AJÁNLÓ
 
05:00
2014. 12. 09.
Hol az otthon? Ahol letesszük a gitárunkat és nem dől el, mert van állványa. Egy időtől...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2014. 12. 09.
Anno a házunk vásárlásával tettünk szert egy felújításra váró kéményre. Hogy valaha...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2014. 12. 09.
Az áldozatra a félig átsült pizzák hívták fel a figyelmet. Látszatra minden rendben működött,...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2014. 12. 09.
Mindenkinek van bojleres története, olvassák el az enyémet is. A vízmelegítő fontos kultúrtörténeti...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2014. 12. 09.
Egy szép napon elhalálozott a fürdőszobai borotválozótükör feletti fényforrás. Azért...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A futógép karbantartása

Image4.jpg

Sült kacsa párolt káposztával, csülök pékné módra, sajttal-gombával-velővel töltött csirkemell, Mrs. Lipton meggyes pitéje… Na, álljunk meg egy szóra - mondja idővel az okos fürdőszoba mérleg, vagy önnön bensőnkben burjánzik fel az igény, hogy suttyomban felgyűlt kilóinktól megszabaduljunk… Egy elsőre talán periférikusnak tűnő berendezés, a futógép karbantartásáról szól mai posztunk.

A futógép, szobabicikli és stepper óriási másodlagos piaccal rendelkezik, tehát mindenki esélyes környezetünkben, hogy volt, van, lesz futógépe. Miért e gyors termékforgás? Hiú szép ábránd kilóinktól gyorsan, kis fáradtsággal megszabadulni. Sokan már a kasszánál úgy érzik, sokat tettek fogyásukért a vásárlással. Az első kipróbálás öröme, kicsit félreteszem, nem érek rá, fáj a fejem, futógép olcsón eladó.

Image7.jpg

Arrafelé vödörszámra mérik a verítéket, hol lemozoghatjuk a bűnös kalóriákat és semmivel sem könnyebb folyamat ez fizikailag, mint kinn a szabadban kocogni. Az első kiábrándulás után sokan talán ezért dobják piacra a mágnesfékes vagy motoros hajtású futógépeket. Sok oka van, hogy miért komfortosabb, kellemesebb, megerőszakolás-mentesebb futógépen lefutni a lefutnivalókat a sötét utcák helyett, ne is merüljünk bele. Viszont mint minden gépnek, ennek is szüksége van karbantartásra. Némelyiket minden használat előtt ajánlja a használati útmutató, másokat csak egyes jelenségek jelentkezése vagy megadott időszak után.

Image2.jpg

Tisztítás
Szükség esetén mosószeres lemosással óvatosan távolítsuk el a lerakódott port, verítéket, hányást, vizeletet (attól függően, mennyire vettük komolyan az edzést). Előzőleg áramtalanítsuk a berendezést és ügyeljünk, ne kerüljön bele folyadék. Tehát a szokásos rutineljárás.

Image9.jpg

A futószíj beállítása
Lényeges, hogy a futófelület párhuzamosan fusson a kerettel, azaz ne másszon el valamelyik irányba. Tapasztalatom szerint elég hetente-havonta ellenőrizni a félrefutást, és az is korrigálható „oldalra húzó futással”. Amennyiben érezzük, hogy lábunk alatt megfut a szalag, azaz erőteljesebb nyomásra kicsit megcsúszik, akkor tényleg szükséges a beavatkozás.
A tartozékként kapott imbuszkulccsal félfordulatonként korrigálhatjuk az oldalra húzást bal vagy jobb oldalon. Futtassuk kb 4 km/h sebességgel a gépet üresen és látni fogjuk, hogy középre húz-e. A szíjlazulásnál mindkét oldalon ugyanannyi fordulatot tekerjünk, míg a futófelület feszes lesz, de nem szorul. A valóságban lehet ezt érezni.

Image1.jpg

Futószíj kenése
A futópad lényege egy polírozott fémlap, melyen a gumipalást csúszik és ez hordozza súlyunkat. Gyárilag szilikonos olajjal kezelik a csúszófelületet. Gépenként változik, hogy ajánl-e utókezelést, ezért olvassuk el a használati útmutatót. Nehéz elképzelni, hogy idővel ne szorulna frissítésre a gyári olajozás. Az én gépemhez 30 használat vagy egy hónap után javasolja gyártója a szilikonos utánkenést. Szaküzletekben kapható kifejezetten futógéphez készült spray.

Image10.jpg

Megosztom tapasztalataimat: az enyém egy relatíve olcsó motoros futópad, 20 kilóval vagyok könnyebb a maximális terhelhetőségnél (ha a vásárlásnál valamire - az áron kívül - oda kell figyelnünk, az a max. tömeg értéke) és eddig kb. 110 alkalommal használtam 40-60 percet alkalmanként. Egyszer állítottam a félrehúzást és kétszer a megcsúszást. Első alkalommal olajozom, mert halasztgattam a szilikon felkutatását, de hiányát még nem láttam a kenésnek.
Nos, ezért érdemes olyan webáruházban vásárolni, ahol csavar, szerszám, szilkonspray és még 100.000 termék kapható, mert lehet göngyölíteni a vásárlást. Talán reklám, de igaz.

Végül köszönetet kell mondanom kis barátomnak, aki fotózáskor segített tartani a futószíjat.

Image5.jpg

 

conrad_reklam_ok.gif

  Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

Kövess a Facebookon

Hirdetés

Furdancs

blogavatar

Ez az oldal azoknak szól, akiket érdekel, hogyan működnek a minket körülvevő dolgok. Azoknak, akik tudják mire valók a szerszámok, vagy legalábbis szeretnék megtanulni. Azoknak, akik úgy gondolják, az emberré válás fontos alkotóeleme hogy magunk oldjuk meg a felmerülő problémákat. Mottónk: Nem azért másztunk le a fáról, hogy a fotelben ülve várjuk a szerelőt...

Hirdetés

Szeretjük

szineslogo.png
Kapanyel.png

Hirdetés

Feedek

Reblog

Utolsó kommentek