AJÁNLÓ
 
05:00
2015. 12. 04.
Folytatódik üvegház-építéses írásunk. Az előző részben bemutatott modulokkal tetszőleges...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2015. 12. 04.
Még most sem késő üvegházat építeni az idei palántáknak. Bár a Habanerók már javában...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2015. 12. 04.
Folytatjuk üvegházas posztunkat onnan, hogy a növényház méreteinek- esetleg alakjának meghatározásánál...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2015. 12. 04.
Bevezetésként tűnődjünk el, hogy ha Ladó Gyula Lajos (Tüskevár) majdnem rosszul lett a hegyes...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2015. 12. 04.
14 hónapja naiv örömmel mutattam be egy német (a neve) - lengyel (feliratai) - kínai (a gyártója)...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Építsünk üvegházat!

A szívem szakad meg, mikor olvasom, hogy már megint találtak 300 darab kidobott régi ablakot valamelyik város szélén, amit spórolós kisvállalkozások véletlenül az út mellé szórtak a hulladéklerakó felé menet (irónia). Pedig mekkora üvegházat lehetne építeni ekkora üvegfelületből! A fűtéskorszerűsítéskor kicserélt ablaktáblák mechanikailag stabilak és még a szellőztetéshez szükséges zsanérok is rajta vannak...

üvegház

A legelső kérdés, mely joggal felmerülhet Kedves Olvasóban, hogy miért? Miért most kerül terítékre az üvegház építés, mikor az idő rossz, műhelybe szorul vissza a barkácsoló. Mert most ér rá a hobbikertész. Másrészt ha kora tavasszal már betelepítjük az első palántákat és legalább májusig (vagy akár a teljes fejlődési-érési időszakban) ott is maradnak, akkor most kell nekiállni a modulok elkészítésének.

Látjuk később, hogy az üvegház szerkezetének elkészítése műhelymunka és a kiszámíthatatlan jövőre gondolva ajánlott modulrendszerű szerkezetet építeni. Előfordulhat, hogy arrébb kell költöztetnünk, vagy hasznosabbnak látjuk a kihasználatlan időszakban szétszedve félretenni (vagy míg felszántják a helyét). A hideg időszak alkalmas valós körülmények között tesztelni az esetleges fűtő-szellőztető berendezést és a szigetelés hatásosságát is.

üvegház

Első üvegházam alapja a leselejtezett üveges ajtókból kicsákányozott néhány üvegtábla volt. Felhajtható felső ablakon keresztül lehet rakodni bele és a szellőztetést-locsolást elvégezni. Igazán elégedett voltam vele. Jól szigetelt, az időjárásálló mázolás miatt tartósan szolgált két évet. Sajnos kinőttem és a szűk helyen művészi tornára emlékeztető berakodás sem volt ínyemre.

üvegház

Szükségszerűen a maradék - immár mintás - üveglapokkal megdupláztam alapterületét és került bele egy vészhelyzeti, fagypont felett tartó fűtőblokk is. Két alkalommal vizsgázott megfelelőre, az áprilisi éjszakai fagyoktól megmentette a kényes mexikói chili palántákat.

A megszerzett gyakorlati tapasztalatok alapján az alábbiakat tanácsolom:
- Mivel a tervezési hibalehetőségeket rejtő, átlapolt sík felületekből építkezünk, alulról-felfelé haladva egyenként készítsük el alkotóelemeit és csak akkor lépjünk tovább, ha már ezeket próbaképp összeépítettük.
- Ügyeljünk, hogy ne feszüljenek meg az üvegtáblák beépítéskor, mert intenzív napsugárzás hatására tágulnak és a legkisebb ütés hajlamos megrepeszteni őket.
- A szellőztetéskor felhajtott tető biztonságos kitámasztását és rögzítését is tervezzük meg előre.
- Valamilyen beivódó felületvédő anyaggal kezeljük le a faszerkezetet. Carbidekort használok minden kültéri faszerkezethez és évek óta biztos védelmet nyújt, de a vizes alapú festék sem rossz megoldás.

üvegház

Most viszont átadom a szót a profiknak. A Cser kiadó engedélyével legközelebb egy komplett fejezetet közlünk a Télikertek, üvegházak építése (Klaus Fisch) című könyvből. Minden túlzás nélkül nagyszerű kötet, mivel nemcsak a szerkezetépítéshez ad kimerítő útmutatót, de részletes leírást olvashatunk benne az üvegvágásról, fakötések készítéséről, tömítésről és még a szükséges betonozásról is. Kimerítő anyagismeret tartozik a munkafolyamatokhoz, de a szükséges szerszámok ismertetése sem hiányzik az oktatásból.

Bár ezt a könyvet már nem kapni a kiadónál, csak antikváriumban, utódja lényegében ugyanezt tartalmazza. A kivonat kapcsolódva bevezetőmhöz, a "Növényház építése bontásból származó ablakokból" illusztrált gyakorlati útmutatót tartalmazza. Tehát folytatjuk a következő alkalommal.

  Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.



Kövess a Facebookon

Hirdetés

Furdancs

blogavatar

Ez az oldal azoknak szól, akiket érdekel, hogyan működnek a minket körülvevő dolgok. Azoknak, akik tudják mire valók a szerszámok, vagy legalábbis szeretnék megtanulni. Azoknak, akik úgy gondolják, az emberré válás fontos alkotóeleme hogy magunk oldjuk meg a felmerülő problémákat. Mottónk: Nem azért másztunk le a fáról, hogy a fotelben ülve várjuk a szerelőt...

Hirdetés

Szeretjük

szineslogo.png
Kapanyel.png

Hirdetés

Feedek

Reblog

Utolsó kommentek