AJÁNLÓ
 
05:00
2015. 12. 10.
A kézi fűrészek mostanában kicsit kimentek a divatból, legalábbis ami az otthoni barkácsolást...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2015. 12. 10.
A múltkori autópolírozós posztban jeleztem, hogy egy polírozógép jó móka, de persze nem...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2015. 12. 10.
A múlt pénteken ígértem, hogy e héten bemutatom, hogyan is sikerült rendbe raknom az öregedő...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2015. 12. 10.
Akkor használjuk kis méretű szerszámokat! És ha nem kapunk elég apró szerszámokat a boltban,...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2015. 12. 10.
Ez egy kicsit rendhagyó poszt lesz, ma ugyanis nem barkácsolunk semmit. (Esik a eső.) De ettől...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Műhely egy dobozban

Nemrég írtunk pár karácsonyi ajándéktippet, ezek egyike volt az a szerszám, amelyről most külön is szólunk. Azt minden barkácshajlamú olvasónk tudja, hogy rengeteg olyan finom munka adódhat a ház körül, amihez a hagyományos szerszámok túl nagyok, túl robusztusak. Az ilyen munkákhoz célszerű egy finomabb berendezés beszerzése. Persze ezek a munkák is lehetnek sokfélék. Fúrás, csiszolás, marás, vágás is szóba jöhet, minden feladatra venni egy mini méretű célgépet nem biztos hogy járható út. A most bemutatott gép talán segít ezen a gondunkon.

extol mini fúró mini köszörű mini szerszám modellezés

 

Jómagam gyerekként kacérkodtam a modellezéssel, műanyag maketteket és fából készült járműveket is építettem. Az akkor elérhető szakkönyvekben sokszor szerepeltek olyan műhelyek, vagy inkább műhelyasztalok, amelyek több, kifejezetten finom munkára kitalált kisméretű motoros szerszámot is tartalmaztak. Persze ezek a szerszámok még eléggé elérhetetlenek voltak (eleve drágább, német gyártmányú szerszámokról volt szó, Kínában akkoriban még inkább rizst gyártottak csak), de mindig vágyakozva néztem a képeket.

Később persze lett mindenféle szerszámom, de ez a miniszerszám kategória valahogy kimaradt. Láttam ugyan ilyeneket folyamatosan a boltokban, de az ismert jónevű gyártóktól származó gépek továbbra is túl drágák voltak, a különböző noname termékek viszont nem tűntek igazán meggyőző minőségűeknek. És persze az is igaz, hogy annyira nagy szükségem már nem volt ilyen szerszámra, modellezni már rég nincs idő. (A nyitóképen látható hajó már vagy három éve félkész állapotban várja vízretételt.)

Most azonban a kezembe akadt az Extol gyártotta mini gép és a hozzájáró tartozékkészlet. És a gyerekkori vágyak után végre módom adódott kipróbálni egy ilyen szerszámot.

extol mini fúró mini köszörű mini szerszám modellezés

A szerszám egy viszonylag kis méretű motortestből, - amely akár 32000 1/perc fordulatra is képes - és egy flexibilis cső végén ülő vastag tollat formázó tokmányból áll. A gép önmagában is használható, még épp meg lehet fogni, a szerszámok a cserélhető befogópatronok segítségével közvetlenül is befoghatóak. De ha igazán finom munka adódik, netán szűk a hely is, akkor érdemes a flexibilis hosszabbítót használnunk.

extol mini fúró mini köszörű mini szerszám modellezés

extol mini fúró mini köszörű mini szerszám modellezés

A gép meggyőző minőségű, a felhasznált anyagok és az összeszerelés is példás. (Egy ilyen szerszámnál nagyon fontos, hogy minimális rezgéssel működjön csak, hiszen ha mondjuk egy milliméternél is kisebb átmérőjű lukat kell fúrjunk, akkor a tényleg pontos, rezgés és kitérésmentes munkára van szükség. Ezzel itt nincs baj, a használati útmutató ráadásul külön taglalja, milyen szabványok és metódus szerint is mérték a rezgéseket, láthatóan nagy hangsúlyt helyeznek erre.) A motor lágy indítású, szénkeféi a burkolat megbontása nélkül cserélhetőek.

extol mini fúró mini köszörű mini szerszám modellezés

A szerkezet egy szép nagy, tartozékokkal és szerszámokkal teli dobozban érkezik. Tényleg sok minden van benne, és bár itt a blogon én általában a gépekkel adott gyári tartozékokat nem szoktam ajánlani, de ez esetben mégis jó, hogy ezeket megkapjuk, egyrészt mert van pár elég speciális tartozék is a dobozban, másrészt mert legalább látjuk, mi mindenre is jó a gép. Mert bizony sok mindenre jó!

A teljesség igénye nélkül:

  • fúrás (mindent fúrhatunk vele)
  • marás (elsősorban fa és műanyag)
  • csiszolás (csiszoló feltétből van a legtöbb, minden anyaghoz és munkához találunk tartozékot)
  • darabolás (mini flex koronggal fémet vagy kerámiát, követ is vághatunk)
  • tisztítás (mini drótkorongokkal)
  • polírozás (még egy kis tégely polírozó paszta is van a készletben)

Szóval tényleg sok mindenre jó egy ilyen gép. Normál javítási munkáknál is jöhet jól, hiszen tényleg alkalmas finom munkára, furatok készítésére, felületek finommegmunkálására, apró finom tárgyak tisztítására és polírozására, forrasztások előtti tisztításra, de az igazi terepe talán az alkotás, az új, akár művészi kivitelű tárgyak létrehozása. Ez lehet egy fából készült kis szobor, vagy épp egy apró, steampunk stílusú fém dísztárgy. Tényleg végtelen felhasználási területet találhatunk.

A végkövetkeztetés az, hogy mindenképp ajánlott, annál is inkább, mert igazán kedvező áru mini köszörűgépről van szó, egy tényleg sok tartozékot tartalmazó készletben. A gyártó az Extol, egy feltörekvő, de már többször bizonyított, korrekt itthoni képviselettel és szervizháttérrel rendelkező márka.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

Kövess a Facebookon

Hirdetés

Furdancs

blogavatar

Ez az oldal azoknak szól, akiket érdekel, hogyan működnek a minket körülvevő dolgok. Azoknak, akik tudják mire valók a szerszámok, vagy legalábbis szeretnék megtanulni. Azoknak, akik úgy gondolják, az emberré válás fontos alkotóeleme hogy magunk oldjuk meg a felmerülő problémákat. Mottónk: Nem azért másztunk le a fáról, hogy a fotelben ülve várjuk a szerelőt...

Hirdetés

Szeretjük

szineslogo.png
Kapanyel.png

Hirdetés

Feedek

Reblog

Utolsó kommentek