AJÁNLÓ
 
05:00
2015. 11. 19.
A kézi fűrészek mostanában kicsit kimentek a divatból, legalábbis ami az otthoni barkácsolást...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2015. 11. 19.
Régi mániám a gyanúsan olcsó termékek, kéziszerszámok elleni küzdelem. Ha megnézzük bármelyik...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2015. 11. 19.
Egy nagyobb teljesítményű szalagfűrész drága és súlyos alkotmány, komoly mennyiségű...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2015. 11. 19.
Talán az X-akták, két ünnep közötti, egyben történő vizuális feldolgozása, vagy valami...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2015. 11. 19.
Minap, az ünnepektől megfáradva, illetéktelen turkáláson kaptam magam nagybátyám szerszámai...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A racsnis franciakulcs

Időnként még egy tapasztalt fúrfarag ember is rácsodálkozik egy-egy szerszámra, amit korábban még nem látott. Esetemben ilyen volt ezen poszt szereplője is. Hiszen különböző racsnis karokkal rendelkező dugókulcskészleteket már mindenki használt. Mostanában terjednek a racsnis villáskulcsok is. De ennek a klasszikus, állítható franciakulcsnak a megoldása egész másféle...

Véleményem szerint a franciakulcs úgy általában a szerszámok azon csoportjába tartozik, amelyeknek igazából nem kellene létezniük. Ugyebár, egy ideális világban minden méretű csavaranyához rendelkeznénk direkt arra való villás- vagy csillagkulccsal. Azonban a világ nem ideális, ráadásul a csavaranyák néha kopottak, sőt az is előfordul, hogy nem is klasszikus hatlapfejű anyát kell meglazítanunk, hanem mondjuk valami történelem előtti időkben készült gőzmozdony abszolút szabványtalan négyzet alakú rögzítőelemét. Ilyenkor pedig valóban jól jöhet egy univerzális, szabványoktól független szerszám, mondjuk egy franciakulcs.

Ráadásul ezekből is van sokféle, és némi anyagi áldozat árán akár tényleg minőségi, precízen megmunkált darabot is találhatunk. Egy kivédhetetlen hátránya azonban mindenképpen van ennek a szerszámnak, mégpedig az, hogy szűk helyen nagyon macerás a vele való munka, hiszen nagyon nehézkes a szerszám néhány fokonkénti fogásváltoztatása a meglazítandó anyán. Ezen a problémán próbál változtatni a most bemutatandó, az Extol választékában talált szerszám. Első ránézésre alig különbözik a hagyományos változattól. Azonban, ha jobban megnézzük, láthatjuk, hogy a kulcs alsó pofája képes a - rugó ellenében történő - elmozdulásra.

De érthetőbb talán, ha videón is megmutatjuk:

Szóval mint látható ez egy igen mókás szerszám. Azt gondolom, hogy maga a mechanizmus nem nagyon használ a csavaranyának, vagy magának a kulcsnak (ez függ az adott csavaranya keménységétől) de olyan esetekben, amikor nincs nálunk más szerszám, és főképp nem sűrűn tekergetett csavarral van dolgunk, menthet életet. Különösen jól jöhet már kicsit roncsolódott, elnyalódott csavarok esetén, ahol a kulcs pofáin található recék plusz fogást találhatnak.

A szerszám több méretben is elérhető, ezek a szár hosszában, és a fej méretében, vagyis végső soron a megfogható csavaranyák mérettartományában különböznek. Kétségtelen, hogy egy-két ilyen kulcs jóval kevesebb helyet foglal, mint egy készlet villáskulcs, és azért ez a racsnis megoldás is jöhet jól. A minőséget és különösen a tartósságot persze csak hosszabb időtávú használat mutatná meg, de így első próbára mindenképp jónak és ajánlhatónak tűnik.

A szerszám radásul nem is túl drága, 3-4000 Ft mérettől függően. Beszerzésére például ide kattintva találunk lehetőséget.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

Kövess a Facebookon

Hirdetés

Furdancs

blogavatar

Ez az oldal azoknak szól, akiket érdekel, hogyan működnek a minket körülvevő dolgok. Azoknak, akik tudják mire valók a szerszámok, vagy legalábbis szeretnék megtanulni. Azoknak, akik úgy gondolják, az emberré válás fontos alkotóeleme hogy magunk oldjuk meg a felmerülő problémákat. Mottónk: Nem azért másztunk le a fáról, hogy a fotelben ülve várjuk a szerelőt...

Hirdetés

Szeretjük

szineslogo.png
Kapanyel.png

Hirdetés

Feedek

Reblog

Utolsó kommentek