Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Műkincsvadászok figyelmébe

Fémipari sorozatunkban ma elértünk a mérő- és ellenőrző eszközök taglalásának végére. Már csak gondozásuk és megóvásuk szabályait kell eszünkbe vésnünk, hiszen sérülékeny és néha igen értékes tárgyak ezek. Az illusztrációk alatt az itthon vásárolható mérőeszközökből olvashatnak egy válogatást. Állunk leesik, hogy milyen árazási rekordokat produkál a finommechanikai ipar (sorozatunkban később majd felbukkannak a mérőhasábok is). Talán ez nagyobb nyomatékot ad a megóvás lent ismertetett szabályainak.

cxcxc.jpg

Ha felmerül a kérdés, hogy miért fizetnek milliós összeget egy készlet fémhasábra… azért mert az az etalon mindig ugyanakkora, mint amit ráírtak. A kis barkácsműhely nem igényel természetesen 0.001 mm pontosságú méréseket, ezeket leginkább az iparban használják vagy laboratóriumi célokra, illetve hitelesítéshez. Ha rábukkannak hagyatékban vagy bolhapiacon egy hasonló eszközre, nézzék meg figyelmesen, lehet, hogy értékes műkincset találtak. A rekordok listáját a felső polcról (prémium termékek közül) válogattam, de még a nagypapitól örökölt mezei tolómérő is megérdemli a gondozást.

Derékszög és acélvonalzó

Egy talpas derékszög nélkülözhetetlen a műhelyben. Merőlegest állíthatunk és mérhetünk vele. A mérő- és ellenőrző eszközöket bemutató sorozatunkban az acélvonalzó mellett ez a passzív, mégis hasznos mérce kerül sorra. Az írás végén a zavarba ejtő nevű "sugármérő készlet" kifejezés is tisztázódik.

d1.jpg

Két felület egymáshoz való merőlegességének ellenőrzésére derékszöget használunk.
A derékszögek különböző nagyságban és kivitelben készülnek.

Szögek és mérésük

Visszatérünk egy pillanata az általános iskolából ismert (és szeretett...) geometria tantárgyhoz. Szögekről és azok méréséről szól mai írásunk.

szog.jpg

A szög magasságát a szögszárak egymáshoz való viszonya határozza meg. A szögértéket fokokban (°) adjuk meg. 1° a teljes kör 360-ad része. A negyedkor 90°, a félkör 180°, a háromnegyedkor 270°, a teljes kör 360°. 1° = 60' (perc), 1' = 60" (másodperc), 1° = 3600".

Kevésbé pontos mérésekhez az acélmértéket, a tokos acél mérőszalagot és a mm-beosztású acélvonalzót használjuk. Ezeknek a nem állítható mérőeszközöknek legnagyobb mérési pontosságuk 0,5 mm. Fél és egész mm közötti értékeket csak "becsléssel" tudunk meghatározni.

mero00.jpg

A mérték beosztása 1 milliméteres. A beosztás a hosszirányra merőleges és a mérték homlok- felületénél kezdődik. A beosztást osztógéppel készítik, minden ötödik mm-t hosszabbított vonallal, minden tizedik mm-t még hosszabb vonallal jelölnek meg és számozással látnak el. A számozás a cm-ek számát adja.

tolo.jpg

Pontosabb (0,1-0,05 mm pontosságú) méréseket tolómércével végzünk. A tolómérce a műhelygyakorlatban legáltalánosabban használt mérőeszköz. Többféle mérésre alkalmas (hosszúság, vastagság, külső és belső átmérő, magasság, mélység).

A próbalámpán túl is van élet. Néha szükségünk lehet a van áram - nincs áram értéknél pontosabb mérésekre a ház körül. Bemutatom az alapméréseket frissen beszerzett multiméteremmel, mellyel igen elégedett vagyok.

Image20.jpg

Egy fontos figyelmeztetéssel kezdem. Legyen óvatos 25 V-nál nagyobb váltakozó- illetve 35 V-nál nagyobb egyenfeszültségeknél, mert már ilyen feszültségnél is veszélyes lehet a vezető megérintése.

Kövess a Facebookon

Hirdetés

Furdancs

blogavatar

Ez az oldal azoknak szól, akiket érdekel, hogyan működnek a minket körülvevő dolgok. Azoknak, akik tudják mire valók a szerszámok, vagy legalábbis szeretnék megtanulni. Azoknak, akik úgy gondolják, az emberré válás fontos alkotóeleme hogy magunk oldjuk meg a felmerülő problémákat. Mottónk: Nem azért másztunk le a fáról, hogy a fotelben ülve várjuk a szerelőt...

Hirdetés

Szeretjük

szineslogo.png
Kapanyel.png

Hirdetés

Feedek

Reblog

Utolsó kommentek