AJÁNLÓ
 
05:00
2015. 10. 22.
Tekintve, hogy majdnem minden marad a régiben és a Furdancs dübörög tovább, nem szeretnénk bő...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2015. 10. 22.
A csavarok a legelterjedtebb gépelemek. Felhasználásuk szerint vannak rögzítő csavarok...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2015. 10. 22.
A játékkatonákat mindenki szereti, mert a kézbe fogható maketteknek van egyfajta, gyermekkorba...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2015. 10. 22.
Az átlagnál több olvasói reakciót kapunk az elektromos szerszámok bemutatására válaszul,...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2015. 10. 22.
Néha-néha még be kell gyújtani, de már látjuk a fűtési szezon végét. Nem hagyjuk...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Teszt: Időjárás állomások

Az időjárásra és pontos időre mindenki kíváncsi. (Pontosan mikor viszi el tetőnket a hurrikán?) Szeretjük ha egy kijelzőn köszön vissza minden fontos információ környezetünkről. Most körbejárjuk a komplex adatforrásnak tekinthető időjárás-állomásokat. Összességében, de kategórián (időjárás jelző/előrejelző, analóg-digitális, meteorológiai állomás, stb.) belül is hatalmas választék áll rendelkezésre.

homero1.jpg

Címképünkön egy lakberendezési elemként is csodás analóg készülék látható. Digitális társai színben-formában sokszínűek, de jóval kedvezőbb árban érhetők el. Terjedelmi korlátok miatt a "digitális időjárás állomás" kategórián belül maradok, egy konkrét, közepes árfekvésű készülék szolgáltatásait bemutatva. Hiszen ha egy készüléket látott, akkor szinte mindegyiket látta. Szélsőségesen olcsó per profi készülékek szélső értékeiből is kiemeltem egy-egy példányt.

Vékony, minden fontos tudnivalót egy fotóba koncentráló csomagolásban érkezett a Star Wars droidokra emlékeztető nevű szerkezet, Renkforce E0303H2TR. Névadója szerencsésen elkerülte az olcsó szerszámokra jellemző túláradó jelzőket, mint "best" vagy társai. Ez a Conrad webáruház saját márkás terméke.

homero4.jpg

Ezer forint körül már kaphatunk óra és hőmérő funkciókkal ellátott, külső-belső hőmérsékletet mutató készüléket. Költségtakarékosságból egy szabadba kivezetett szonda méri a külső értéket. Vagy sikerül a közvetlen napfény és a meleget sugárzó fal hatásait kiküszöbölni, vagy nem. Ne csodálkozzunk ezért, ha a Szaúd-Arábiára jellemző külső klímáról tájékoztat egész évben.

Ennél a készüléknél nem kell vezetéket kidugdosni az ablakon. AAA ceruzaelemmel (ezt írjuk előnyére) működő rádiós szenzora kijelzőjén a hőmérséklet és páratartalom olvasható. Három ilyen szenzort tudunk elhelyezni és ráhangolni az állomásra. Köztük nyomógombokkal válthatunk. Hatótávolság 30 méter, így biztosan találunk egy szabványos (árnyékban és 2 méter magasban lévő) helyet a mérőegység számára.

homero3.jpg

A bázisállomás kijelzője kellemesen nagyméretű LCD-panel. Jobb oldalán az időjárási értékek kaptak helyet. Időjárás előrejelzéssel kecsegtet grafikus ábrák segítségével, vélhetően légnyomás-mérés alapján. Csalhatatlan biztonsággal megállapítja, ha kinn esik. Mióta birtoklom, ugyanolyan időjárás van. Szennyes felhők szürke árnya nehezedik a párától nedves, sivár táj kietlen pusztaságára, hol sakálmarta tetem felett keselyűk köröznek és semminek nincs értelme - tehát nem tudtam a változásokat tesztelni.

