Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Apa! Menjünk ki a BNV-re!

Aki hozzám hasonlóan megette már a kenyere javát (na jó, a puhábbik felét), biztos emlékszik még a BNV-k vagyis a Budapesti Nemzetközi Vásárok időszakára. A rendszerváltozás előtt igazából ez volt az egyetlen olyan nyilvános esemény, ahol a nagyközönség mindenféle, az üzletekben nem okvetlenül beszerezhető termék közelébe tudott jutni, akár autóról, akár szórakoztató elektronikáról, vagy épp szerszámokról, ruhákról, lakásfelszerelésről volt szó. Ezeken a kiállításokon ráadásul rengeteg katalógust és szóróanyagot, sőt matricákat is lehetett zsákmányolni. Szóval, gyerekként ez mindenképp érdekes program volt, bár valami sírni és nyafogni való mindig történt, sokan voltak, meg fárasztó is volt, és lehet hogy a szülőknek már nem volt kedvük a sokadik fagyiért vagy virsliért sorba állni.

vásár construma BNV Ligno novum

Fessünk csövet!

Egy olvasói levél érkezett pár napja, írója arról panaszkodott, hogy egy régi kertibútor-garnitúrát próbál lefesteni. A bútor fémcsövekből áll, és a probléma az, hogy bármit is tesz, mindenképp megfolyik a festék, akár ecsettel, akár spray kiszereléssel próbálkozik.

festés spray ecset cső vascső

Kérdezzetek!

Egy barkácsblogot azért többnyire olyanok olvasnak, akik maguk is szeretnek fúrni-faragni. Lehet, hogy egy-egy témához jobban is értenek nálunk, másokhoz viszont még annyira sem. Ezekben az esetekben pedig megoldás és tanácsok kellhetnek. Vannak akik ilyenkor hozzánk fordulnak, és az is megesik, hogy tudunk tanácsot adni. Most arra bíztatunk mindenkit, használja bátran a Furdancs Facebook-oldalát. Tekinthetjük akár úgy is, hogy ez is egyfajta szerszám. És hogy miért gondoljuk, hogy ez egy eszköz lehet a kezünkben? Elmondjuk.

facebook komment kérdések olvasók

Év végi statisztika - a második 10

Az év végi toplistás posztunk második része következik. Az bizonyos, hogy ebben már jóval több a klasszikus barkácstéma, de ide is jutottak azért már ismerős témák.

Érdekes, hogy ide szinte csak Tákolmányi kollégánk írásai fértek be. Persze igazából nem annyira meglepő ez, hiszen mostanában ő a legaktívabb fúr-farag ember közöttünk, ideje, és ami még fontosabb, indíttatása is van ezekhez a tevékenységekhez.

best of 2015 legolvasottabb posztok

Év végi statisztika - az első 10

És akkor jöjjön a szokásos év végi áttekintés első része. Évről évre rácsodálkozunk a jelenségre, hogy bizony általában nem azok a posztjaink a legolvasottabbak, amelyeket annak gondolnánk. Idén is vannak meglepetések, vágjunk is bele:

év vége statisztika olvasottság sláger 2015 best of

Guruló passzívházak

Guruló (majdnem) passzív házak a vasútnál

A vasúti pályaépítésben, pályakarbantartásban általános gyakorlat, hogy a kivitelezést végző szakemberek hetekre, hónapokra "kiköltöznek" a munkahelyre. Változó a munkahely, így folyamatosan költözni kell a munkát végzők kiszolgálását biztosító iroda-szállás-raktár komplexumnak is. Erre a célra speciális, az igények szerint átalakított vagonokat használnak, amelyek nappal irodák és raktárak, éjszaka pedig szállást nyújtanak a munkát végzőknek.

knauf vasút vasúti kocsik vasúti kocsik szigetelése lakókocsi szigetelés

Az amerikai Popular Mechanics újság és annak online változata már többször szolgáltatott ötletet a Furdancs blog posztjaihoz. Hiába, az otthoni barkácsolásban azért arrafelé elég erős a mezőny, van honnan ihletet nyerni. Most egy olyan írásra bukkantunk, ahol megtakarításra alkalmas tippeket adtak a szerszámbeszerzések esetében. Az abban a cikkben található ötletek ugyan nem mind alkalmazhatóak a mi országunkra és az itteni piacra, de a cikket olvasva megszületett a fejemben egy itthoni verzió, ez található itt alább.

Hipszter vasököl

Forma- és betonbontó kalapácsot készítettem az újrahasznosítás jegyében. Babkaró leverésnél is érvényesül a fizika, azaz kell a tömeg a sebesség mellé, hogy nyomatékot adjunk ütéseinknek. Ezt egy félkilós kalapács legfeljebb az ujjunkon tudja produkálni. Műhelynapló következik képregény formában.

kalapacs0_02.jpg

Gyarlók vagyunk, s mindannyiunknál porosodik jobb sorsra várva egy-egy súlyzókészlet, basszusgitár vagy az elolvasásra váró Nyelvészeti szemle hatodik évfolyama, hogy majd ha időnk és kedvünk engedi, végre használatba vegyük.

Tavasz lett!

Itt a Furdancs blognál jobbára én írom a faipari témájú posztokat. Egyrészt az eredeti végzettségem okán is, másrészt mert fával dolgozni úgy általában is jó dolog. Azonban a jelenlegi műhelyem nem fűthető, így jó néhány hónapja nem igazán dolgoztam ott, így poszt sem nagyon készülhetett a témában.

Mit tehet a furdancsos vasárnap?

2015 március idusa. Jól jegyezzük meg ezt a dátumot. Ez az a nap, amikor az életünk alapjaiban változik meg. Semmi nem lesz többet olyan, mint azelőtt. Igaz, a nap azért ezután is felkel reggel, sőt, egy nap továbbra is 24 órából áll, egy év nagyjából 365 napból. De ez csak a felszín, mondhatjuk úgy, hogy a körítés...

Az igazán fontos dolgok mélyebben vannak, és a fenti apróságoknál sokkal nagyobb befolyást gyakorolnak az életünkre.

Kövess a Facebookon

Hirdetés

Furdancs

blogavatar

Ez az oldal azoknak szól, akiket érdekel, hogyan működnek a minket körülvevő dolgok. Azoknak, akik tudják mire valók a szerszámok, vagy legalábbis szeretnék megtanulni. Azoknak, akik úgy gondolják, az emberré válás fontos alkotóeleme hogy magunk oldjuk meg a felmerülő problémákat. Mottónk: Nem azért másztunk le a fáról, hogy a fotelben ülve várjuk a szerelőt...

Hirdetés

Szeretjük

szineslogo.png
Kapanyel.png

Hirdetés

Feedek

Reblog

Utolsó kommentek