AJÁNLÓ
 
05:00
2014. 09. 26.
Fémipari sorozatunkban ma elértünk a mérő- és ellenőrző eszközök taglalásának végére....
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2014. 09. 26.
Egy talpas derékszög nélkülözhetetlen a műhelyben. Merőlegest állíthatunk és mérhetünk...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2014. 09. 26.
Kevésbé pontos mérésekhez az acélmértéket, a tokos acél mérőszalagot és a mm-beosztású...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2014. 09. 26.
Hol az otthon? Ahol letesszük a gitárunkat és nem dől el, mert van állványa. Egy időtől...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2014. 09. 26.
Anno a házunk vásárlásával tettünk szert egy felújításra váró kéményre. Hogy valaha...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A próbalámpán túl is van élet. Néha szükségünk lehet a van áram - nincs áram értéknél pontosabb mérésekre a ház körül. Bemutatom az alapméréseket frissen beszerzett multiméteremmel, mellyel igen elégedett vagyok.

Image20.jpg

Egy fontos figyelmeztetéssel kezdem. Legyen óvatos 25 V-nál nagyobb váltakozó- illetve 35 V-nál nagyobb egyenfeszültségeknél, mert már ilyen feszültségnél is veszélyes lehet a vezető megérintése.

 Feszültségmérés

Image22.jpg

A hálózati feszültséget közvetlenül az áramforrás - itt a dugaszoló aljzat - kapcsain mérjük. A mérőeszközt (bármilyen típusút) a V∼ állásba kapcsoljuk. Mindig magasabb méréstartományt válasszunk, mint amire számítunk, tehát ha van 600V-os méréshatárt, akkor azt. Ez a készülék manuális váltás nélkül, automatikusan  kezeli a méréshatárokat. Lássuk azt a hálózati feszültséget. 235V? Biztos ez?

Image25.jpg

Két mérőeszköz nem tévedhet. Legfeljebb néhány voltot. Elterjedt közvélekedés, hogy a hálózati feszültség 220V. Már nem. A Magyarországon használt névleges vonali feszültség 0,4 kV, a névleges fázisfeszültség pedig 0,231V effektív értékű, az ország jobban teljesít tehát.

Másik kérdés, hogy miért méregessük a konnektort, változtatni nem tudunk rajta. Egy bizonyos eltérésnél már jelenthet gondot a túlfeszültség (melynek egyik szélsőséges formája a villámcsapás, de azt észrevennénk mérés közben és egyébként is) vagy az egyes helyeken tapasztalható alacsony érték. Egy ember - akivel egyszer telefonon beszéltem - nyaralóövezetben lakik és talán túl sokan terhelik a helyi transzformátort, de használhatatlan a hálózat bizonyos eszközök működtetésére. Ő inverternek nézte a meghirdetett tápegységemet és azzal kívánta feltornászni a hálózati feszültséget. Az inverterek nem olcsók, inkább költözzünk el magasabb feszültségű tájakra.

Frekvenciamérés

Ezzel a kiterjesztett szolgáltatásokkal rendelkező készülékkel frekvenciát is tudunk mérni. 50 Hz az érték, ahogy tanultuk és reméltük. A hálózati frekvencia névleges értéke 50 Hz, a megengedhető eltérés ±20 mHz

Image24.jpg

Miért pont 50 Hz? Az ennél alacsonyabb a frekvencia a világításban zavaró villogást okozna és a transzformátorok mérete is nagyon megnőne, magasabb frekvencia pedig nem alkalmas gazdaságos szállításra a távvezetékek sugárzott vesztesége miatt.

Áram mérése
Amíg a feszültséget az áramforrás sarkaira kötöttük, árammérésnél a mérőeszközt sorba kell kötnünk a fogyasztóval. Először egy ohmos (ezt a fogalmat később megmagyarázom) ellenállású fogyasztót, egy izzót mérünk.

Image2.jpg

Ne sajnáljuk az időt, amíg egy biztonságos és stabil áramkört ki nem alakítunk. A szabadon lengő, csupasz vezetékvégek, rányomással rögzített mérőhegyek adnak esélyt egy szélesvásznú, színes házleégéses áramütésnek. Kézi mérőeszközökkel zömében 10A nagyságú áramot mérhetünk maximálisan, de azt is csak néhány másodpercig a készülék védelme érdekében.

Image6_1.jpg

Szükségünk lesz egy hármas sorkapocsra, valamint egy dugaszoló aljzatra és dugóra, szabad vezetékvégekkel. A nulla vezetékeket összekötjük, a fázist pedig a dugóból a mérőeszközbe, onnan a dugaszolóaljzatba vezetjük.

