AJÁNLÓ
 
05:00
2015. 12. 05.
Ott tartottunk, hogy meglett a láda, már csak meg kell tölteni. Arról is szóltam, hogy ez...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2015. 12. 05.
Igazából itt a blogon már szóltunk több ízben az alapvető szerszámokról, illetve arról,...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2015. 12. 05.
Volt már itt a blogon pár írás, amelyik érintette az átlagos barkácsolónak szükséges...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2015. 12. 05.
A régi korokban készült tárgyakat szemlélve általában elsőként a míves és igényes kivitelt...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2015. 12. 05.
Robinson Crusoe mázlista volt, a tenger szorgalmasan mosta partra az utánpótlást, hogy...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Karácsonyi szerszámtippek 1.

A karácsony általában okot és lehetőséget teremt mindenféle hasznos, vagy annak gondolt beruházásra. Végül is évente csak egy van belőle (mármint karácsonyból) és különben is, megérdemeljük. Ráadásul néhány beruházás tényleg hasznos lehet. Ebben a posztban 5+5 ötletet szedtünk össze, amelyek mindenképp szükségesek egy rendes barkácsoló kelléktárába.

ajándék tipp szerszámok karácsony kéziszerszám jézuska

 

Hogy miért bontottuk két részre? Elmondom. A szerencsésebbeknél (mondjuk úgy, közepesen szerencséseknél) az említett ünnep lehetőséget teremthet nagyobb értékű beszerzésekre is. (Azért fontos a közepes minősítés, mert akit igazán a tenyerén hordoz az élet, az bármikor vehet ugyebár bármit...) Szóval, itt akár komolyabb gépek is kerülhetnek a fa alá. Ezek tényleg sokat segíthetnek az ember életén. De mint írtuk már néhány napja, azért a kézi, nem motor működtette szerszámokról sem kéne annyira leszoknunk. Egyfelől ne feledjük, hogy a most műemlékként csodált épületek, hidak, meg úgy általában minden jó része bizony kéziszerszámokkal készült. Másfelől pedig sok eset van, amikor egy jó kéziszerszám célszerűbb és könnyebben használható, mint egy elektromos szerkezet. És mi tagadás, azért általában olcsóbbak is...

Az első öt tipp:

1. Akkumulátoros csavarozó

Erről nem is nagyon van mit írni. Évekkel ezelőtt persze ezek igen drágák voltak, de manapság már megfizethetőek, ráadásul az akkumulátor-technika nagyot fejlődött, a mai ilyen szerszámok erősek és elég sokáig bírják energiával. Végtelen méret és formaválaszték, a zsinórnélküliség (vagyis hálózati-kábel nélküli üzem) előnyeiről meg tényleg nincs mit mondani, aki próbálta tudja, aki meg nem, az próbálja ki hamar. Manapság a lítium meg a fém-hibrid akkumulátorok korában ráadásul nagyon kis méretű, mégis erős szerszámok kaphatóak, amelyekkel bárhová odaférünk, ahová korábban csak egy kis marokcsavarhúzóval volt erre módunk.

ajándék tipp szerszámok karácsony kéziszerszám jézuska

ajándék tipp szerszámok karácsony kéziszerszám jézuska

Ez a modell például még derékszögben is képes csavarozni, ráadásul állítható a nyele...
 

2. Felsőmaró gép

Ez is egy olyan szerszám, amit néhány éve még az igazán fanatikusok kerestek inkább. Azonban aki egyszer használt ilyet, az nagyon megkedveli, szinte elképzelhetetlenül sok és sokféle segítséget képes nyújtani mindenféle asztalos munkánál. Profilok, díszítések kialakításánál épp úgy, mint akár furatok vagy csapfészkek készítésénél. A felsőmarók első találkozásnál eléggé tiszteletet parancsoló gépeknek tűnnek (a komoly fordulatszám és az éles szerszám kombinációja miatt), de ha összeszokunk, rájövünk majd, hogy igazából nagyon kezes és finoman használható találmány.

ajándék tipp szerszámok karácsony kéziszerszám jézuska


3. Tűzőgép/szegbelövő

Írtunk már erről. Európában, különösen a keleti felén a szögelés a bevált rögzítéstechnika az otthoni famegmunkálás terén. Ezután következik a csavarozás. És csak a lista végén található a gépi kapcsokkal való rögzítés. Pedig ez nem kéne így legyen, hiszen az óceán másik partján a Tesla és Harley Davidson járművek kivételével szinte mindent így rögzítenek. Kézi erővel működtetett szerszámokból is lehet egész jókat találni, de a profibb elektromos gépek az igaziak. (A legigazibbak persze a levegősek, de ahhoz kompresszor kell, az már macerásabb.) Egy jó elektromos gép hihetetlenül meggyorsíthatja a munkát. Ráadásul már ezekből is vannak akkumulátorosak. Bárhol és bármit rögzíthetünk velük.

ajándék tipp szerszámok karácsony kéziszerszám jézuska


4. Mini köszörű

Aki valaha kacérkodott a modellek és makettek építésével, az ismerheti ezeket a szerszámokat. Kifejezetten finom munkára kitalált, kis méretű, nagy fordulatszámú gépek, szinte végtelen számú cserélhető tartozékkel, fúrásra, köszörülésre, vágásra valók, minél finomabb és precízebb a munka, annál inkább elemükben érzik maguk. A komolyabb készleteknél ráadásul a motortest felakasztható valahova, és egy flexibilis gégecső végére szerelhetjük az épp használt szerszámokat. Így tényleg egészen finom munkákat is elvégezhetünk. Az egész nagyon hasonlít amúgy a fogorvosi fúrókra, de ez ne adjon ötleteket a DIY fogorvoslásra, azok az eszközök még ezeknél is precízebbek...

