Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Anyagismeret: Nemvasfémek

konyvborito.jpg

A kiadó engedélyével részletekben közöljük Roland Leuschel "Hegesztés, forrasztás, lakatosmunkák" című könyvét. A lakatosműhelyben használatos fémek közül most a nemvasfémekkel folytatjuk a sorozatot. Ha nem tudja káros izgalmak nélkül kivárni a könyv végét, rendelje meg a Cser kiadó webáruházában!.

A fém művészete

konyvborito.jpg

A kiadó engedélyével részletekben közöljük Roland Leuschel "Hegesztés, forrasztás, lakatosmunkák" című könyvét. A következő két részben megismerkedünk a lakatosműhelyben használatos fémekkel. Ha nem tudja káros izgalmak nélkül kivárni a könyv végét, rendelje meg a Cser kiadó webáruházában!.

Az „igazi” lakatosműhely

A kiadó engedélyével részletekben közöljük Roland Leuschel "Hegesztés, forrasztás, lakatosmunkák" című könyvét. A gazdagon illusztrált kötet sallangmentes alapossággal, mégis olvasmányosan bemutatja az otthoni fémmegmunkáláshoz szükséges tudnivalókat. A műhely berendezése, biztonsági tudnivalók, megmunkálás szerszámai és menete, valamint a többi szükséges okosság után lépésről-lépésre bemutatja tucatnyi mintadarab elkészítését postaládától az ablakrácsig.

Az első részben a lakatosműhely berendezése kerül terítékre, de ha nem tudja kivárni a könyv végét, megrendelheti a Cser kiadó webáruházában is.

A hét műtárgya: a lakat

Lakásajtó, lépcsőházajtó, kertkapu, autó: a legtöbb embernek legalább 3-4 záron át kell jutnia minden nap. Az emberek viszont többnyire nem használnak lakatot, mégis mindenkinek ugyanaz a kép jut eszébe róla:

kasp-lakat.jpg

A klasszikus sárgaréz lakat.

A lakat magja a zár, azt védi a réz lakatház, és a (jelen esetben) félköríves, edzett acél fémet pedig a kengyelnek hívják. A zárban a hozzátartozó kulcsot elfordítva a kengyel kinyílik, és szabaddá válik az út.

Zárfeltörő masina

Nyilván senkit nem buzdítunk arra, hogy a jövőben zárfeltörés segítségével próbálja meg gatyába rázni anyagi helyzetét, de figyelmetekbe ajánlunk egy igen ötletes, a témába vágó szerkezetet. A Wisconsini Egyetem kis diákjai olyan szerkezetet fejlesztettek, ami egy számítógépes algoritmus segítségével, megfelelő mechanikus szerkezetet működtetve, képes megfejteni egy számzáras lakat nyitási kombinációját. Mint az alábbi videóból is kiderül egy számítógép vezérelt motor tekergeti a számzáras lakat tárcsáját. Ezzel párhuzamosan, szintén komputeres vezérléssel egy másik eszköz rángatja a lakat szárát. Szemfüles megfigyelő hamar kiszúrja, hogy a rángató szerkezet valószínűleg egy Pontiac indítómotorjából kiszerelt behúzótekercs. A "rángatások" alkalmával a számítógépes program érzékeli és elemzi, hogy a mozdulat az egyik nyitási kódhoz tartozik-e vagy sem. Láthattunk ilyen módszert filmekben, de nyilván idegölő feladat kézzel végigtekergetni az összes kombinációt. A videó tanúsága szerint a masinának körülbelül két percbe telik megfejteni a zár kombinációját.

Forrás: hackaday.com

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is.
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

Kövess a Facebookon

Hirdetés

Furdancs

blogavatar

Ez az oldal azoknak szól, akiket érdekel, hogyan működnek a minket körülvevő dolgok. Azoknak, akik tudják mire valók a szerszámok, vagy legalábbis szeretnék megtanulni. Azoknak, akik úgy gondolják, az emberré válás fontos alkotóeleme hogy magunk oldjuk meg a felmerülő problémákat. Mottónk: Nem azért másztunk le a fáról, hogy a fotelben ülve várjuk a szerelőt...

Hirdetés

Szeretjük

szineslogo.png
Kapanyel.png

Hirdetés

Feedek

Reblog

Legfrissebb bejegyzések

Utolsó kommentek