AJÁNLÓ
 
09:52
2014. 01. 27.
http://www.neatorama.com/ Januárban megszaporodnak nálunk a fura csavarhúzókat...
A bejegyzés folyatódik
 
09:52
2014. 01. 27.
A kérdésre nem is olyan könnyű felelni, ha nincs némi szakmai ismeret e két rögzítési módról....
A bejegyzés folyatódik
 
09:52
2014. 01. 27.
20 féle csavar, és ez még csak az, amiről a Wikipedia tud. Ha átlagosan minden típusból...
A bejegyzés folyatódik
 
09:52
2014. 01. 27.
Hol az otthon? Ahol letesszük a gitárunkat és nem dől el, mert van állványa. Egy időtől...
A bejegyzés folyatódik
 
09:52
2014. 01. 27.
Anno a házunk vásárlásával tettünk szert egy felújításra váró kéményre. Hogy valaha...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A spéci csavarok is kihajthatók

Nagyon sok háztartási- és egyéb használati eszköz, ha bizonytalanul működik, vagy egyszerűen elromlik, az öntevékeny emberek először megpróbálnak maguk rájönni a hiba okára. Ám ehhez a legtöbb esetben bizonyos szerkezeti egységeket meg kell bontani a készülékeken. Ez viszont a felerősítésükhöz használt különböző speciális csavarok miatt akadályt jelent.. Ám a kíváncsiság az egyéni ötletességgel párosulva – az általánosan használt szerszámok kisebb átalakításával – többnyire az ilyen akadályok is megoldhatók. Íme néhány megoldás.

osszes-csavar.jpg

Nagyon gyakori az olyan csavarfej, amely ugyan hosszában hornyolt, az általánosan használtakhoz hasonlóan, ám a közepükön van egy csapocska, ami miatt az ilyen csavarok a normál csavarhúzókkal nem hajthatók ki. A megoldás e problémára, hogy egy megfelelő méretű csavarhúzó pengéjébe kis hornyot kell köszörülni. Ez egy kis multiszerszámba fogott vékony speciális vágótárcsával (pl. csapos Dremel szárra fogva) egy pillanat alatt elvégezhető és a felréselt pengéjű csavarhúzóval máris oldható a csavaros rögzítés. Ezzel ugyan egy kissé csökken a csavarhúzó átalakított pengéjének terhelhetősége normál csavarok kihajtásakor, de azért még továbbra is használható marad, ám most már „kétfunkciós” szerszámmá vált. Vannak ennél cselesebb fejkialakítású csavarok is, mint pl. a belső kulcsnyílású és hatszögű, csillag kialakításúak. Ezek oldásához viszont csak egy megfelelő szélességű csavarhúzót kell keresni és azt már a szemben levő csúcsok közé illesztve azonnal kihajtható az ominózus csavar. A hasonló csavarhúzó bitek (cserélhető betétek) viszont ritkán illenek az ilyen csavarok fejnyílásába, ezért célszerűbb a hagyományos kis méretű acélpengés csavarhúzók használata, legfeljebb a penge szélességét kell némi köszörüléssel „méretre” munkálni.

Hasonló a helyzet a hatszögű, de csillag kiképzésű, ám azoknál nyitottabb, azaz tágabb méretű belső kulcsnyílású csavarokkal. Ezeknél azonban vastagabb pengéjű csavarhúzó némi átalakítása a jó megoldás, amelynek méretre csiszolásakor az oldalak finom lekerekítésével lehet szorosan a nyílásba illő pengét kialakítani. Az így átalakított szerszám azonban már kevésbé alkalmas a normál csavarok kihajtására, mert a lekerekített élszélek könnyen kifordulnak a normál kötőelemek hornyából. Ezért e célra egy régebbi, már kopott pengéjű szerszámot érdemes a célnak megfelelően köszörüléssel átalakítani.

haromszogu_1.jpg

Az előbbieknél cselesebbek a háromszögű, mélyített fészkű csavarok. Ezek kihajtását meg lehet ugyan próbálni egy normál és a háromszögű nyílás egyik oldalába feszülő csavarhúzóval is, ha az pontosan illeszkedik a nyílás egyik oldalába. A szerszámot ebben az esetben excentrikusan forgatva lehet megkísérelni a csavar kilazítását és ha ez sikerül, a kihajtása már gyerekjáték. Visszaszerelésekor azonban nehezebb a szorosra húzása. Ha ez a kísérlet nem sikerülne, olcsó hatszögű imbuszkulcsból köszörüléssel lehet a nyílásba illeszkedő célszerszámot kialakítani. Az IKEA Z-alakú szerelőkulcsainak egyik vége jól megfelel erre a célra és a másik még mindig használható hagyományos imbuszkulcsként.

kea.jpg

Van azonban egy olyan furmányosan kialakított csavarfej, amelyet szinte csak behajtani lehet, kihajtása spéci szerszám nélkül szinte lehetetlen. Ezeken két átlós menesztőlap van a csavarfejbe mélyesztve, amelyek előtt ferde lap emelkedik a csavarfej széléig. Ezt szemmel láthatólag csak behajtani lehet, mégpedig gyári hüvelyes szerszámmal és általában olyan elektromos kapcsoló egységek fedelének rögzítését szolgálják, amelyeknek a bontását eleve meg akarják akadályozni. Mivel azonban esetenként mégis szükség lenne az ilyen csavarok oldására, ezt csak nagyon hegyesre köszörült pontozóval és a csavarfej széléhez közel, kis erővel ütögetve, fokozatosan kihajtható. A visszahajtása előtt azonban nem árt egy kereszthornyot fűrészelni a fejbe, vagy egy azonos méretű csavarra cserélni, hogy már normál csavarhúzóval is „kezelhető” legyen.

Azt azonban mindig figyelembe kell venni, hogy garanciális készülékeket a szervizbe kell vinni hiba esetén! A saját kezű bontásokkal ugyanis megszűnik a készülék garanciája, ezért csak ennek lejárta után célszerű az ilyen spéci csavarokkal „védett” egységekbe meggondoltan belenyúlkálni, természetesen csak áramtalanított készülékeken. Ehhez pedig hasznosak lehetnek a fenti trükkök.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

Kövess a Facebookon

Hirdetés

Furdancs

blogavatar

Ez az oldal azoknak szól, akiket érdekel, hogyan működnek a minket körülvevő dolgok. Azoknak, akik tudják mire valók a szerszámok, vagy legalábbis szeretnék megtanulni. Azoknak, akik úgy gondolják, az emberré válás fontos alkotóeleme hogy magunk oldjuk meg a felmerülő problémákat. Mottónk: Nem azért másztunk le a fáról, hogy a fotelben ülve várjuk a szerelőt...

Hirdetés

Szeretjük

szineslogo.png
Kapanyel.png

Hirdetés

Feedek

Reblog

Utolsó kommentek