AJÁNLÓ
 
05:00
2014. 09. 04.
Tekintve, hogy majdnem minden marad a régiben és a Furdancs dübörög tovább, nem szeretnénk bő...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2014. 09. 04.
A CONSTRUMA Otthonteremtési Kiállítási Csokor idén április 6-10. között kerül megrendezésre...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2014. 09. 04.
Ha a férfiember elég hosszú ideig kénytelen hallás után vizelni, tekintve, hogy a mellékhelyiségben...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2014. 09. 04.
A Furdancs Blog ahol tud, segít! Ezúttal Zoltán fordult hozzánk kérdéssel. Már önmagában...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2014. 09. 04.
Hála olvasóinknak nem tudunk leszállni a házilag elkészíthető léngkondiról. Bemutattunk...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A hét műtárgya: a zsugorcső

A zsugorcső az a kellék, amit bár szakemberek naponta használnak, otthoni javítgatás esetén csak utólag jut az ember eszébe, hogy de jó lett volna, ha van otthon. Egyszer kell venni csomagban, vagy akár kimérve és akkor úgy is el tudjuk felejteni. A zsugorcső legfőbb tulajdonsága, hogy hő hatására veszít az átmérőjéből, zsugorodik. A hossza jó esetben nem változik. Hogy mire jó ez? Például elektromos vezetékeket tudunk vele szigetelni, vegyi anyagoktól tudunk megvédeni kisebb-nagyobb dolgokat vagy akár mechanikai, illetve időjárási hatásoktól tudjuk megóvni az ezekre érzékeny szerelvényeket. Szakszerűbben megfogalmazva: védőburkolatokat tudunk létrehozni vele. Bármilyen meglepő, még a horgászok is használják! Erről később.

Általános felhasználási javaslat e csövekkel kapcsolatban, hogy a zsugorítást illik meleg levegő közvetítésével végezni. Erre a célra megfelelő készülék lehet: hőlégfúvó, melegítőszekrény, hőreflektor, infrasugárzó. A csövet minimum 120 C-ra kell felmelegíteni. A közepétől a szélek felé haladva egyenletes melegítés mellett a zsugorcső felveszi a bevont tárgy alakját és ráfeszül. Használata gyors és egyszerű, szaktudást nem igényel. Nyilván lehet öngyújtóval is zsugorítani, de az ugyebár nem a legszakszerűbb megoldás. Olykor azonban kénytelenek vagyunk abból főzni, amink van. Érdemes megfelelő átmérőjű csövet választani a munkálatokhoz, tekintve, hogy a zsugorcsövek általában 50 százaléknyit tudnak zsugorodni. Ha túl vastag átmérőt választunk, a cső nem feszül rá tökéletesen a burkolandó felületekre. Természetesen léteznek ennél nagyobb arányban zsugorítható csövek is. Ezek a csövek a legjobb áron tekercsben szerezhetőek be, de nekünk ritkán van szükségünk egy méretből mondjuk 3 folyóméternyi mennyiségre, tehát érdemes lehet minél több méretből és színből összeállítani egy készletet otthonra. Valami olyasmit, mint ez:

Barkácsboltokban, elektronikai áruházakban, híradástechnikai üzletekben kis zsacskókban kaphatunk vegyes tartalmú készletecskéket, ezekből összevadászunk néhány különböző tartalmút, kerítünk hozzá egy helyes, sokrekeszes műanyagdobozt, és mi leszunk az utcánk zsugorcső-királyai.

A zsugorcsövek anyaga az úgynevezett térhálósított polietilén-kompaund. A csöveket több szempontból is tudjuk csoportosítani, leginkább falvastagságuk, merevségük szerint érdemes. Ez persze meghatározza a felhasználási területüket is.

Vékonyfalú, rugalmas zsugorcsövek

Anyaga: térhálós, hőstabilizált Polietilén. Kiváló rugalmasságú gyors zsugorodású, nem olvadó. Leginkább olyan munkálatoknál érdemes használni, ahol nem baj, ha a burkolt szerelvény megtartja rugalmasságát.

Vastagfalú, merev zsugorcsövek

Anyaga: térhálós, hőstabilizált Polietilén. Nem olvad, nem repedezik.
Strapabíróbb mivoltánál fogva ezek a csövek akár kültéren is használhatók, például nedvesség, korrózió elleni burkolatok képzésére.

Gyantás zsugorcső

Ez a zsugorcsövek Terminátora. Igen megbízható a szigetelésben és végződések védelmében horzsolásokkal, korrózióval és kémiai anyagokkal szemben. Kiváló időjárásálló tulajdonságokkal rendelkezik. A zsugorcső belső falán lévő gyantás réteg hő hatására megolvad, és ezáltal tapadós, vízzáró szigetelést biztosít.

Itt alább egy videót láthattok arról, hogyan is működik a zsugorcső.

A zsugorcsövek számos, magyarázatra nem szoruló felhasználási területe mellett akad egy alkalmazási terület ahol e kellék kreatív szerepet kap. Ez a horgászat. Ezen belül is jellemzően a bojlis horgászat.

Itt van az a pont, ahol kiléphetnék a fénybe és elkezdhetném saját élményeimet leírni a zsugórcső bojlis felhasználásával kapcsolatban. Ezzel szemben sajnos nekem csak annyi maradt meg az egészből, hogy félrészegen, egy lábasnyi forrásban lévő vízbe lógatunk néhány fonott előkére kötött horgot. Ebből ugyebár nem fogjátok megtudni, hogy mire való a zsugorcső a horgászatban. Inkább nézzétek meg ezt a videót: 

Itt látható, hogy ez az ijesztően kékszemű és kopasz figura, ugyan nem fazékban, hanem hőpuskával rámelegíti a zsugorcsövet a horgon található kötésre. Tényleg nem emlékszem arra, hogy mire jó ez, de ti majd megmondjátok a kommentekben. Meg különben is én az úszózást szeretem.

Összegezve: a zsugorcső nagyon jó szolgálatot tud tenni. Eresszétek szabadon a fantáziátokat és használjátok e kelléket kreatívan. Sokkal részletesebb információkért ajánljuk figyelmetekbe az Ezermester e témában íródott cikkét.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is.
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.



Kövess a Facebookon

Hirdetés

Furdancs

blogavatar

Ez az oldal azoknak szól, akiket érdekel, hogyan működnek a minket körülvevő dolgok. Azoknak, akik tudják mire valók a szerszámok, vagy legalábbis szeretnék megtanulni. Azoknak, akik úgy gondolják, az emberré válás fontos alkotóeleme hogy magunk oldjuk meg a felmerülő problémákat. Mottónk: Nem azért másztunk le a fáról, hogy a fotelben ülve várjuk a szerelőt...

Hirdetés

Szeretjük

szineslogo.png
Kapanyel.png

Hirdetés

Feedek

Reblog

Utolsó kommentek