AJÁNLÓ
 
05:00
2016. 04. 27.
Tekintve, hogy majdnem minden marad a régiben és a Furdancs dübörög tovább, nem szeretnénk bő...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2016. 04. 27.
A csavarok a legelterjedtebb gépelemek. Felhasználásuk szerint vannak rögzítő csavarok...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2016. 04. 27.
A játékkatonákat mindenki szereti, mert a kézbe fogható maketteknek van egyfajta, gyermekkorba...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2016. 04. 27.
Az átlagnál több olvasói reakciót kapunk az elektromos szerszámok bemutatására válaszul,...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2016. 04. 27.
Néha-néha még be kell gyújtani, de már látjuk a fűtési szezon végét. Nem hagyjuk...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A legkiadósabb takarítást festés után ejthetjük meg, mikor a helyiség kiürítve, háziállatok evakuálva, minden sarok feltárul a maga meztelen valóságában és a festéket amúgy is le kell mosni. A festés előkészítése porban és verítékben úszó lakást és homlokot eredményez. Vagy ne csiszoljunk-gletteljünk, hanem terítsünk rá tapétát, elfedve a hiányosságokat?

tapetr0.jpg

Ahogy azt Móricka elképzeli - intenek a hozzáértők. A tapétázást macerásabb előkészíteni, sokkal simábbra kell glettelni és a sarkok, keretek környékének lefedése sokáig emlegethetővé, a tervezettnél messze hosszabb időt igénylő szenvedéssé teszik a tapétázást. Viszont szebb és más előnyei is vannak.

Ha festés és tapétázás ötlete közt őrlődnek, vagy szeretnék a profik által ismert trükkökkel megkönnyíteni a munkát, szokás szerint egy szakkönyvet,  a Cser kiadó Tapétázás lépésről lépésre című kiadványát nyújtjuk át virtuálisan. S mellé - mintegy beetetésként - egy rövid, igazán rövid tippcsokrot a tapétaválasztásról.

Hol milyen tapétát használjunk?
Általában bárhol bármilyen tapétafajtát használhatunk de bizonyos helyiségekbe célszerű egy adott fajtát választani. Döntés előtt azt is mérlegeljük. hogy milyen mintázat illik az adott helyiség funkciójához és stílusához.

tapetr5.jpg

Elegáns stílus: az elegánsabb mintázatú tapéták ideális területe az ebédlő és a nappali Az elegáns mintázatot indokolhatja az épület stílusa, vagy egyszerűen csak emelheti a szoba fényét
Praktikus szempontok: konyhákban és fürdőszobákban érdemes mosható viniltapétát alkalmazni, mert könnyen tisztítható. A csíkos minta egyszerűen ragasztható, belmagasság-növelő, elegáns hatású, amely a lakás szinte bármely helyiségében jól mutat.

tapetr4.jpg

Az egyes minták hatása
A színekhez hasonlóan a tapéta mintázata teljesen megváltoztathatja egy adott helyiség hangulatát. Ezért a minta kiválasztásakor mindig vegyük figyelembe, hogy milyen hatást fog kelteni a/ adott helyiségben.

Csíkok: Mivel a csíkok mindig megnyújtják a felületet. Azokba a helyiségekbe, amelyeknek kicsit szeretnénk  „megnövelni“ a belmagasságát, érdemes ezt a mintát választani. Viszont semmiképpen ne ragasszuk egyenetlen falfelületre, mert a csíkok a legkisebb egyenetlenséget is felnagyítják, kihangsúlyozzák.

tapetr3.jpg

Egyszínű felületek: A legújabb divatot követve egyre több egyszínű, festésre emlékezteti tapéta jelenik meg a piacon. Ezeket meglehetősen egyszerű felragasztani, viszont pont a minták hiánya miatt nehéz hibátlan illesztést kialakítani. Ez különösen igaz a sötétebb színű tapétákra. Esetleg érdemes lehet az alaptapétát a tapétával egyező színűre festeni, hogy a pontatlan illesztések se látszódjanak.

Virágmintás tapétát általában elég könnyű felragasztani. mert a virágminta eltereli a figyelmet az illesztésekről. A nagyméretű virágminták inkább nagyobb helyiségbe valók, különben kevésbé érvényesül a minta, és kicsinyíteni fogja a helyiséget. Az apró virágmintás felületek falusias hangulatúak. Az egyenetlen vagy durva felületű falakra érdemes ilyen mintázatú tapétát ragasztani, mert a mintázat elvonja a figyelmet az alapfelület esetleges hibáiról.

tapetr2.jpg

Ismétlődő motívumok: Az egy-két ismétlődő motívummal díszített tapétákat nagyon precízen kell felragasztani, mert minden pontatlanság - például ha nem függőlegesen lett felragasztva a tapétalap - feltűnően látszik. Bár rendkívül dekoratívak. Kezdőknek általiban nem ezeken érdemes tanulni.

Tájképek: Egyes gyártók tájképes tapétákat is gyártanak. Az egyes tekercseket meghatározott sorrendben kell felragasztani a falra. Ha utálunk egy megfelelő falat, amelyen elfér a kép. Nagyon hatásos lehet ez a felületképzési mód.

tapetr1.jpg

Klasszikus minták. Vannak olyan klasszikus minták, amelyek úgy tűnik, soha nem mennek ki a divatból. Ilyen például a liliomos minta, amely már évszázadok óta népszerű és ma is gyakran alkalmazzák. Ezek egy része meglehetősen egyhangú benyomást kelt, ezt mindig vegyük figyelembe az adott helyiség tapétázásakor!


   Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.



Kövess a Facebookon

Hirdetés

Furdancs

blogavatar

Ez az oldal azoknak szól, akiket érdekel, hogyan működnek a minket körülvevő dolgok. Azoknak, akik tudják mire valók a szerszámok, vagy legalábbis szeretnék megtanulni. Azoknak, akik úgy gondolják, az emberré válás fontos alkotóeleme hogy magunk oldjuk meg a felmerülő problémákat. Mottónk: Nem azért másztunk le a fáról, hogy a fotelben ülve várjuk a szerelőt...

Hirdetés

Szeretjük

szineslogo.png
Kapanyel.png

Hirdetés

Feedek

Reblog

Utolsó kommentek