AJÁNLÓ
 
09:29
2014. 02. 03.
Épületek utólagos hőszigetelésén a legtöbbször a homlokzat szigetelését értjük, pedig...
A bejegyzés folyatódik
 
09:29
2014. 02. 03.
Aki dolgozott már fával, tapasztalhatta, hogy a faanyagok túlnyomó többsége még "holtában"...
A bejegyzés folyatódik
 
09:29
2014. 02. 03.
A fürdőszobák egyik legfontosabb része a csaptelep, köznapi nevén a csap. Nem nagyon kell...
A bejegyzés folyatódik
 
09:29
2014. 02. 03.
Számos esetben van szükség különféle tárgyaknak a falra erősítésére. Ha az nem túl súlyos,...
A bejegyzés folyatódik
 
09:29
2014. 02. 03.
Egy korábbi posztunk nyomán kaptuk az ötletet, hogy írhatnánk néhány, nálunk kevésbé ismert...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Amikor régen épült ingatlan szigetelését kellene feljavítani a mai kor elvárásainak megfelelően, számos kérdés merül fel. Tekintettel kell lennünk az épület födémszerkezetére. Továbbá ki kell találnunk, hogy milyen jellegű legyen a szigetelés, ha a padlásfödémet kellene szigetelni. Hogyan lesz használható a födém, ha továbbra is terhelhetőnek kell lennie? Milyen módon szigetelhető ilyen feltételek mellett?

Screen shot 2014-01-27 at 12.21.26 PM.png


Hazai épületállományunk jelentős része borított fafödémmel készült. A régen épült földszintes házak esetében a födémszerkezetnél a 10-22 cm vastagság közötti és átlag 80-100 cm távolságra lefektetett gerendázatot rájuk merőleges deszkázattal fedték alulról és felülről. Az alsó felületet többnyire stukatúr vakolattal is ellátták, felül pedig koronként különféle anyaggal fedték (sár, agyag, salak, könnyűbeton). Az alsó/felső gerendázat között kitöltetlen üregek maradtak. Az üreges szerkezetű borított födém hőátbocsátási tényezője a jelenlegi, nem túl szigorú követelményeknek sem felel meg, a mai elvárásokat, komfortot már nem tudja biztosítani. A járható felületen fektetett hőszigetelés egyszerűbben készíthető el. Ebben az esetben azonban vagy lépésálló hőszigetelést kell alkalmaznunk, vagy önhordó szerkezetet kell építeni a járhatóság megőrzése érdekében.Kézenfekvő megoldás viszont a járófelület megőrzésére a gerendaközök üregeinek hőszigetelő anyaggal történő kitöltése.Screen shot 2014-01-27 at 12.21.37 PM.png

Borított fafödém szigetelésére, emellett járhatóságának megőrzésére a befújt ásványgyapot hőszigetelést ajánljuk.
A borított fafödém szerkezettípus hatékony utólagos hőszigetelése az alsó és felső deszkaborítás és a födémgerendák közötti tér kitöltésével oldható meg. Fontos, hogy a szigetelést valamilyen jó hőszigetelő képességű, szárazon és hézagmentesen beépíthető, könnyű anyaggal oldjuk meg, amely nem akadályozza a födémszerkezet „lélegzését“ és nem növeli számottevő mértékben a fafödém önsúlyát. A Supafil fújható termékcsalád erre is szakszerű megoldást nyújt. A Supafil üveggyapot könnyű, így alig juttat többletterhet a fafödémre!
A borított fafödémek szigetelése – befújás – előtt azonban elengedhetetlen a szerkezet épületfizikai méretezése, hogy az üreg kitöltése után a szigetelőanyagban bekövetkező hőfokesés ne okozhasson páralecsapódást a födémszerkezeten belül. Abban az esetben, ha önmagában a hőszigeteléssel a födém nem felelne meg páratechnikailag, egyéb kiegészítő intézkedésre is szükség lehet. Ennek egyik módja a belső párazárás növelése, különleges festék vagy párazáró bevonat felhordásával. A másik mód a födémen áthatoló pára minél hatékonyabb kieresztése, a födém felső síkján elhelyezett beton stb. réteg perforálásával, vagy eltávolításával. Továbbá vastagabb hőszigetelési igény esetén a födém fölötti hőszigeteléssel is kiegészíthetjük a födémbe befújt szigetelést.
A technológia alkalmas az üreg kitöltésére, bontás nélkül. A födémet nem kell szétbontani vagy átalakítani, hanem elegendő a gerendaközönként Ø12 cm-es lyukakon át bejuttatni a Supafil fújható üveggyapotot. A Supafil fújható üveggyapot hidrofóbizálással készül (korlátozott a nedvességfelvétele), A1 tűzvédelmi osztályú (nem éghető) és ami legfontosabb, hogy kimagaslóan jó hőszigetelési értékkel rendelkezik. Kötőanyagmentes, tehát a belső levegőt nem károsítja a kötőanyag tartalmának kipárolgása. A Supafil Cavity (üregkitöltésre gyártott) típus λ = 0,034 W/m.K értéke 18 cm vastagságtól biztosítja a mai energetikai elvárást. Vastagabb gerendázat („polgári” lakások) esetén 20 cm fölötti üreg kitöltésekor ez az érték meg is haladhatja a jelenlegi követelményt. A befektetett energia és a hatékonyság azonnali költségmegtakarításban jelentkezik. Legyen téli hideg vagy éppen forró nyári hőség, a szigetelés a belső levegő hőmérsékletét egyenletesebbé, komfortossá változtatja. Szigeteletlen épületek esetében 30-40%-os megtakarítás is elérhető. A padlásfödémen a beavatkozások (kisebb lyukak) lefedését követően látványban semmilyen változást nem tapasztalunk, további tárolásra alkalmas marad. A szakszerű és résmentes szigetelés időjárástól függetlenül is elvégezhető, mivel az anyag a padlástér felől juttatható be.

Screen shot 2014-01-27 at 12.21.13 PM.png

Ha még inkább el szeretnétek merülni a témában, ajánljuk a cikk szakmai partnerét a Knauf Insulationt.

knauflogo_small2.jpg

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

Kövess a Facebookon

Hirdetés

Furdancs

blogavatar

Ez az oldal azoknak szól, akiket érdekel, hogyan működnek a minket körülvevő dolgok. Azoknak, akik tudják mire valók a szerszámok, vagy legalábbis szeretnék megtanulni. Azoknak, akik úgy gondolják, az emberré válás fontos alkotóeleme hogy magunk oldjuk meg a felmerülő problémákat. Mottónk: Nem azért másztunk le a fáról, hogy a fotelben ülve várjuk a szerelőt...

Hirdetés

Szeretjük

szineslogo.png
Kapanyel.png

Hirdetés

Feedek

Reblog

Utolsó kommentek