AJÁNLÓ
 
09:41
2013. 09. 26.
Bútorlapból készült bútorok általánossá válásával együtt terjedtek el az ilyen bútorok...
A bejegyzés folyatódik
 
09:41
2013. 09. 26.
A posztunk címe lehetett volna az is: 'A csomók alkonya'. Azt gondoljuk, nem csak a barkácsoló...
A bejegyzés folyatódik
 
09:41
2013. 09. 26.
Az őszi avarhullással együtt jár néhány speciális szerszám. A lombfúvókról már volt...
A bejegyzés folyatódik
 
09:41
2013. 09. 26.
Mai műtárgyunk egy igazán különleges kis szerszám. Gyerekkoromban még nem tudtam, hogy létezik...
A bejegyzés folyatódik
 
09:41
2013. 09. 26.
A kaparásról, mint munkafolyamatról volt már szó a feszítővasaknál, természetesen...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A hét műtárgya: a bit

csavartipusok.jpg

20 féle csavar, és ez még csak az, amiről a Wikipedia tud. Ha átlagosan minden típusból 4 méret van, akkor ez összesen 80 különböző csavarfejet jelent. Ha mindegyik csavartípushoz megfelelő csavarhúzót szeretnénk magunknál tartani, és feltesszük, hogy egy csavarhúzó körülbelül 3x3x25cm-es téglatestbe foglalható bele (0,000225m3), akkor ennyi csavarhúzó 0,018m3 helyet foglalna el. Mivel az ömlesztett csavarhúzók elég jól kitöltik a teret, legyen ez csak 0,01m3, vagyis 10 liter. Hát ez nagyon sok, nem véletlenül találták ki a biteket.

bit.jpg

www.magna-ind.de

Ennek persze semmi értelme, talán nincs is minden csavartípushoz csavarhúzó bit, és aki biztos ami biztos alapon tart magánál ötágú torx csavarhoz való csavarhúzót, az jelentkezzen kommentben.

A csavarhúzó biteket tehát kényelmi és praktikus okokból használjuk. A kisebb helyigény miatt vagy könnyebb a csomagunk, vagy több eshetőségre tudunk felkészülni. Általában a cserélhető fejű csavarhúzók és a bitkészletek is legfeljebb 6-10 bitet tartalmaznak, de az extra nagy méretű készletek sem tartalmaznak 40-50 bitnél többet.

Hogyan használjuk a biteket?

irwin-bit.jpg

Kézi csavarozásnál a bitekhez úgynevezett bittartóra van szükség. Ez általában egy csavarhúzónyelet jelent, aminek a szárába rögzíteni lehet a bitet, többnyire mágnesesen. Mivel a bitek szabványosak, ezért a bittartók is cserekompatibilisek. A kézi csavarhúzáshoz használt bit legelterjedtebb típusát a C6.3 kóddal jelölik, ez az alakját és a befogatási méretét (1/4”) is meghatározza.

További részletekért az ISO 1173-as szabvány tanulmányozása javasolt.

ISO-1173.jpgISO-1173b.jpg

Forrás: Wera Schraub-Lexikon (PDF)

 

A bittartók általában a gyártó valamelyik csavarhúzó termékcsaládjának tagjai:

csalad.jpg

De népszerűek azok a kivitelek is, amiket hagyományosan cserélhető fejű csavarhúzóknak nevezünk, ezeknél a szerszámoknál a biteket a nyélben lehet tárolni.

PBSwissToolsInsider.jpg

PBSwissToolsInsider2.jpg

Ez a cserélgetős megoldás létezik bitek helyett hosszabb szárú rudakkal is, általában mindkét oldalon található csavarhúzó fej.

cserelheto-feju-csh.jpg

A bitek használata praktikusnak tűnik kézi csavarozásnál, de a gépek használata egészen új távlatokat nyit. A csavarok forgatása gyakran nehéz és fáradságos munka, sokkal kényelmesebb egy gombot nyomni. Hogy érthető legyen: a csavarhúzó az, amikor a Millennium Falconnak rossz volt a hiperhajtóműve, a gépi csavarozó meg az, amikor csíkká változtak a csillagok.

hiperurugras.gif

Használhatunk hagyományos fúrógépet, de már 10.000 forint alatt is találhatunk kifejezetten csavarhúzó gépet.

gepi-csavarozo.jpg

A biteket többféle módon fogathatjuk be a gépbe:

bit-befogatas-1.jpg

A hárompofás tokmányba beszorítható a hatlapú bit, hátránya, hogy a csere sok időt vesz igénybe

bit-befogatas-2.jpg

Használhatunk mágneses adaptert, ekkor viszont fennáll a veszélye annak, hogy a bit beleszorul a csavarfejbe, és a mágnes nem elég erős ahhoz, hogy kihúzza onnan, a bit a csavarban marad.

bit-befogatas-3.jpg

Emiatt a legtöbb gyártó kifejlesztette a saját gyorszáras adapterét, amivel jól rögzíthető, de egy mozdulattal oldható a bit.

Választási fa a két géptípushoz (Wera):

 harompofas-tokmany-befogatas.jpggepi-csavarhuzo-befogatas_1.jpg

Mint látható, itt már megjelennek az E6,3 típusú bitek, ezek kifejezetten gépi csavarhúzókhoz valóak.

e63-bit.jpg

Ezeket arra tervezték, hogy közvetlenül a gépbe csatlakoztassák őket, míg a C6.3-as biteket alapvetően adapterrel történő használathoz ajánlják.

Mire költhetünk sokat?

Mint azt már írtuk, a biteken nem érdemes spórolni. De azon túl, hogy nem spórolunk, fizethetünk akár nagyon sokat is, cserébe az innovációkért.

aco-bit.jpg

Több gyártó kínál rovátkolt fejű bitet. Ezek a bitek elvileg nehezebben ugranak ki a csavar fejéből, ami csökkenti a csavar, a bit vagy a csavar körüli anyag felületének sérülésveszélyét.

grafikon.jpgWera.de

A felhasználási céltól függően megkülönböztetünk ún. puha és kemény biteket.

A különbség a következő: ha egy fába hajtunk bele egy csavart, akkor a fa ellenállása folyamatosan nő. Ezzel szemben ha fémmel dolgozunk, akkor az anyag ellenállása egyszer csak ugrásszerűen, meredeken megnő, ilyenkor szokott eltörni valami, leginkább a bit. Ezért a fémhez az úgymond puhább, rugalmasabb biteket kell használni, míg a fához a keményebbeket.

wera-bit-elfordulas.jpg

A rugalmasság elérhető úgy is, hogy a szár a fejhez képest kismértékben el tud fordulni, ezzel csökkentve a fejre zúduló nyomatékot:

tin-bit.jpg

Népszerűek még a titán-nitriddel bevont, keményített felületű bitek is, aranysárga színűkről könnyen felismerhetőek.

A hét műtárgyait a Netszerszámtól kunyizzuk
netszerszam_logo.jpg


Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is.
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

Kövess a Facebookon

Hirdetés

Furdancs

blogavatar

Ez az oldal azoknak szól, akiket érdekel, hogyan működnek a minket körülvevő dolgok. Azoknak, akik tudják mire valók a szerszámok, vagy legalábbis szeretnék megtanulni. Azoknak, akik úgy gondolják, az emberré válás fontos alkotóeleme hogy magunk oldjuk meg a felmerülő problémákat. Mottónk: Nem azért másztunk le a fáról, hogy a fotelben ülve várjuk a szerelőt...

Hirdetés

Szeretjük

szineslogo.png
Kapanyel.png

Hirdetés

Feedek

Reblog

Utolsó kommentek