Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Incredible machines

Talán többen emlékeznek a címben hivatkozott - jó 10 éves - számítógépes játékra. A feladat az volt benne, hogy az adott feladványban rendelkezésre álló, mechanikus, vagy épp elektronikus eszközök felhasználásával kellett megoldani feladatokat, mondjuk egy vödör vizzel leönteni egy macskát. Megvoltak a szabályok, tehát hogy egy motor, egy mágnes, vagy épp egy kalapács mire használható, ezek mentén a szabályok mentén lehetett a feladatokat végrehajtani, az egymás hatására működésbe jövő eszközöket megfelelően sorba rendezve.

Ez jutott eszünkbe az imént, amikor kedvenc kormánymű specialistánk műhelyében ezt a szerkezetet fedeztük fel:

Ma van a víz világnapja. Emellett mi sem megyünk el szó nélkül, és egy egyszerű de igen hatékony háztartási kütyüről írtunk nektek egy beszámolót. Ezzel az eszközzel meglepő mennyiségű vizet, ezáltal konyhapénzt tudunk megtakarítani.

Van a csaptelepeknek egy olyan alkatrésze, amit mindenki használ, mégis csak kevesen ismernik. A perlátor, turbulátor, sugárszabályozó vagy éppen sugárvezető megnevezések nagyjából ugyanazt az eszközt jelentik.

Azt a kis fém kütyüt, amin keresztül a víz kifolyik a csapból. A perlátor kicsi, de erős, több szempontból is hasznos.

Perlátorral

Perlátor nélkül

Sajnos a vezetékes víz mondhatni mindenhol a kemény, ami ellen elég nehéz védekezni. Látható nyomai leginkább a csaptelepeken és a vizes felületeken észlelhető, ha nem védekezünk ellene szinte napi rendszerességgel. Ha pedig gyakorta elfeledkezünk e felületek használat utáni tisztításáról, a felületük gyorsan veszít a fényéből és megjelenik a fátyolos lerakódás a csapokon, csempéken és egyéb nedvesen hagyott kerámia felületeken is. Utána pedig már csak jelentős plusz munkával lehet e felületeket újból csillogón tisztává varázsolni.

csap01.jpg

A hét műtárgya: a csapszegvágó

Ezzel lopják a bicikliket és a laptopokat, de ezzel nyit utat a tűzoltó is.

Folytatjuk csapokról, csaptelepekről szóló minisorozatunkat. Megpróbáljuk megkönnyíteni a csapválasztás felelősségteljes folyamatát. Az első részben szó volt a csapok elhelyezéséről és csatlakoztatásról. Ma eggyel mélyebbre ásunk benneteket a témában. Szó lesz a csapok működési elvéről, a már az első részben is felemlegetett akusztikai besorolásról és különleges igénykhez igazodó, különleges megoldásokról.

A fürdőszobák egyik legfontosabb része a csaptelep, köznapi nevén a csap. Nem nagyon kell elmagyarázni, hogy miről van szó, azt viszont sokan tapasztalhattátok már, hogy a nem megfelelő csaptelep kiválasztása egy soha véget nem érő szappanoperává alakíthatja a fürdőszobai létet. Kezdjük azzal a helyzettel, hogy mi van akkor ha viszonylag rövid időn belül kezd csöpögni a nemrég felszerelt csap. Hamar vízkő képződik, és egy állandó nemkívánt párbeszéd arról, hogy kellene már csinálni valamit vele. A férfilakosság részéről egy darabig elodázható a dolog, a fürdőszoba ritkább látogatásával, főleg a feleségünkkel együtt. A vízkő vörös posztó a háziasszonyok szeme előtt. Ne játszunk vele! Aztán könnyen bevonódnak a szomszédok is a szappanoperába (érted: szomszédok), ha mondjuk nem figyelünk arra, hogy a csapoknak bizony van úgynevezett akusztikai besorolásuk. Egy társasházban tud az elviselhetetlenségig hangos lenni egy csaptelep.

Posztunkkal abban próbálunk segítséget nyújtani, hogyan válasszuk ki a szédítően széles választékból a legmegfelelőbb terméket. Nem térünk ki az esztétikai és design szempontokra, hiszen ez nagyon szubjektív és mindenki jól ismeri a saját ízlését. Igyekszünk ellenben, minél részletesebb technikai és műszaki tájékoztatást adni. Kezdjük!

Ha csöpög, csurog….

Igen, a vízcsapok eme hibái időről időre előfordulnak és viszonylag könnyen orvosolhatók is. Az közismert tény, hogy a csepegő csapoknál sok víz kárba vész, az egyrészt anyagi veszteség, másrészt vízkövesedési következményekkel is jár. Ez "örökzöld" téma, amire mindig ajánlatos odafigyelni. Előidézője, hogy a csapok tömítése a gyakori használat miatt már nem zár tökéletesen. A javítás pedig egyszerűen kivitelezhető: a tömítést ki kell cserélni.

A csaptelepek cseréje többnyire akkor válik esedékessé, ha a régi már nem javítható, vagy tetszetősebb kivitelűt szeretnénk a helyére szerelni. Nem nagy ügy, ezt némi műszaki érzékkel bárki elvégezheti. Ám nem árt néhány szempontot az ilyen cseréknél figyelembe venni. A modern, korszerű forma ugyanis nem minden, célszerű a csaptelepek más adottságait is szem előtt tartani, hogy az új csaptelep ne csak jól funkcionáljon, de örömünk is teljék benne.

csapcsere01.jpg

Szakértő az nem volt

Vidám, szalonspicces srácok csapot szerelnek, vagy valami ilyesmi.

Kövess a Facebookon

Hirdetés

Furdancs

blogavatar

Ez az oldal azoknak szól, akiket érdekel, hogyan működnek a minket körülvevő dolgok. Azoknak, akik tudják mire valók a szerszámok, vagy legalábbis szeretnék megtanulni. Azoknak, akik úgy gondolják, az emberré válás fontos alkotóeleme hogy magunk oldjuk meg a felmerülő problémákat. Mottónk: Nem azért másztunk le a fáról, hogy a fotelben ülve várjuk a szerelőt...

Hirdetés

Szeretjük

szineslogo.png
Kapanyel.png

Hirdetés

Feedek

Reblog

Utolsó kommentek