AJÁNLÓ
 
05:00
2015. 11. 24.
Nemrég írtunk pár karácsonyi ajándéktippet, ezek egyike volt az a szerszám, amelyről most...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2015. 11. 24.
A múltkori autópolírozós posztban jeleztem, hogy egy polírozógép jó móka, de persze nem...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2015. 11. 24.
A múlt pénteken ígértem, hogy e héten bemutatom, hogyan is sikerült rendbe raknom az öregedő...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2015. 11. 24.
Időnként még egy tapasztalt fúrfarag ember is rácsodálkozik egy-egy szerszámra, amit korábban...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2015. 11. 24.
Régi mániám a gyanúsan olcsó termékek, kéziszerszámok elleni küzdelem. Ha megnézzük bármelyik...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

 A japán fűrész

A kézi fűrészek mostanában kicsit kimentek a divatból, legalábbis ami az otthoni barkácsolást illeti. Míg gyermekkoromban mindent rókafarkú-, illesztő-, lomb- vagy épp keretes fűrésszel és a karunk erejével szabtunk, manapság már különböző elektromos fűrészgépekkel kaszabol mindenki. Ez végül is érthető, bár azért ennek is vannak hátrányai.

kézi fűrész japán fűrész extol r:szerszámok_barkácsgépek

 

Először is áramra van szükség. Dugalj kell, meg hosszabbító. Aztán az elektromos fűrész mindenképp nagyobb és nehezebb egy kézifűrésznél, ha rend van a műhelyünkben, akkor a munkához eleve elő kell szedjük valahonnan. Ez pedig néha már túl sok macera. Ha tényleg csak egy vágásra van szükség mondjuk a lakásban, vagy épp az udvaron, akkor a fenti menetrendet végigpörgetve, az ember kedve hamar elmegy az elektromos eszköz elővételétől. Sokszor magától a munkától is.

Pedig egy jó kézifűrész is alkalmas lehet erre a feladatra, ezt csak le kell akasztanunk a szerszámfalunkról, és már használható is. Az utóbbi időben a Furdancs blogon is előtérbe kerültek az elektromos eszközök, a mindenféle GÉPEK. Itt az ideje, hogy kicsit visszatérjünk az alapokhoz, és átismételjük a kéziszerszámok használatának módját.

A fafűrészek világa például érdekes világ. Millió változatban találunk fűrészeket, és ráadásul ezek valóban mind-mind másra valók.

kézi fűrész japán fűrész extol r:szerszámok_barkácsgépek

Tényleg sokféle fűrész létezik, és valóban mindnek megvan a maga igazi szerepe, bár kétségtelen, hogy vannak átfedések a munkafolyamatokban.

Most például egy olyan kézifűrész akadt a kezünkbe, amely csak néhány éve került jobban a reflektorfénybe, legalábbis nálunk. Ez pedig a japánfűrész néven nevezett, vékony és hajlékony pengéjű szerszám. Épp ez a hajlékonyság a szerszám erőssége. Ugyanis képes arra, amire szinte egyetlen más fűrész sem, hogy pontosan, hézagmentesen vágjunk vele bármilyen felület mellett. Persze a vékony fűrészlap meghajlított állapotban nem túlságosan erős, épp ezért ezek a fűrészek sokszor nem tolásra, hanem húzásra vannak kitalálva. Vagyis a fogazatuk épp fordított a legtöbb fűrészéhez képest.

kézi fűrész japán fűrész extol r:szerszámok_barkácsgépek

kézi fűrész japán fűrész extol r:szerszámok_barkácsgépek

A japán fűrészek között vannak egészen arisztokratikus és kinézetükben is nagyon klasszikus darabok. Ezeknél nyilvánvaló a tradicionális japán kovácsolással és a kardkészítéssel való párhuzam sejtetése. Itt a markolat is mindenféle egzóta fafajból készül, szigorúan kézzel és rettentően hagyományos módon... Azonban számunkra elsősorban az a fontos, hogy egyáltalán legyen egy ilyen szerszámunk. Mert ez bizony igazán jól használható. Erre pedig nagyon is jól megfelel egy modernebb darab is, például az itt bemutatott Extol szerszám. Ennek a nyele ugyan műanyag, cserébe nem csúszik, és akkor sem lesz baja, ha épp egy kis nedvesség éri. Az igazán fontos úgyis a penge, azzal pedig ennél a modellnél nincs hiba. Elsősorban a már említett síkban vágásoknál segít, amikor a fal vagy a padló mellett kell közvetlenül vágnunk, de ugyanígy alkalmas lehet a keskeny penge miatt például igazán precíz fogazások, csapolások készítéséhez is. Az egész fűrész pár deka, és áram sem kell hozzá. Szinte mindenhol elfér, akár egy kis fiókban is. Én mindenképp azt javaslom - talán még nincs késő - a szokásos, Jézuskához/Télapóhoz írt levélbe nyugodtan írjatok bele egy ilyet is.

Lehet, hogy ez lesz az idei év leghasznosabb ajándéka.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

Kövess a Facebookon

Hirdetés

Furdancs

blogavatar

Ez az oldal azoknak szól, akiket érdekel, hogyan működnek a minket körülvevő dolgok. Azoknak, akik tudják mire valók a szerszámok, vagy legalábbis szeretnék megtanulni. Azoknak, akik úgy gondolják, az emberré válás fontos alkotóeleme hogy magunk oldjuk meg a felmerülő problémákat. Mottónk: Nem azért másztunk le a fáról, hogy a fotelben ülve várjuk a szerelőt...

Hirdetés

Szeretjük

szineslogo.png
Kapanyel.png

Hirdetés

Feedek

Reblog

Utolsó kommentek