AJÁNLÓ
 
09:47
2013. 04. 26.
Anno a házunk vásárlásával tettünk szert egy felújításra váró kéményre. Hogy valaha...
A bejegyzés folyatódik
 
09:47
2013. 04. 26.
Mint már régebben is írtuk, legtöbbünk fejében a kémény nem más, mint egy füstölgő cső....
A bejegyzés folyatódik
 
09:47
2013. 04. 26.
Az utóbbi években érezhetően megnövekedett Magyarországon is az energiatudatos építésre...
A bejegyzés folyatódik
 
09:47
2013. 04. 26.
Sok szó esik manapság kiváló hatásfokú kazánokról, utólagos kandalló beépítésről ill....
A bejegyzés folyatódik
 
09:47
2013. 04. 26.
Aki dolgozott már fával, tapasztalhatta, hogy a faanyagok túlnyomó többsége még "holtában"...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Amit egy kéménynek tudnia kell

Ha kisiskolásokat kérdeznénk arról, hogy mi az a kémény, akkor nagy százalékban azt a választ kapnánk, hogy egy cső, ami füstöl a ház tetején. Hozzáteszem, hogy valószínűleg felnőttek esetében is hasonló válaszokat kapnánk, némi kiegészítéssel. 

A kémény magában álló vagy építményekkel szervesen összekapcsolt függőleges gáz- vagy levegőelvezető csatorna. A gázelvezető kémények rendszerint valamely tűzhellyel kapcsolatosak s céljuk az, hogy a huzat növelésével az égést elősegítsék, a levegőelvezető kémény feladata pedig az épületekben összegyűlő romlott levegőnek eltávolítása, s e réven friss külső levegőnek beszívása, vagy pedig friss külső levegőnek bevezetése. Bővebben: Wikipédia

A kémény tehát, mint azt fent is is olvashatjátok, ennél sokkal bonyolultabb, a jó kémény pedig kimondottan bonyolult dolog. Számos olyan tényezővel találkozhatunk, ami nagyban befolyásolja füstelvezető-rendszerünk hatásfokát. Az alábbiakban összegyűjtöttünk pár hatásfoknövelő megoldást, amire érdemes odafigyelni kéményünkkel kapcsolatban.

kemeny.jpg

Hőingadozással szembeni ellenállás
A béléscső legyen kiégésbiztos. A kéményeket folyamatos hőmérsékletingadozás éri: kívülről hideg levegő, belülről meleg égéstermékgázok teszik próbára. Az olcsó anyagból készült kémények gyorsan megrepedeznek, a kémény nem marad füst tömör. Ez komoly veszélyt jelent a ház, és lakói számára. 

1.jpg


Nedvességtűrés
Az egész konstrukció tömített legyen. Minden kéményben keletkezik nedvesség. Különösen a korszerű, alacsony égéstermékgáz-hőmérsékletű fűtőkazánoknál tapasztalható nagyon intenzív kondenzátum-képződés. 1_2.jpg


Korrózióállóság
A béléscső legyen saválló. A kondenzáció során a kéményben nemcsak nedvesség, hanem maró hatású savak is keletkezhetnek. A maró hatásnak tartósan csak a kerámiából készült cső képes ellenállni. 

3.png


Univerzális alkalmazhatóság
A kémény legyen alkalmazható bármilyen tüzelőberendezéshez és bármilyen tüzelőanyaghoz, feleljen meg mind a hagyományos, mind a modern fűtési technikák kihívásainak. Bármikor lehetőség legyen a tüzelőberendezések közötti váltásra. (Pl. kazáncsere, kandalló vagy cserépkályha beépítés stb.)

4_v.jpg
Előmelegített égési levegő
A kéményrendszer feleljen meg a hőcserélő-elvnek. Ellenáramú kéményműködés esetén a hideg égési levegő a szabadból a meleg cső körül áramlik be a házba, így a füstgázban lévő hő egy része átadódik a belépő levegőnek. A speciális, bordás felületű kerámiacső megnövelt felületén melegíti az égési levegőt, a hőszigetelt köpenytégla megakadályozza a hőveszteséget.

5.jpg


Hőhídmentes építés
A rendszeralkatrészek akadályozzák meg a hőhíd kialakulását. A normál kéményekben a köpenytéglákon keresztül a hideg tér irányába hőhíd alakul ki, az energia egy része elvész. A köpenytégla megszakítja a kémény köpenyszerkezetében felfelé és lefelé irányuló hővezetést. Ez a következőképpen működik: a köpenytéglában habüvegből készült betét található. Ez az anyag az ásványi gyapottal azonos hőszigetelési tulajdonságokkal rendelkezik, párazáró tulajdonságú, nem vezeti a hőt. Ennek köszönhetően a hő az épületben marad és nem kell a veszteséget többlet fűtési energiával pótolni.

6_v.jpg


Szellőzőkürtő
A kémény levegőkürtős kivitelben készüljön, azért hogy biztosítsa a fűtéshez szükséges égési levegőt a kandallók vagy a cserépkályhák számára. A szellőztető berendezések, páraelszívók és klímaberendezések vákuumot hoznak létre a házban. Ilyen esetben a kandallók biztonságos üzemelése érdekében az égéshez szükséges levegőt külön vezetéken kell betáplálni. A szellőzőkürtős kivitelben gyártott kémény-köpenytéglák a helyiség levegőjétől független és biztonságos módon garantálják, hogy a kandalló mindig elegendő égési levegőt kapjon.

7.jpg


Multifunkciós kürtő
Szerelőakna egyszerűen és gyorsan. A házat akkor készítjük fel optimális módon a jövőbeli fejlesztésekre, ha a kétkürtős kéményt még egy külön multifunkciós kürtővel is ellátjuk. Az egyik kürtőre csatlakoztatható a központi fűtés, a másikra a kandalló vagy a cserépkályha. A harmadik, multifunkciós kürtőben pedig költségkímélő és kevés karbantartást igénylő módon lehet bevezetni az épületbe a környezetkímélő technológiák csöveit és vezetékeit, mint például napkollektor vagy napelem, illetve akár a műholdvevő kábeleit is, akár utólag is.

8.jpg

Ha még inkább el szeretnétek merülni a témában, ajánljuk a cikk szakmai partnerét a Schiedel Kéménygyár Kft-t

Schiedel_Logo.jpg

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is.
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

Kövess a Facebookon

Hirdetés

Furdancs

blogavatar

Ez az oldal azoknak szól, akiket érdekel, hogyan működnek a minket körülvevő dolgok. Azoknak, akik tudják mire valók a szerszámok, vagy legalábbis szeretnék megtanulni. Azoknak, akik úgy gondolják, az emberré válás fontos alkotóeleme hogy magunk oldjuk meg a felmerülő problémákat. Mottónk: Nem azért másztunk le a fáról, hogy a fotelben ülve várjuk a szerelőt...

Hirdetés

Szeretjük

szineslogo.png
Kapanyel.png

Hirdetés

Feedek

Reblog

Utolsó kommentek