AJÁNLÓ
 
05:00
2015. 08. 26.
Tekintve, hogy majdnem minden marad a régiben és a Furdancs dübörög tovább, nem szeretnénk bő...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2015. 08. 26.
A csavarok a legelterjedtebb gépelemek. Felhasználásuk szerint vannak rögzítő csavarok...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2015. 08. 26.
A játékkatonákat mindenki szereti, mert a kézbe fogható maketteknek van egyfajta, gyermekkorba...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2015. 08. 26.
Az átlagnál több olvasói reakciót kapunk az elektromos szerszámok bemutatására válaszul,...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2015. 08. 26.
Néha-néha még be kell gyújtani, de már látjuk a fűtési szezon végét. Nem hagyjuk...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Tesla vs. Edison

Nikola Tesla népszerű és némiképp misztikus alak a mai ember szemében. Az irodalom és média számos műve az Igazi Feltalálót személyesíti meg személyében és ezzel más Igazi Feltalálók is egyetértenek. Például a Tesla autómárka atyja, Elon Musk. Filmek tucatjaiból köszön vissza rejtélyes kutatásainak vélt vagy valós eredménye, általában villámokat szóró eszközök képében.

tve5.jpg

Most életének egyik leghíresebb epizódját, a Tesla vs. Edison csatát elevenítem fel. A tét nem kevés, melyik áram táplálja a világot továbbiakban, AC vagy DC? Máig találkozhatunk az eset ihlette kulturális utalásokkal pólókon, rajzokon, még filmben is felbukkan (Murdoch nyomozó rejtélyei). Illusztrációkat is ennek szellemében válogattam.

tve.jpg

A személyes párharc nem új keletű, gyökereiben a konkrét piaci verseny mellett egy régi sérelem is rejtőzött. Edison az egyenáramú gépek fejlesztése után nem fizette ki Teslának a tréfából felajánlott ötvenezer dolláros munkadíjat. Ilyen humora volt ennek az Edisonnak.

tve7.jpg

Edison igazi nagyragadozó volt a tudomány világában, vagy inkább hiéna. Amellett, hogy létező találmányaiból szerzett tőkéjéből iparosította a feltalálás tudományát (ez nem baj) és saját neve alatt szabadalmaztatta az eredményt, nem habozott "meríteni" kortársai még nem jogvédett szellemi termékeiből. Így járt az akkor alkalmazottjaként dolgozó Tesla is. Ő nem volt ennyire rámenős életében, a rádió feltalálásának dicsőségét is csak halála után állapította meg a bíróság. Tehát Tesla, nem Marconi.

tve01.jpg

Egyik szorítóban: Tesla a "világ egyik legjelentősebb és leghíresebb tudósa és feltalálója, tevékenységét elsősorban az elektromosság, mágnesesség és gépészet területén fejtette ki. Több fontos elméleti és gyakorlati részecskefizikai és gravitációs kutatáson kívül a nevéhez kötődik a többfázisú villamos hálózat, a váltakozóáramú motor, az energia vezeték nélküli továbbítása, az energiatakarékos világítás, a távirányítás, a nagyfrekvenciás elektroterápiás készülékek, a napenergia-erőmű és más megújuló energiaforrással működő berendezések, valamint a rádió feltalálása is." - írja a WIKI.

tve3.jpg

Ellenfele pedig: Thomas Alva Edison. A legszorgalmasabb feltalálónak tartják, mivel 1093 szabadalom kapcsolódik a nevéhez. Nem mindegyik találmánya teljesen új, néhányat munkatársai ötleteiből fejlesztett tovább. Volt olyan négyéves időszaka, amikor 300 találmányt jelentett be, vagyis ötnaponta egyet.

A fonográf, szénszálas izzó mellett nevéhez fűződik a Motion Picture Patents Company cég létrehozása is, mely a kor 9 legnagyobb filmstúdiójának tömörüléséből született meg (közismert nevén az Edison Trust). Hangosfilmmel is kísérletezett. Azért lett a filmgyártás későbbi központja Hollywood, mert Edison cégének monopolhelyzete miatt az alakuló filmstúdióknak nyugatra kellett költözniük, saját birodalmuk létrehozására.

tve4.jpg

Mikor elérkezett az idő szabványosítani a lokális, egymással nem csereszabatos elektromos hálózatokat, Westinghouse (ez a név ismerős a Terminatorból) cége a váltakozó áramot, míg Edison a könnyebben előállítható egyenáramot preferálta. Tesla ekkor Westinghouse színeiben dolgozott, lényegében az ő fejlesztését használta a technológiai vállalat. A kérdést szakmai vita helyett reklámkampánnyal és nyilatkozatháborúval próbálták eldönteni.

tve8.jpg

A jövő elektromos energiatovábbításának párharcát eldöntő reklámkampányt Edison (a dezinformáció és lejáratás mellett) kóbor kutyák és egy elefánt nyilvános leölésére alapozta. Ezzel kívánta bizonyítani a váltakozó áram halálos veszélyeit. Akkoriban nem kukoricáztak a kóbor állatokkal, de ez még ott is kiverte a biztosítékot és többen halálbüntetést követeltek Edison fejére. Ezt stílszerűen akár villamosszékkel is végrehajthatták volna, amit szintén Edison mérnökei találtak fel. Tudomány a humanizmusért...

tve6.jpg

Végül az 1900-as évek elején a veszteségmentesebben továbbítható (először 25 Hz, majd 1950-től a mai 60 Hz frekvenciával üzemelő) váltakozó áram győzött, bár az addig kiépített egyenáramú hálózatok még sokáig üzemeltek.

tve9.jpg

Természetesen ez az írás az esemény felszínét kapargatja csak, inkább a popkulturális vonatkozásokra igyekeztem rátapintani. Akit mélyebben érdekel a téma, bátran írja a keresőbe: Tesla vs. Edison

   Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.



Kövess a Facebookon

Hirdetés

Furdancs

blogavatar

Ez az oldal azoknak szól, akiket érdekel, hogyan működnek a minket körülvevő dolgok. Azoknak, akik tudják mire valók a szerszámok, vagy legalábbis szeretnék megtanulni. Azoknak, akik úgy gondolják, az emberré válás fontos alkotóeleme hogy magunk oldjuk meg a felmerülő problémákat. Mottónk: Nem azért másztunk le a fáról, hogy a fotelben ülve várjuk a szerelőt...

Hirdetés

Szeretjük

szineslogo.png
Kapanyel.png

Hirdetés

Feedek

Reblog

Utolsó kommentek