkleadás, ezért csak a makettjét tudom megmutatni a továbbfejlesztett konstrukciónak. Erre utal a cél érdekében feláldozott szögmérő, ami egy skálát szimulál.

Működési elv: A tálcát kiegyensúlyozzuk, majd egy ismert tömeget teszünk rá. A kitérés egyenesen arányos a forgatónyomatékkal, amit a ráhelyezett mérősúly okoz. Próbamérésekkel fokbeosztást rajzolunk fel egy skálára, mert egy mérés nem mérés. Nagyságrenddel nagyobb felbontású mérőeszközt kaptunk. Az ellensúlyt esetleg egy finom rugóval helyettesíthetjük, hogy stabilabb legyen a szerkezet. A rugó megnyúlása, ezáltal a mutató kitérése szintén arányos a tömeggel.

Sorozatunkat a Conrad webáruház szaküzlet támogatja.


   Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.



Kövess a Facebookon

Hirdetés

Furdancs

blogavatar

Ez az oldal azoknak szól, akiket érdekel, hogyan működnek a minket körülvevő dolgok. Azoknak, akik tudják mire valók a szerszámok, vagy legalábbis szeretnék megtanulni. Azoknak, akik úgy gondolják, az emberré válás fontos alkotóeleme hogy magunk oldjuk meg a felmerülő problémákat. Mottónk: Nem azért másztunk le a fáról, hogy a fotelben ülve várjuk a szerelőt...

Hirdetés

Szeretjük

szineslogo.png
Kapanyel.png

Hirdetés

Feedek

Reblog

Utolsó kommentek