AJÁNLÓ
 
05:00
2015. 02. 16.
Fémipari sorozatunkban ma elértünk a mérő- és ellenőrző eszközök taglalásának végére....
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2015. 02. 16.
Kevésbé pontos mérésekhez az acélmértéket, a tokos acél mérőszalagot és a mm-beosztású...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2015. 02. 16.
A próbalámpán túl is van élet. Néha szükségünk lehet a van áram - nincs áram értéknél...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2015. 02. 16.
Minden feladat megoldásában segít, ha lerajzoljuk. A rajz pedig legyen pontos és méretarányos,...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2015. 02. 16.
14 hónapja naiv örömmel mutattam be egy német (a neve) - lengyel (feliratai) - kínai (a gyártója)...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Derékszög és acélvonalzó

Egy talpas derékszög nélkülözhetetlen a műhelyben. Merőlegest állíthatunk és mérhetünk vele. A mérő- és ellenőrző eszközöket bemutató sorozatunkban az acélvonalzó mellett ez a passzív, mégis hasznos mérce kerül sorra. Az írás végén a zavarba ejtő nevű "sugármérő készlet" kifejezés is tisztázódik.

d1.jpg

Két felület egymáshoz való merőlegességének ellenőrzésére derékszöget használunk.
A derékszögek különböző nagyságban és kivitelben készülnek.

d2.jpg

Sima derékszög

d3.jpg

Talpas derékszög 

femipar23_1.jpg

 Ütközős derékszög

Az ellenőrzés pontossága szerint a derékszögeket négy osztályba sorolják. Az I. pontossági osztályba sorolt derékszögeket a mérőeszközök, a II. osztályúakat a gépipari alkatrészek, a III. osztályúakat a forgácsoló-üzemi, a IV. pontossági osztályba soroltakat pedig a forgácsolás nélkül készült munkadarabok üzemi ellenőrzésére használják.

A derékszög két szárának belső találkozásánál a sarkat kis horonnyal képezik ki. Erre azért van szükség, mert az ellenőrzendő munkadarab éles sarka így nem ütközik a derékszög sarkához, s az ellenőrzés jóval pontosabb.

 v1.jpgA derékszög helyes tartása

A derékszöggel való ellenőrzéskor a munkadarabra helyezett derékszöget szemmagasságba emeljük és a világosság felé fordulva győződünk meg a két felület merőlegességéről. 

femipar06.jpg

Ellenőrzési képek derékszöggel való ellenőrzéskor

Az így keletkezett fény rés mutatja az esetleges eltéréseket. A fényrés a következő ellenőrzési képeket adja (a): a munkadarab hibátlan (a), a két felület által bezárt szög 90°-nál kisebb (b) vagy 90°-nál nagyobb (c).

femipar08.jpg

 Ellenőrzéskor bal kezünkkel a munkadarabot,
jobb kezünkkel pedig a derékszöget tartjuk.

 

dd.jpg

A kereskedelemben számos speciális derékszög kapható

Az ellenőrzést mindig úgy végezzük, hogy a derékszög hosszabbik szárát a bázisfelülethez fektetjük és lefelé csúsztatjuk addig, amíg a rövidebbik szár az ellenőrzendő felülethez nem ütközik. A bázisfelületen vagy az ellenőrzendő felületen élére állított derékszög ellenőrzési hibát okozhat. A munkadarab éleit ellenőrzés előtt le kell sorjázni, ugyanis a sorjázatlan munkadarab ellenőrzési hibát okoz.

dd1.jpg

Helyes ellenőrzés derékszöggel dd3.jpgdd2.jpg

Helytelen ellenőrzés derékszöggel

A derékszöget a felület egyenességének ellenőrzésére is felhasználhatjuk. Élére állítani azonban ekkor sem szabad. Az egyenességet és a síkot a munkadarab szélességében és hosszúságában több állásban és átlós irányban is ellenőrizni kell.

 dd4.jpg

A felület egyenességének helyes ellenőrzése

 

d55.jpg

Mágneses derékszög

 Az ellenőrzendő felületen nem szabad a derékszöget húzni.

 

Acél vonalzók

Felületi egyenlőtlenségek gyors és pontos megállapítására az acélvonalzókat használjuk.

 von.jpg

Acélvonalzók

Az acélvonalzók lehetnek: élvonalzók és széles mérőfelületű vonalzók. Az élvonalzók egyélű, háromélű és négyélű kivitelben készülnek. A széles mérőfelületű vonalzók laposak vagy I-szelvényűek.

vonalzo.jpg

Az egy- és háromélű élvonalzót idomszeréé szerszámkészítő munkához, a négyélű élvonalzót, a lapos és az I-szelvényű vonalzót egyenes vonalúság, sík felület, vízszintesség és párhuzamosság ellenőrzésére használjuk.

 dd6.jpg

 Az élvonalzó helyes felfektetése

A felületek ellenőrzésekor a jobb kezünkbe fogott élvonalzót felfektetjük a bal kezünkben tartott munkadarab felületére és a fény felé fordulva mindkettőt szemmagasságig emeljük. A felfekvő él és a felület között átjutó fény (fényrés) láthatóvá teszi az egyenestől való eltérést. Ha a fényrés egyenletesen finom, a felület egyenes (a).  Az ellenőrzési kép ezenkívül homorú (b), domború (c) vagy hullámos (d) lehet.

dda1.jpg

Ellenőrzési képek felület-ellenőrzéskor

Az egyélű acélvonalzót mindig merőlegesen helyezzük az ellenőrzendő felületre. A felület egyenességét az élekkel párhuzamosan és átlós irányban több állásban is ellenőrizzük.

  

Sugármérőkészlet

A sugármérőkészlet domború vagy homorú lekerekítések ellenőrzésére való. Több különböző sugárral (homorú és domború) kiképzett párhuzamos oldalfelületű ellenőrzőlap védőkeretbe szerelve készletet (sugármérőkészletet) alkot. Minden ellenőrzőlapon fel van tüntetve a sugár névleges értéke.

ddsa.jpg

Az ellenőrzés itt is fényréssel megy végbe. Az ábrán az idomszer kerekítés túl kicsi, tehát további megmunkálás szükséges. 

ddfs.jpg

A sugármérés ellenőrzési képei


 Forrás: Simon Sándor Fémipari alapképzés (1976.) című nagyszerű tankönyve, mely a kiadása óta eltelt évtizedek dacára is megőrizte mindazon tudás aktualitását, melyre a barkácsműhelyben szükségünk lehet.

   Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.
 Kövess a Facebookon

Hirdetés

Furdancs

blogavatar

Ez az oldal azoknak szól, akiket érdekel, hogyan működnek a minket körülvevő dolgok. Azoknak, akik tudják mire valók a szerszámok, vagy legalábbis szeretnék megtanulni. Azoknak, akik úgy gondolják, az emberré válás fontos alkotóeleme hogy magunk oldjuk meg a felmerülő problémákat. Mottónk: Nem azért másztunk le a fáról, hogy a fotelben ülve várjuk a szerelőt...

Hirdetés

Szeretjük

szineslogo.png
Kapanyel.png

Hirdetés

Feedek

Reblog

Utolsó kommentek