AJÁNLÓ
 
09:58
2013. 12. 19.
Bútorlapból készült bútorok általánossá válásával együtt terjedtek el az ilyen bútorok...
A bejegyzés folyatódik
 
09:58
2013. 12. 19.
A posztunk címe lehetett volna az is: 'A csomók alkonya'. Azt gondoljuk, nem csak a barkácsoló...
A bejegyzés folyatódik
 
09:58
2013. 12. 19.
Az őszi avarhullással együtt jár néhány speciális szerszám. A lombfúvókról már volt...
A bejegyzés folyatódik
 
09:58
2013. 12. 19.
Mai műtárgyunk egy igazán különleges kis szerszám. Gyerekkoromban még nem tudtam, hogy létezik...
A bejegyzés folyatódik
 
09:58
2013. 12. 19.
A kaparásról, mint munkafolyamatról volt már szó a feszítővasaknál, természetesen...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

osszes-csavar.jpg

http://www.neatorama.com/

Januárban megszaporodnak nálunk a fura csavarhúzókat kereső érdeklődők, ezért most a gyerekjátékokat és konzolokat ajándékozók (vagy kapni vágyók) figyelmét szeretnénk felhívni arra, hogy mikkel szembesülhetnek a közeljövőben.

Két évvel ezelőtt 24-én este 22 óra 4 perckor kaptunk be egy szerszámtáska megrendelést.
Valaki nem örült a zokninak. Vagy a vasalónak.

lapos.png

phillips.png

 

A csavarhúzók derékhadát a laposfejű és a keresztfejű (csillagfejű, phillips) kivitelek adják, ezek általában minden háztartásban megtalálhatóak (és még a pontos méretre sem annyira érzékenyek, mint a többi típus).

pzd.png

A pozidriv nagyon hasonlít a keresztfejű csavarhúzóra, a különbség a négy kis bevágásban van

hexa.png

A sárga-kéknek hála, a hatszögletű lyukkal gyártott csavarokhoz való kulcs (hexa, Amerikában Allen) is magas penetrációnak örvend, imbuszkulcs néven is fut. Ezek a csavarok már megkövetelik a mérethelyes szerszámot, szerencsére a biciklisek szerszámkészletében legalább 3-4 méret megtalálható. (Mellesleg az ún. nevezett külső nyílású csavarok és a csavaranyák általában szintén hatszögletűek.)

torx.png

Az ismertebbek közé tartozik a torx is. Hatágú csillag alakja van (és mégse ezt hívják csillagfejűnek), jó néhány játék mellett az elektronikában is gyakran használják, például a merevlemezek vezérlőelektronikájának a rögzítésére is.

torx2.png

Neki van egy testvére, a lyukas torx, vagy lopásgátló,esetleg biztonsági torx. A torxhoz képest az a különbség, hogy van a közepén egy lyuk (mármint a csavarhúzónak, a csavarfejen meg egy tüske), ezért az ilyen csavarokat hagyományos torxszal nem lehet kicsavarni. Ha ilyennel találkozunk, akkor ne szomorkodjunk, mert lehet, hogy egy Xbox 360 kontroller van éppen a kezünkben. Vagy egy PS3 feliratú doboz.

3.jpg

Vakargathatjuk a fejünket viszont ha Wii-t kapunk, vagy elektromos Brio játékvonatot. A hozzájuk való háromágú csavarhúzó már igazi ritkaság, valószínűleg ezért született külön cikk a helyettesítéséről az Instructables portálon. Bár talán az ő megoldásuknál azért egyszerűbb rendelni egyet az Amazonról.

haromszogu_1.jpg
Akinek ez nem elég, annak kiindulópontnak ajánljuk a Wikipediát, innen pár kattintással könnyen eljuthatunk az összes típus jogtulajdonosához, ahol leírják, miért sokkal jobb az ő csavarjuk az összes többinél. Általában arra megy ki a játék, hogy minél nagyobb felületen érintkezzen a csavarhúzó feje és a csavar (így nagyobb nyomatékot lehessen átvinni), és minél kisebb legyen az esély arra, hogy kiugrik a csavarhúzó - ez ugyanis gyakran a szerszám vagy a csavar sérülésével jár.

Csavarügyileg egyébként nem dőlhetünk hátra, az evolúció nem állt meg: legutóbb például az Unigrip nevű csavar gyártására gyűjtöttek össze a Kickstarteren rengeteg pénzt, ezen jól látható a fenti két elv megvalósulása, illetve harmadikként megjelenik az is, hogy a különböző csavarméretekhez ne kelljen különböző csavarhúzóméreteket rendelni. (Rövid magyarnyelvű összefoglaló nálunk.)

unigrip_1.jpg  

Az alábbi videóklipben pedig több, korábban már bemutatott hét műtárgya is fontos szerepet kapott:

Még több "hét műtárgya"

A hét műtárgyait a Netszerszámtól kunyizzuk
netszerszam_logo.jpg


Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is.
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

Kövess a Facebookon

Hirdetés

Furdancs

blogavatar

Ez az oldal azoknak szól, akiket érdekel, hogyan működnek a minket körülvevő dolgok. Azoknak, akik tudják mire valók a szerszámok, vagy legalábbis szeretnék megtanulni. Azoknak, akik úgy gondolják, az emberré válás fontos alkotóeleme hogy magunk oldjuk meg a felmerülő problémákat. Mottónk: Nem azért másztunk le a fáról, hogy a fotelben ülve várjuk a szerelőt...

Hirdetés

Szeretjük

szineslogo.png
Kapanyel.png

Hirdetés

Feedek

Reblog

Utolsó kommentek