AJÁNLÓ
 
08:30
2014. 01. 21.
Aki dolgozott már fával, tapasztalhatta, hogy a faanyagok túlnyomó többsége még "holtában"...
A bejegyzés folyatódik
 
08:30
2014. 01. 21.
A fürdőszobák egyik legfontosabb része a csaptelep, köznapi nevén a csap. Nem nagyon kell...
A bejegyzés folyatódik
 
08:30
2014. 01. 21.
Amikor régen épült ingatlan szigetelését kellene feljavítani a mai kor elvárásainak...
A bejegyzés folyatódik
 
08:30
2014. 01. 21.
Számos esetben van szükség különféle tárgyaknak a falra erősítésére. Ha az nem túl súlyos,...
A bejegyzés folyatódik
 
08:30
2014. 01. 21.
Azt régóta nem kell bizonygatni, hogy érdemes hőszigetelni. Az emelkedő energiaárak mellett...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A FI relé - életvédelem otthon

Egy korábbi posztunk nyomán kaptuk az ötletet, hogy írhatnánk néhány, nálunk kevésbé ismert hálózati életvédelmi eszközről. A normál kismegszakítót persze mindenki ismeri, de mondjuk a FI reléről már nem biztos hogy mindenki hallott. Hát, most fogtok.

fi1.jpg

FI relé vagy más néven érintésvédelmi relé, (de ÉV-relé és életvédelmi relé néven is ismert) egy elektromos felügyeleti eszköz, amely lekapcsolja a hálózatot, amennyiben szivárgó áramot észlel. Ilyen eset például akkor fordulhat elő, ha véletlenül megérintjük a hálózat feszültség alatt álló részeit. A készülék a tényleges áramütés kialakulása előtt lekapcsol.

Működése azon a rendkívül egyszerű elven alapul, hogy – normális világítási hálózatot feltételezve – a fázisvezetékben érkező áram a fogyasztón (pl. vasaló, izzólámpa, stb.) át a nullvezetőben záródik. Amennyiben a bejövő áram különbözik az elfolyó áramtól, akkor valahol szivárgás van, például megérintettük a vezetéket vagy a feszültség alatt álló fémrészt így az áram egy része nem a fogyasztón illetve a hálózat figyelt részén át távozik. Tehát az érintésvédelmi relé a vezetékekben kialakult fogyasztási aszimmetriát érzékeli. Amennyiben az a készülékre jellemző küszöbértéket meghaladja, a benne lévő elektronika bontja a hálózatot.

Lényeges különbség a normál olvadóbiztosító, kismegszakító és az érintésvédelmi relé között az, hogy az érintésvédelmi relé az olvadóbiztosító áramának 0,001-ed részénél kisebb áram hatására is működésbe lép. Például amíg egy átlagos biztosító 6 A áramerősség esetén lép működésbe, addig az életvédelmi relé 30 mA-nál 25-40 ms alatt működésbe lép.

Természetesen egy és három fázisú hálózathoz is készül ilyen relé, a képen például egy három fázisú, kismegszakítókkal sorolt darab látható:

Fix.jpg

Elviekben az új építésű épületekben már el kell helyezni ezeket a reléket is. (Bővebben erről még később.) Ugyanakkor a korábbi ingatlanokban a legtöbb esetben ez hiányzik. Felújításkor, netán hálózatbővítéskor, vagy akár a villanyóra cseréjekor érdemes lehet ezeket a reléket is beépíteni.

Az érintésvédelmi relé felépítése az alábbi ábrán tanulmányozható:

  • Az L és az N vezeték azonos irányból van átvezetve az áramváltó üzemben működő transzformátoron.
  • Alaphelyzetben mindkét vezetékben azonos nagyságú áram folyik, akkor a transzformátor vasmagját nem mágnesezi fel, mivel az áramok iránya éppen ellentétes (így mágneses terük kioltja egymást).
  • Amennyiben az L vezetőből a földpotenciál felé áram folyik, az így elfolyó áram nagyságával az N vezetőben a visszatérő áram nagysága kisebb lesz. A különbség miatt a mágnesezések nem egyenlítik ki egymást, és a vas felmágneseződik. A vasmagon lévő 2 szekunder tekercsben feszültség indukálódik, és mivel zárt kört képez, áram folyik. Az 1 elektronika észleli az áramot, és az érintkezőket bontja, így a fogyasztók felé menő hálózatot leválasztja a bejövő hálózatról. A lekapcsolás olyan gyors (25-40 ms) hogy gyakorlatilag azonnal bontásra kerül.

Lényeges, hogy a föld vezetéket soha nem szabad átvezetni az áramváltón, hiszen akkor az azon visszatérő árammal együtt már esetleg nincs különbség.

FI3.png

Szintén hangsúlyozni szükséges, hogy rövidzár és túlmelegedés ellen az érintésvédelmi relé semmilyen védelmet nem ad, hiszen akkor a visszatérő ágban is ugyanakkora áram folyik.

Az építkező a családi házépítés elején már találkozik az áramvédő kapcsolóval az ideiglenes áramvételezési hely kialakíttatásakor.  Általános az a régi beidegződést, mely szerint ilyenkor elégséges egy 100 mA-es érzékenységű FI relé. Ez már a múlt, a jelen szabványok szerint maximum 30 mA-es lehet az áramvédő kapcsoló ilyen esetekben. 

A következő alkalom, amikor a FI relé újra előkerül az a lakás, családi ház villamos elosztó berendezése. Az áramvédő kapcsoló beépítése bizonyos esetekben kötelező, de más esetekben is erősen ajánlott. 

Kötelező például beépíteni a kültéren elhelyezett dugaljak áramkörébe, illetve azon dugaljak áramkörébe, amelyeket rendszeresen a kültéren elhelyezett fogyasztók ellátására használnak. Kötelező még a fürdőszobai dugaljak áramkörében is beépíteni az áramvédő kapcsolót.

Általában a lakásban lévő valamennyi dugalj áramkörét ajánlott védeni áramvédő kapcsolóval. Ez nem jelenti azt, hogy minden áramkör saját FI relét kap, hanem egy-egy áramköri csoport kap egy áramvédő kapcsolót, hasonlóan ahhoz, ahogy a kismegszakítók (biztosítékok) is elhelyezésre kerülnek. A csoportok kijelölésénél a villanyszerelő felelőssége, hogy az esetleges áramköri, vagy FI relé hiba ne tegye lehetetlenné a lakás használatát.

Mindent egybe vetve az áramvédő kapcsoló hasznos dolog, az ésszerű alkalmazása ajánlott.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni. 
 

Kövess a Facebookon

Hirdetés

Furdancs

blogavatar

Ez az oldal azoknak szól, akiket érdekel, hogyan működnek a minket körülvevő dolgok. Azoknak, akik tudják mire valók a szerszámok, vagy legalábbis szeretnék megtanulni. Azoknak, akik úgy gondolják, az emberré válás fontos alkotóeleme hogy magunk oldjuk meg a felmerülő problémákat. Mottónk: Nem azért másztunk le a fáról, hogy a fotelben ülve várjuk a szerelőt...

Hirdetés

Szeretjük

szineslogo.png
Kapanyel.png

Hirdetés

Feedek

Reblog

Utolsó kommentek