AJÁNLÓ
 
05:00
2015. 05. 06.
Tekintve, hogy majdnem minden marad a régiben és a Furdancs dübörög tovább, nem szeretnénk bő...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2015. 05. 06.
A csavarok a legelterjedtebb gépelemek. Felhasználásuk szerint vannak rögzítő csavarok...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2015. 05. 06.
A játékkatonákat mindenki szereti, mert a kézbe fogható maketteknek van egyfajta, gyermekkorba...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2015. 05. 06.
Az átlagnál több olvasói reakciót kapunk az elektromos szerszámok bemutatására válaszul,...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2015. 05. 06.
Néha-néha még be kell gyújtani, de már látjuk a fűtési szezon végét. Nem hagyjuk...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Pumpa-nász a betonon

A művészi talajtorna egy igazán látványos és komoly felkészülést igénylő sport. Sokkal kevésbé élvezetes viszont gyakorolni, ha egy nem túl magas üvegházba hajlított térddel beereszkedve-hajolva palántát kell öntöznünk. Mozgáskoordinációs kihívás, hogy ne verjük be a fejünket, ne borítsuk fel a palántákat és ne rúgjuk ki a felhajtható tetőt tartó karót.

p0.jpg

Catherine Zeta-Jones fotójával ábrázolom a jelentet, amikor a Briliáns csapda című filmben gyakorolt a lézerhálóban való bujkálásra. Higgyék el, én nem lennék ilyen szép látvány közben, ezért már idejekorán rátértem a kézi permetezővel való palántalocsolásra.

Az az igazi vidám vasárnap, mikor két selejtezésre ítélt eszközt párosítva olyan működőképes berendezés jön létre, melyre még igény is van, nemcsak önmagáért készül. Első komponens a régi kézi permetezőm, mely becsületesen szolgált, de a kor kikezdte tömítéseit.

p3.jpg

Olyannyira, hogy már a tömítés internetes keresésére fordított idő is meghaladja pillanatnyi értékét, nemhogy annak megrendelése és postaköltség fedezése. Újonnan is olcsó volt. Konstrukciójából adódóan az sem járható út, hogy majd vágok bele gumiból peremes tömítést.

p5.jpg

Második fő elem egy pumpa (tájszóval punepa), melynek a szelepre szorítható csatlakozása tömődhetett vagy romolhatott el. Lényeg, hogy szilárd falat képez a belepréselt levegő előtt. Oldhatatlan kötéssel kapcsolódnak alkatrészei, minden beavatkozás még jobban tönkreteszi. Itt már csak megcsonkított torzóját láthatjuk, gazdateste nemsokára egy másik, boldogabb funkcióban manifesztálódik ugyanis.

p2.jpg

Utolsó alkatrész egy biciklitömlő szelepe. Mellette a permetező nyomásmérésére szolgáló kupakja látható. A belső nyomás egy sávosra festett kis hengert nyom ki ellenrugó ellenében. Normál nyomásnál sárga, túltöltésnél a piros sáv nyomakodik ki. Ekkor érdemes abbahagyni a pumpálását, ha nem akarunk (például) Glialkát szippantani reggelire.

p4.jpg

Kissé kitágítva a jelzőhenger furatát, hátulról belecsavartam a szelepet, előtte szigetelőgéllel tömítettem. A megoldás előnye, hogy a belső nyomás akkor is rátapasztja a nyílásra a szelepet, ha az eresztene véletlenül. Még inkább segíti a rögzítést a szelephez rendszeresített anya

p6.jpg

Azután már csak a pumpa gumicsövét kellett rácsavarni a szelepre. Öntözéshez nem kell nagy nyomás, ezért szorítóbilincsre sincs szükség. Az egybeszerelés HILTI-szalaggal történt.

p1.jpg

A pumpatest maga még működőképes, tehát egy új szelepcsatlakozó/tömlő beszerzése után akár rendeltetésszerűen is használhatjuk. Erre kevés az esély, mivel kerékpárjaink pont nyolc éve rohadnak csendesen a fészerben. Viszont így nem a frissen beszerzett új permetezőmet kell használni locsolásra.

 

   Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.


 



Kövess a Facebookon

Hirdetés

Furdancs

blogavatar

Ez az oldal azoknak szól, akiket érdekel, hogyan működnek a minket körülvevő dolgok. Azoknak, akik tudják mire valók a szerszámok, vagy legalábbis szeretnék megtanulni. Azoknak, akik úgy gondolják, az emberré válás fontos alkotóeleme hogy magunk oldjuk meg a felmerülő problémákat. Mottónk: Nem azért másztunk le a fáról, hogy a fotelben ülve várjuk a szerelőt...

Hirdetés

Szeretjük

szineslogo.png
Kapanyel.png

Hirdetés

Feedek

Reblog

Utolsó kommentek