Image4.jpg

Egyfázisú, váltakozóáramú áram teljesítménye P=U*I*cos φ. Tisztán ohmos terheléskor (az izzó lámpa is ohmos jellegű fogyasztó): cos φ = 1, tehát jelen esetben 230V * 0.18A * 1 = 41.6W, igen, ez egy 40 wattos izzó. A nem ohmos fogyasztó teljesítményének mérése kissé bonyolultabb ennél. Következő alkalommal kibontjuk a problémát, különös figyelemmel az induktív fogyasztókra, mint pl. az elektromos motorok.

Szakadásvizsgálat

Image34.jpg

Hasznos és egyszerű mérés, megtalálható mindegyik multiméter szolgáltatásai között. Amennyiben a vizsgált vezeték folytonos, akkor sípoló hangot hallunk. Ha nem, nem.

Image19.jpg

Mi történik azonban, ha egy ellenálláson alapuló eszköz - tipikus hőfejlesztő eszközök, mint bojler, tűzhely, páka, fűtőtest - működőképességét vizsgáljuk, melyek feltekercselt ellenálláshuzalát mérjük? Ahhoz túl nagy az ellenállása, hogy műszer vezetőnek tekintse, így az igen-nem kijelzési lehetőség miatt 10 ohm felett már szakadást jelez.

Image18.jpg

A forrasztópákát példaként hozva kiderül, hogy működőképes (ezt a pákahegy tapogatásával amúgy is megállapíthatnánk különben), a mért érték majdnem 2 kΩ. Hasznos lehet ez a funkció a választókapcsolóval szabályozott, sorba kötött fűtőellenállások (tipikusan a tűzhely) egyenkénti kimérésénél, ahol a hibás fűtőszálat keressük.

Pár szót a multiméterről
Mérőműszert már a falusi vásárban is vehetünk. De tényleg, múltkor a fokhagyma mellé volt kitéve. Alapmérésekre alkalmas pusztán és pontossága is nagyvonalú. Most viszont beszereztem egy kiterjesztett szolgáltatásokkal bíró és kézreálló mérőeszközt. A frekvencia- és kapacitásmérés rejt magában kihasználható lehetőségeket alternatív mérőeszközök megalkotása terén.

Image28.jpg

A prospektusban nem is látszott, hogy ilyen nagy. Kellemes fogású gumiborítása és nagy kijelzője van. Hátsó kitámasztás lehetséges.

Alapszolgáltatásai:
• Egyen- és váltakozófeszültségek mérése max. 600V-ig
• Egyen- és váltakozó áram mérés max. 10A-ig
• Frekvenciamérés 10 Hz–től 10 MHz-ig
• Kapacitás mérés 100uF-ig  
• Ellenállásmérés 40 Mohm-ig  
• Akusztikus folytonosságvizsgálat (10 ohm alatt hangjelzés)
• Diódateszt

Image7.jpg

Egy csavart eltávolítva cserélhetjük a 9V elemet, illetve ha nagyon nagyot mértünk, a biztosítékot. Azonban erre ritkán lesz szükség, mert a túlterhelés védelem 600V-ig védi a készüléket. A biztonságot szolgálja a mérőhegy kupak is, mellyel minimalizálhatjuk a csupasz vezető méretét.

Image36.jpg

További finomságok még az Auto-Power-Off funkció és a relatív mérés. A relatív mérés lehetővé teszi pl. az esetleges vezeték veszteségek kompenzálását ellenállásmérésnél. Úgy működik, mint a digitális mérlegeknél az edény tömegének nullázása. Összeállítjuk a mérőkört és az addig megjelenő mindenféle kóbor feszültségek értékei nullázódnak.

Legközelebb a kereskedelemben kapható elektromos fogyasztásmérőket igyekszünk kiváltani ezzel a készülékkel.

conrad_reklam_ok.gif

 Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is.
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

Kövess a Facebookon

Hirdetés

Furdancs

blogavatar

Ez az oldal azoknak szól, akiket érdekel, hogyan működnek a minket körülvevő dolgok. Azoknak, akik tudják mire valók a szerszámok, vagy legalábbis szeretnék megtanulni. Azoknak, akik úgy gondolják, az emberré válás fontos alkotóeleme hogy magunk oldjuk meg a felmerülő problémákat. Mottónk: Nem azért másztunk le a fáról, hogy a fotelben ülve várjuk a szerelőt...

Hirdetés

Szeretjük

szineslogo.png
Kapanyel.png

Hirdetés

Feedek

Reblog

Utolsó kommentek