AJÁNLÓ
 
05:00
2015. 01. 28.
A kézi fűrészek mostanában kicsit kimentek a divatból, legalábbis ami az otthoni barkácsolást...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2015. 01. 28.
Időnként még egy tapasztalt fúrfarag ember is rácsodálkozik egy-egy szerszámra, amit korábban...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2015. 01. 28.
Régi mániám a gyanúsan olcsó termékek, kéziszerszámok elleni küzdelem. Ha megnézzük bármelyik...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2015. 01. 28.
Talán az X-akták, két ünnep közötti, egyben történő vizuális feldolgozása, vagy valami...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2015. 01. 28.
Minap, az ünnepektől megfáradva, illetéktelen turkáláson kaptam magam nagybátyám szerszámai...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Mutasd! - Szalagfűrész

szf2.jpg

Egy nagyobb teljesítményű szalagfűrész drága és súlyos alkotmány, komoly mennyiségű fémet kell beépíteni, hogy stabilan viselkedjen. Néhány alkatrészét megkerülhetetlenül a kereskedelemből kell beszerezni, de a szerelési munkán és árréseken megtakaríthatunk annyit, hogy érdemes legyen készíteni egy saját gépet. A fémipari gépeken kívül szükséges egy tervrajz, vagy legalábbis konkrét elképzelés a kivitelezésére.
szf1.jpg

Barkácshősökhöz illő önzetlenség nyilvánossá tenni egy mesterművet tervezéstől a kivitelezésig, hogy a sikeres munkálkodás gyümölcseit miden érdeklődő ingyen és bérmentve leszakíthassa, azaz utánépíthesse a berendezést. Ezt tette Horváth Miklós háromrészes videójában, mikor egy komoly szalagfűrész építését örökítette meg. Azon ritka barkácsvideók egyike, mely bevezetéssel, működést modellező animációval, az elkészítendő alkotóelemek bemutatásával kezdődik.

A folytatásban az alkatrészek elkészítését veszi sorra váztól a gépelemekig. Narrációt nem tartalmaz, alkatrészjegyzéket sem, de a képek magukért beszélnek és könnyen reprodukálható minden fontos mozzanat. A legfontosabb alkatrész, a 400-as fűrészkerék (átmérő milliméterben) 32-35e Ft-ért beszerezhető. Egy bármely gyártmányú, 400-as gyári gép tízszer ennyibe kerül és hát.. láthatóan nem sok anyagot tettek beléjük. A videón centis lemez képezi a váz és szalagvezető alapanyagát, tehát stabilitása biztosított. Az első részben ezen alkatrészek elkészítése és egybeszerelése követhető figyelemmel.


A második videón a külső borítás elkészítése, a váz festése látható. Alapozás után gusztusos ipari zöld réteget kapott. Tengely, szalagvezető felerősítése, elektromos szerelés a következik, majd a villanymotor és meghajtás beépítése.


A harmadik rész a végleges összeszerelés és főegységenkénti kipróbálás terepe. Végül rendeltetési helyén combnyi vastag rönkök vágásával nyer bizonyítást, hogy az ipari kivitelezésű szalagfűrészekkel vívott versenyben is megállja a helyét a berendezés. Tartósságát szavatolja a már említett minőségű alapanyag.
Soha ne utánozzák azt a fűrészelési stílust, amit a mestertől láthatunk. Ha kötekedni akarunk az egyébként tökéletes oktatófilm láttán, akkor az a fej- és karcsonkolást előrevetítő, rémisztően vakmerő munkastílus.

Összességében valamiféle Furdancs-érdemrendet adományoznánk - ha létezne ilyen - Horváth úrnak a kivitelezés és nemes szándék okán, mellyel megosztotta velünk a szalagfűrész-építés rejtelmeit. A videók alatti hozzászólások egybecsengenek a lelkendező írásommal és még választ is kapunk készítőjétől a felmerülő kérdésekre. Érdemes megtekinteni a többi, saját munkáiról készült filmet is. Akad ott csőhajlító, fűrészelő kocsi és kapunyitó automata készítési segédlet is. Gratulálunk és sok sikert a további ötletekhez!

   Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

Kövess a Facebookon

Hirdetés

Furdancs

blogavatar

Ez az oldal azoknak szól, akiket érdekel, hogyan működnek a minket körülvevő dolgok. Azoknak, akik tudják mire valók a szerszámok, vagy legalábbis szeretnék megtanulni. Azoknak, akik úgy gondolják, az emberré válás fontos alkotóeleme hogy magunk oldjuk meg a felmerülő problémákat. Mottónk: Nem azért másztunk le a fáról, hogy a fotelben ülve várjuk a szerelőt...

Hirdetés

Szeretjük

szineslogo.png
Kapanyel.png

Hirdetés

Feedek

Reblog

Utolsó kommentek