Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Kalapot a kéményre

Anno a házunk vásárlásával tettünk szert egy felújításra váró kéményre. Hogy valaha be volt e fejezve és került e rá fedlap, a múlt homályába vész. Mindenesetre a felső nyolc sor egyre hézagosabb fugázása, és a kéményseprő évenkénti ellenőrzésekor egyre aggodalmasabb ábrázata, valamint a törvény szigorával való fenyegetés miatt cselekvésre szántam el magam.

Állványzatot a családból összehordott alulétrákkal, bontott raklapokból megmaradt stafnifákkal, és némi colos deszkákkal történt merevítéssel sikerült rögtönözni. Az ijesztő látszat ellenére elég stabil lett, még a csigával terhelten is.

Mint már régebben is írtuk, legtöbbünk fejében a kémény nem más, mint egy füstölgő cső. Tekintettel arra, hogy az évnek ebben az időszakában az égéstermék elveztésén kívül bizonyos figurák közlekedésre is használatosak kéményeink, arra gondoltunk, hogy kísérletet teszünk arra, hogy szakértő segítséggel röviden összeszedjük nektek, hogy milyen a jó kémény az új fűtési kihívások tükrében. Így a Mikulás, az angyalka és a Jézuska is komfortos kéményeken keresztül hozhatja a portékát. Lássuk!

Effizienzhaus-gesamt-v1 (1).jpg

Passzívház, hőhíd, kémény

Az utóbbi években érezhetően megnövekedett Magyarországon is az energiatudatos építésre való igény. A házépítők tudatosan gondolnak a jövőre és olyan házat terveztetnek illetve építtetnek, ami nem csak komfortos és szép, de üzemeltetése is kevesebb költséget igényel. A nagyobb energiahatékonyságot megcélozva legtöbben a szigetelésre, a nyílászárókra és az energiatakarékos berendezésekre gondolnak, és emellett megfeledkeznek a hőhídmentes szerkezet fontosságáról. Bár a minősített passzívházak száma hazánkban még messze elmarad a nyugat-európai átlagtól, a házépítők jogos igényét, mely szerint új otthonuk energiafogyasztási szintjét a passzívházak szintjére csökkentsék, az építőipar valamennyi képviselőjének kötelessége figyelembe venni.

termo.jpg

Amit egy kéménynek tudnia kell

Ha kisiskolásokat kérdeznénk arról, hogy mi az a kémény, akkor nagy százalékban azt a választ kapnánk, hogy egy cső, ami füstöl a ház tetején. Hozzáteszem, hogy valószínűleg felnőttek esetében is hasonló válaszokat kapnánk, némi kiegészítéssel.

A kémény magában álló vagy építményekkel szervesen összekapcsolt függőleges gáz- vagy levegőelvezető csatorna. A gázelvezető kémények rendszerint valamely tűzhellyel kapcsolatosak s céljuk az, hogy a huzat növelésével az égést elősegítsék, a levegőelvezető kémény feladata pedig az épületekben összegyűlő romlott levegőnek eltávolítása, s e réven friss külső levegőnek beszívása, vagy pedig friss külső levegőnek bevezetése. Bővebben: Wikipédia

A kémény tehát, mint azt fent is is olvashatjátok, ennél sokkal bonyolultabb, a jó kémény pedig kimondottan bonyolult dolog. Számos olyan tényezővel találkozhatunk, ami nagyban befolyásolja füstelvezető-rendszerünk hatásfokát. Az alábbiakban összegyűjtöttünk pár hatásfoknövelő megoldást, amire érdemes odafigyelni kéményünkkel kapcsolatban.

kemeny.jpg

Kéményfelújítás

Sok szó esik manapság kiváló hatásfokú kazánokról, utólagos kandalló beépítésről ill. CO2 semleges fűtésről. Ilyenkor nem szabad megfeledkezni az épület füstgáz-elvezető rendszerének - azaz a kémény - korszerűsítéséről sem. Mielőtt nagyon felbátorodnátok és a cikk elolvasása után azonnal nekiállnátok kéményetek felújításának, képzeletben fogjuk meg egymás kezét és olvassuk el együtt az alábbi piros betűs részt!

Kéményépítés vagy felújítás előtt kérjünk tanácsot szakembertől!

Kazáncsere előtt érdemes a meglévő kéményt bevizsgáltatni, hogy alkalmas-e pl. az új kondenzációs kazánhoz. Jó példa az utólagos kandalló, pellet kályha vagy faelgázosító kazán telepítése is, ugyanis ezekhez a megújuló energiát hasznosító tüzelőberendezésekhez megfelelően szigetelt, a magas hőmérsékletnek és a nedves üzemnek egyszerre ellenálló kéményrendszer szükséges.

P3208438.JPG

Kövess a Facebookon

Hirdetés

Furdancs

blogavatar

Ez az oldal azoknak szól, akiket érdekel, hogyan működnek a minket körülvevő dolgok. Azoknak, akik tudják mire valók a szerszámok, vagy legalábbis szeretnék megtanulni. Azoknak, akik úgy gondolják, az emberré válás fontos alkotóeleme hogy magunk oldjuk meg a felmerülő problémákat. Mottónk: Nem azért másztunk le a fáról, hogy a fotelben ülve várjuk a szerelőt...

Hirdetés

Szeretjük

szineslogo.png
Kapanyel.png

Hirdetés

Feedek

Reblog

Utolsó kommentek