Mérési tartománya -20-tól +60 Celsius fok, 20-90% relatív páratartalom. Ha emigrálásra gyúrunk, Fahrenheit mértékegységre állíthatjuk a szokásos Celsius skála helyett. Belső-külső hőmérséklet, páratartalom mellett ikonok jelzik a szervezet számára túl nedves, száraz vagy a kellemes légnedvesség állapotát. Eltárolja az utóbbi időszak minimum-maximum értékeit is. Ennek értelmét még kutatom, de biztos hasznos, ha beletették.

homero5.jpg

Időmérő szolgáltatásai közül elsőként a rádiójel-vezérlésű (DCF) technikán alapuló, automatikus beállítást kell megemlíteni. Ha mást mutatnak különféle időjelzőink, a rádióvezérléshez biztosan fordulhatunk etalonként. Manuálisan is beállítható az óra, mikor már odakint megsemmisült a civilizáció és a csőcselék lerombolta a DCF-tornyokat. Pontos idő, dátum, az aktuális nap nevének rövidítése és bónuszként a pillanatnyi holdfázis jelenik meg látásbarát méretben a bal oldali oszlopban. Ébresztést is kérhetünk "szundi" funkcióval, valamint kivilágíthatjuk a kijelzőt.

homero2.jpg

Hátul az ébresztőórát, funkciókat, pontos időt, rádiófrekvenciás csatornákat beállító gombokkal találkozunk. Egy kihajtható támaszték az álló embernek leginkább látható szögbe állítja a kijelzőt, emellett falra is függeszthetjük. Három AA ceruzaelem tartja életben. Manapság egyre több gombelemes elektronikai készüléket, távirányítót gyártanak. Nemcsak a számtalan elemméret közti tájékozódás jelent gondot és teljesítményük is minimális, de legalább drágák. Hálásak vagyunk a ceruzaelemért tehát.

Összességében áráért minden, dobozra írt szolgáltatást stabilan nyújtja, jól látható kijelzője logikus felépítésű. Pluszpont a DCF-időért és a háromra bővíthető rádiófrekvenciás szenzor megoldásért. 

homero67.jpg

A kínálatban kapható legolcsóbb készülék egy TFA időjárásjelző állomás. A nyolcvanas években rajongtunk ezért a dizájnért. Vékony kerete, fémes megjelenése és a kijelző szép karakterei ma is korszerűek. Csak belső mérésre alkalmas hő/páratartalom mérő és óra.

homero66.jpg

Hobbi meteorológusok, kertészek vagy természetjárók hálásan sokrétű, kompakt eszközét választottam ki a felső polcról. Olyan széleskörű szolgáltatáscsomaggal rendelkezik, hogy inkább idézem a kézikönyv bevezetőjét. A könyvet magát letölthetjük a fenti linkről.

"A Vantage Vue® vezeték nélküli összefüggő érzékelő rendszer (ISS) szabadtéri időjárás adatokat gyűjt és kisteljesítményű rádió adóval rádió útján továbbít a Vantage Vue konzolra. Energiával az ISS-t napelemek látják el, ezen kívül rendelkezik egy back-up elemmel is. A Vantage Vue ISS eső gyűjtőből, hőmérséklet/páratartalom érzékelőből, anemométerből és szélirányjelzőből áll. A hőmérséklet/páratartalom érzékelő sugárzástól védő árnyékoló ernyő alá van beépítve, a napsugárzás által az érzékelő mérési adataira gyakorolt hatás minimumra csökkentésére. Az anemométer méri a szélsebességet, a szélirányjelző pedig méri a szélirányt."

Mielőtt eljátszunk a gondolattal, hogy jófejségből adatokat szolgáltatunk például az Időkép részére, keressük meg honlapjukon a kompatibilitás listát. Nem mindegyik meteorólógiai állomás alkalmas internetes adatfeltöltésre.

n4.jpg

Végül pedig a szépség és formatervezés oltárán áldozva egy kis mestermű, Oregon Scientific Crystal. A 3D időjárás szimbólumok valódi üvegbe vannak beágyazva. Időjárástól függően a szimbólumok különbözően jelennek meg az idő és hőmérséklet számértékei mellett. Nem a sokrétű szolgáltatásaiért szeretjük, hanem mert csinos.

 Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.



Kövess a Facebookon

Hirdetés

Furdancs

blogavatar

Ez az oldal azoknak szól, akiket érdekel, hogyan működnek a minket körülvevő dolgok. Azoknak, akik tudják mire valók a szerszámok, vagy legalábbis szeretnék megtanulni. Azoknak, akik úgy gondolják, az emberré válás fontos alkotóeleme hogy magunk oldjuk meg a felmerülő problémákat. Mottónk: Nem azért másztunk le a fáról, hogy a fotelben ülve várjuk a szerelőt...

Hirdetés

Szeretjük

szineslogo.png
Kapanyel.png

Hirdetés

Feedek

Reblog

Utolsó kommentek