AJÁNLÓ
 
05:00
2014. 09. 11.
Ez egy kicsit rendhagyó poszt lesz, ma ugyanis nem barkácsolunk semmit. (Esik a eső.) De ettől...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2014. 09. 11.
Ez egy gyors poszt lesz, cserébe legalább rövid. Mostanában permanens témahiányban szenved...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2014. 09. 11.
Tavaly decemberben volt egy kétrészes posztunk arról, mi alapján választottam szerszámos ládát,...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2014. 09. 11.
Bútorlapból készült bútorok általánossá válásával együtt terjedtek el az ilyen bútorok...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2014. 09. 11.
Lyukat persze a legegyszerűbb fúróval készíteni, azonban házilagos körülmények között...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A hét műtárgya: az esőkabát

Oké, az esőkabát kicsit kilóg a szerszámok sorából. Viszont jóval több ember használja, mint mondjuk a varázsvesszőt vagy épp a kerítésfogót. És esőkabátra, vagy pontosabban esőruházatra minden, a szabadtéren dolgozó munkásnak, ezermesternek is szüksége van. Szerencsére manapság már igen modern változatok vannak ezekből is, előbb azonban nézzük meg, mióta is létezik a mai értelemben vett esőkabát illetve esőruházat.

A vizes és hideg vidékeken élő népek persze már régen próbálkoztak szárazon tartani magukat. Az állatbőrökből, vagy vászonból készült ruhadarabokat állati zsiradékkal, faggyúval tették vízhatlanabbá, azonban ezek a megoldások folyamatos ápolást, törődést igényeltek, és még így is csak igen korlátozott védelmet jelentettek.

Az első vízhatlan csizma ötlete állítólag Wellington hercegétől származik. Igaz, hogy ez a lábbeli akkor még borjúbőrből készült, de tökéletesen megfelelt a harcmezőn. Az első világháború végén a vulkanizált kaucsuk, vagyis a gumi feltalálása után indult hódító útjára az igazi gumicsizma. Sikere azóta is töretlen.

Az esőkabát története is a múlt századra nyúlik vissza. A vízhatlan anyagok feltalálása és folyamatos fejlődése az 1700-as évek végétől folyamatosan szállította az alapanyagot a mai értelemben vett esőruhákhoz.

A főbb lépcsők az alábbiak voltak:

  • 1791 Samuel Peal: Ő készített elsőként igazán vízhatlan szövetet és cipőt. Azonban a kezdetleges impregnáló anyagok miatt ezek a darabok üldögélés közben hajlamosnak mutatkoztak a székhez ragadni és hidegben is törékenynek bizonyultak.
  • 1820 Thomas Hancock: Az ő nevéhez köthető a korábban igen nehezen formázható és felhasználható kaucsuk gépi hengerlésének és vágásának tökéletesítése.
  • 1823 Charles Macintosh: Ő teremtette meg az igazi, használható vízálló bevonatot. Rájött, hogy kátrány alapú folyadékban a kaucsuk feloldható, s az ezzel bevont textíliák felületén az oldószer elpárolgása után vékony kaucsukréteg marad. Két ilyen textíliát összepréselve a rétegek között vízhatlan réteg alakul ki. Az elgondolás olyannyira bevált, hogy a feltaláló neve egyben a termék neveként is bekerült a köztudatba, a mai angol nyelvben is megtalálható: mackintosh = esőkabát. (A márkanévvé vált személynévben nem véletlenül jelent meg a 'K' betű, az arrafelé igen sűrűn előforduló név így jobban megkülönböztethetővé vált.)

Ekkortól gyakorlatilag folyamatos az esőruházat fejlődése. A vegy- és textilipar megállíthatatlanul ontja az egyre kifinomultabb anyagokat. Manapság már természetes, hogy egy esőruházat a kívülről érkező csapadékot kint tartja, viszont a belső oldalon keletkező párát kiengedi. Ezekről a modern varázslatokról írtunk már, például ebben a posztban is.

Napjainkban persze már nem a hagyományos receptúra alapján készülnek ezek a ruházatok, bár tradicionális, exkluzív viseletként jó pénzért elérhetőek ezek is, akár az eredeti gyártó Mayfair-i üzletében is. Az üzlet mint látjuk mutatós, ha bárki Londonfalván jár, ugorjon be. Tényleg lehet kapni a klasszikus gumirozott kabátot is. Nagyon angol. És gondolom nagyon drága...

Azonban számunkra rengeteg olyan modern változat elérhető, amelyek nem ridegek, nem nehéz bennük a mozgás, garantáltan nem áznak át, úgyanakkor még beléjük sem izzadunk. Ráadásul mechanikailag is ellenállók, mégcsak vigyáznunk sem kell rájuk. És még zipzárjuk is vízálló! Ez például egy ilyen modell:

Vannak persze jóval masszívabb darabok is. Ez a szép sárga modell például a fenti tulajdonségokon túl még lángálló is. És persze Hi-vis csíkokkal is rendelkezik, vagyis igen messziről is jól látható. Persze az ilyen rikító színű darabokat nem sokan szeretik utcai kabátként hordani, és igazából nem is erre készültek. De ha jobban belegondolunk, roppant célszerű viseletet jelenthetnének mindenkinek, aki sokat kell gyalogoljon mondjuk egy kivilágítatlan országúton a buszmegállóig a hajnali derengésben... 

Ha azonban mégis kevésbé feltűnő darabot keresünk, akkor is találunk elég megoldást, az alábbi darabról sem gondolnánk első ránézésre, hogy kifejezetten esőruházatnak árulják:

Ennek a modellnek ugyan kapucnija nincs, viszont mind a nyaka, mind az újai szorosan illeszkednek, a cipzár itt is vízálló, a bélés pedig természetesen segít abban, hogy az izzadság és a pára kíjuthasson. És közben pont ugyanolyan használati komfortot biztosít mint bármelyik melegítő vagy épp polárfelső!

Szóval a technikai fejlesztésnek azért néha van használható eredménye is, olyan, ami valóban a kényelmünket szolgálja. Mert elismerésre méltó ugyan mondjuk az aktuális iPhone modell feljődése a korábbihoz képest, de igazából ez túl sokat nem ad hozzá a mindennapjainkhoz. Viszont egy ilyen ruházat birtokosaként akár az esőt is megszerethetjük, idővel direkt várni fogjuk, hogy végre esőben mehessünk dolgozni...

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is.
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.



Kövess a Facebookon

Hirdetés

Furdancs

blogavatar

Ez az oldal azoknak szól, akiket érdekel, hogyan működnek a minket körülvevő dolgok. Azoknak, akik tudják mire valók a szerszámok, vagy legalábbis szeretnék megtanulni. Azoknak, akik úgy gondolják, az emberré válás fontos alkotóeleme hogy magunk oldjuk meg a felmerülő problémákat. Mottónk: Nem azért másztunk le a fáról, hogy a fotelben ülve várjuk a szerelőt...

Hirdetés

Szeretjük

szineslogo.png
Kapanyel.png

Hirdetés

Feedek

Reblog

Utolsó kommentek