AJÁNLÓ
 
05:00
2015. 04. 28.
Múlt héten szóba került itt a blogon, hogy rendrakáskor rengeteg apró szerelvényre, csavarra,...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2015. 04. 28.
Ez egy kicsit rendhagyó poszt lesz, ma ugyanis nem barkácsolunk semmit. (Esik a eső.) De ettől...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2015. 04. 28.
Ez egy gyors poszt lesz, cserébe legalább rövid. Mostanában permanens témahiányban szenved...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2015. 04. 28.
Tavaly decemberben volt egy kétrészes posztunk arról, mi alapján választottam szerszámos ládát,...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2015. 04. 28.
Bútorlapból készült bútorok általánossá válásával együtt terjedtek el az ilyen bútorok...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Békazárak

A fedéllel rendelkező dolgok (dobozok, ládák, rack-ek) lezárására sok lehetőség adódik. Ezek egyike a címben szereplő szerelvény fajta. A név eredetére nem találtam semmi indoklást, talán az ültéből felugró béka lábának a zárak mechanikájához való hasonlósága lehet a magyarázat, hiszen ezek a zárak csukott állapotban feszülnek, és a nyitáskor felpattannak, akárcsak a megijesztett békák... A békákat kevésbé kedvelők használhatják a 'patentzár' kifejezést is.

 

Jómagam épp hangszertokokat készülök gyártani, erre kerestem megfelelő zárszerkezetet, és így jutottam el a békazárak univerzumába, ahol a legkülönbözőbb stílusú, méretű és árú szerelvények szinte végtelen variációit találtam. Igazából csak az a közös bennük, hogy általában kétrészes a szerelvény, és zárt állapotban egyfajta, változó erősségű előfeszítéssel szorítja a fedelet a doboztestre. Ezt legtöbbször csak a zárhoz használt alapanyag (többnyire acél) rugalmassága biztosítja, de léteznek külön rugóval szerelt modellek is.

Előnyük épp ebben az előfeszítésben található, hiszen a mozgatásnak, szállításnak, netán dobálásnak kitett dobozok és ládák biztosan zárva is maradnak. Ezért is használják előszeretettel hangszertokok, színpadi rack-ek, szerszámdobozok zárására. De békazárnak tekinthetőek például a versenyautók motor- és csomagtérfedeleit rögzítő külső plusz zárak is, épp úgy, mint a teherautók lehajtható platófalait, vagy a raktérajtókat biztosító zárak. Békazárnak tekinthetőek különben a klasszikus fémcsatos karórák záróelemei is.

Az egyszeri furdancsos rengeteg helyen tudja használni ezeket, bútorok, tárolók, de akár ajtók zárására is. A zárakban lévő rugalmasság alkalmassá teszi őket például olyan helyeken történő használatra is, ahol mondjuk a levegő nedvességtartalma miatt az adott ajtók képesek kis mértékben alakot változtatni. Egy ilyen zár akár több milliméteres játékkal is rendelkezhet, szemben egy hagyományos ládapánttal vagy nyelves zárral, amelyik nem tolerálja, ha nem tökéletesen pontos az ajtó és a tok találkozása. szerelésük egyszerű, hiszen a zárandó eszközre kívülről kell felrögzíteni. Ez anyagtól függően facsavarral, metrikus csavarral, vagy akár szegecsekkel is lehetséges.

A békazárak alapesetben csak a rugóerő által biztosítottak, de léteznek külön lakattal zárható és beépített kulcsos zárszerkezetet tartalmazó típusok is.

Hagyományos békazárakat szinte minden vas- vagy szerelvényboltban találhatunk, ha speciálisabb vagy igényesebb kivitelű szerelvényre van szükségünk, akkor érdemes a neten körbenézni, például a német Adam Hall választékában gyönyörű darabok vannak, és ezek már itthon is elérhetőek. Használjuk nyugodtan ezeket a szerelvényeket minél több helyen. Az alábbiakban bemutatunk néhány felhasználási területet, ezek persze hivatalos felhasználási módok, de ötletadónak jók lehetnek.

Pálinkafőző fedél rögzítése:

Gitártok:

Szerszámos láda:

Ételhordó és fedele:

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is.
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.Kövess a Facebookon

Hirdetés

Furdancs

blogavatar

Ez az oldal azoknak szól, akiket érdekel, hogyan működnek a minket körülvevő dolgok. Azoknak, akik tudják mire valók a szerszámok, vagy legalábbis szeretnék megtanulni. Azoknak, akik úgy gondolják, az emberré válás fontos alkotóeleme hogy magunk oldjuk meg a felmerülő problémákat. Mottónk: Nem azért másztunk le a fáról, hogy a fotelben ülve várjuk a szerelőt...

Hirdetés

Szeretjük

szineslogo.png
Kapanyel.png

Hirdetés

Feedek

Reblog

Utolsó kommentek