AJÁNLÓ
 
07:34
2014. 02. 12.
Ma van a víz világnapja. Emellett mi sem megyünk el szó nélkül, és egy egyszerű de igen...
A bejegyzés folyatódik
 
07:34
2014. 02. 12.
Sajnos a vezetékes víz mondhatni mindenhol a kemény, ami ellen elég nehéz védekezni. Látható...
A bejegyzés folyatódik
 
07:34
2014. 02. 12.
Folytatjuk csapokról, csaptelepekről szóló minisorozatunkat. Megpróbáljuk megkönnyíteni...
A bejegyzés folyatódik
 
07:34
2014. 02. 12.
A fürdőszobák egyik legfontosabb része a csaptelep, köznapi nevén a csap. Nem nagyon kell...
A bejegyzés folyatódik
 
07:34
2014. 02. 12.
A csaptelepek cseréje többnyire akkor válik esedékessé, ha a régi már nem javítható, vagy...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Ha csöpög, csurog….

Igen, a vízcsapok eme hibái időről időre előfordulnak és  viszonylag könnyen orvosolhatók is. Az közismert tény, hogy a csepegő csapoknál sok víz kárba vész, az egyrészt anyagi veszteség, másrészt vízkövesedési következményekkel is jár. Ez „örökzöld” téma, amire mindig ajánlatos odafigyelni. Előidézője, hogy a csapok tömítése a gyakori használat miatt már nem zár tökéletesen. A javítás pedig egyszerűen kivitelezhető: a tömítést ki kell cserélni.

Ám ahány csap, annyi féle. Kezdetben ugyan erőteljesebb csavarással jelentősen csökkenteni lehet a csepegést, szivárgást, ám ez csak időhúzás, jobb a kopottat azonnal új tömítésre cserélni. Ehhez viszont szét kell szedni a csapot, hogy az elzáró betéthez hozzá lehessen férni.

Első teendő - a szakaszolócsap elzárása után – a kezelő gomb – már ha orsós menesztésű csapról van szó – leemelése. Közérthetőbben fogalmazva: le kell szedni a tekerentyűket. Az egyszerűbb típusokon ez egy erőteljes húzással eltávolítható a csap tengelyéről. Más esetekben a zárókupak kiemelése és esetleg a gombot rögzítő csavar kihajtása szükséges a forgató gomb leemeléséhez.

Ezt követően lehet magát a csapbetétet kihajtani a csaptestből. A művelethez villáskulcs szükséges, ám ha a megfelelő méretű nincs kéznél, jó az állítható vízpumpafogó is.

A kiemelt orsós csapbetét végén van a kopott zárótömítés. Ám ezek sem egyforma méretűek és a kialakításuk is sokféle. Aki előrelátó, az már az első ilyen javítás előtt beszerez egy különféle tömítéseket tartalmazó tömítő készletet és kis szerencsével ezek közül kiválasztható a megfelelő méretű és kialakítású gumi tömítés. A megfelelőt már csak az orsó végére kell erősíteni, majd vissza csavarható helyére a betét.

Ám a kopás a betét menesztő orsóját sem kíméli és ha már nagyon kopott, akkor az egész betétet célszerű egy teljesen új egységre cserélni. A kevésbé kopott orsókra még ilyenkor is célszerű szerelő szilikon zsírt kenni, ami csökkenti a további kopásukat és megkönnyíti a csap elzárásához szükséges erőkifejtést. Vannak olyan csapbetétek is, amelyek tengelyét felül, a nyakánál kis O-gyűrűk is vannak, amik meggátolják az orsó felső szivárgását. Ha kopott ez a gyűrű, a cseréjéhez a felső lefogó anyát kell lehajtani, majd kicserélhető a kis O-gyűrű is, amelyet helyére illesztése előtt be kell zsírozni. Mivel egy lakáson belül akár több féle típusú elzáró csap is lehet, akár többféle méretű és kialakítású tömítő készletet is érdemes a gyors javításhoz beszerezni.

A vízvétel azonban már sok helyen a korszerűbb, egykaros csaptelepek biztosítják. Ezek szerkezete jelentős mértékben eltér a hagyományos csapokétól és ha bár hosszabb életűek –köszönhetően a kerámialapos elzáró szerkezetük miatt – idővel ezek a lapkák is elkopnak.

Ezeknél nem érdemes a kopott lapkák cseréjével bíbelődni, egyszerűbb – legalább is látszólag - az egész betétet kicserélni és megszüntetni a szivárgást. A kerámialapos csapbetétek sem egyformák, ez gyártmánytípustól és csaptesttől függő méretűek. Cseréjükhöz ki kell szerelni a betétet, majd a megfelelő újat a kiszerelt alapján kell a szerelvényüzletek valamelyikében beszerezni. Valahogy így kell kinéznie:

A kiszerelésükhöz előbb a kart kell leszerelni a betét végéről, amit egy apróbb csavar rögzít, ami általában egy műanyag zárókupak alatt helyezkedik el.

A kar leemelése után már hozzáférhető a betétet a csaptestbe rögzítő méretesebb rögzítő anya, amelyet csak nagyméretű szerelőkulccsal, vagy vízpumpa fogóval lehet kihajtani. Ezt követően kiemelhető a kopott betét, ami az új betét beszerzéséhez mintaként szolgálhat. Ha minden tekintetben azonos méretű betétet sikerül beszerezni a visszaszerelés már nem okozhat gondot.

A márkásabb csapokhoz könnyű megfelelő csere betétet szerezni, az olcsóbbakhoz némi szerencse is kell, ám egy jó árukészletű szaküzletben erre is lehetőség van. Az ilyen betétcserék még mindig kevesebbe kerülnek, mint egy új karos csaptelep vásárlása, érdemes a cserével megszüntetni a karos csaptelepek szivárgását.  

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is.
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.Kövess a Facebookon

Hirdetés

Furdancs

blogavatar

Ez az oldal azoknak szól, akiket érdekel, hogyan működnek a minket körülvevő dolgok. Azoknak, akik tudják mire valók a szerszámok, vagy legalábbis szeretnék megtanulni. Azoknak, akik úgy gondolják, az emberré válás fontos alkotóeleme hogy magunk oldjuk meg a felmerülő problémákat. Mottónk: Nem azért másztunk le a fáról, hogy a fotelben ülve várjuk a szerelőt...

Hirdetés

Szeretjük

szineslogo.png
Kapanyel.png

Hirdetés

Feedek

Reblog

Utolsó kommentek