ajándék tipp szerszámok karácsony kéziszerszám jézuska

5. Állványos fúró

Ez a szerszám persze nem különlegesség, hiszen vélhetően előbb voltak álványos fúrógépek, mint kézben tarthatók, csak azokat még gőzgép és szíjak hajtották. Hátránya, hogy HELY kell neki, egy fix pontot igényel a műhelyben, vagy bárhol. Viszont nélküle igazából elképzelhetetlen a valóban merőleges, pontos furatok készítése. Sokféle kapható, írtunk már róluk, a lényeg, hogy precíz legyen az állvány megvezetése, bármilyen kis lötyögés megöli az egész konstrukció hasznosságát.

ajándék tipp szerszámok karácsony kéziszerszám jézuska


A második öt tipp:

6. Favéső készlet.

Rögtön a hátránnyal kezdem. A vésők használatát bizony meg kell tanulni. De ha ezen túl vagyunk, akkor néhány jó minőségű vésővel szinte mindent készíthetünk, csapozások, illesztések épp úgy egy pillanat alatt elkészülhetnek, mint egy trójai faló ajtaja, vagy épp Noé bárkájának karámjai. Ha már favéső, akkor a faszobrászkodás is eszünkbe juthat, egy fafaragó vésőkészlet sem felesleges beruházás...

ajándék tipp szerszámok karácsony kéziszerszám jézuska

7. Kézi fűrészek

A kézi fűrészek nagyon sokat fejlődtek ám az utóbbi években. Nem maga a forma, az elég jól kialakult az eltelt évszázadok alatt, hanem a pengék, és a fogazások, meg úgy általában az anyagminőség. Egy párezer forintos rókafarkú fűrész egy modern kialakítású, jól edzett fogazással, hihetetlen sok mindenre jó, pontos szerszám. És egyáltalán nem fárasztó a használata, ráadásul ehhez sem kell áram...

ajándék tipp szerszámok karácsony kéziszerszám jézuska

8. OLFA szike

Bizony, a cserélhető/letörhető hegyű szikék nagyon fontosak lehetnek. Vágni persze sok mindennel lehet, de a hogyan, az nagyon nem mindegy. Ezek a szikék biztos, hogy élesebbek, mint amilyenre mi valaha tudnánk fenni a mostani késünket, és a használt részek letördelése folytán ez az él folyamatosan rendelkezésünkre áll. Ezek a fajta kések rengeteg gyártó választékában megtalálhatóak, de az eredeti japán gyártó minőségét kevesen érik el. Szinte végtelen méretben, anyagminőségben (bizony, különböző célokra más-más anyagú pengét ajánlanak!) és erősségben elérhetőek ezek a szerszámok, legalább két méret minden szerszámos ládában helyet kell kapjon. Tipp: a pengék mérete és kialakítása nagyjából iparági szabvány (9, 12.5, 18, 25 mm szélesek), tehát ha van egy noname, de masszív ilyen késünk, jó eséllyel ahhoz is tudunk venni eredeti OLFA pengét.

ajándék tipp szerszámok karácsony kéziszerszám jézuska

9. Órás csavarhúzó készlet

Ez sem egy friss fejlesztésű szerszám, ráadásul a barkácsáruházakban fillérekért elérhető. A baj az, hogy ezek az olcsó készletek pont annyit érnek, mint amennyibe kerülnek. Pedig egy profi minicsavarhúzó készlet rengetegszer jöhet jól. A nagyon precíz, kis méretű csavarhúzók hegye viszont kis felületen adja át az erőt, tehát különösen fontos, hogy tényleg jó anyagból készüljön. Szemüvegcsavartól táska csattig, varrógéptől zsebóráig, modellvasúttól mini drónig számtalan olyan feladat van, ahol ezekre szükség lehet, szerintem tegyük rá a Jézuskához írt levélre.

ajándék tipp szerszámok karácsony kéziszerszám jézuska

10. Fiskars olló

A helyzet az, hogy olló persze mindenhol akad. Jómagam egy időben forgalmaztam ilyen termékeket, és abból az időből elég sok klasszikus Fiskars gyártmányú olló került a háztartásba, különböző változatok. És ezek - bár időközben rengeteget voltak használva – gyakorlatilag ma is ugyanolyan precízek és tökéletesek mint új korukban. Ezek az ollók ráadásul önélezőek, az összecsukódó vágóélek folyamatosan élezik egymást. Mechanikailag meg tapasztalatom szerint egyszerűen tönkretehetetlenek. Szóval, Fiskars olló mindenkinek kell!

ajándék tipp szerszámok karácsony kéziszerszám jézuska


Egyelőre ez a pár tipp jutott eszünkbe, de még jövünk hasonlókkal biztos.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

Kövess a Facebookon

Hirdetés

Furdancs

blogavatar

Ez az oldal azoknak szól, akiket érdekel, hogyan működnek a minket körülvevő dolgok. Azoknak, akik tudják mire valók a szerszámok, vagy legalábbis szeretnék megtanulni. Azoknak, akik úgy gondolják, az emberré válás fontos alkotóeleme hogy magunk oldjuk meg a felmerülő problémákat. Mottónk: Nem azért másztunk le a fáról, hogy a fotelben ülve várjuk a szerelőt...

Hirdetés

Szeretjük

szineslogo.png
Kapanyel.png

Hirdetés

Feedek

Reblog

Utolsó kommentek