AJÁNLÓ
 
05:00
2015. 12. 11.
Folytatódik üvegház-építéses írásunk. Az előző részben bemutatott modulokkal tetszőleges...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2015. 12. 11.
Még most sem késő üvegházat építeni az idei palántáknak. Bár a Habanerók már javában...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2015. 12. 11.
A szívem szakad meg, mikor olvasom, hogy már megint találtak 300 darab kidobott régi ablakot...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2015. 12. 11.
Bevezetésként tűnődjünk el, hogy ha Ladó Gyula Lajos (Tüskevár) majdnem rosszul lett a hegyes...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2015. 12. 11.
14 hónapja naiv örömmel mutattam be egy német (a neve) - lengyel (feliratai) - kínai (a gyártója)...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Növényház bontott ablakokból

Folytatjuk üvegházas posztunkat onnan, hogy a növényház méreteinek- esetleg alakjának meghatározásánál vegyük figyelembe a termesztési kapacitást-technológiát, elhelyezésénél pedig igyekezzünk minél több fényt biztosítani a növényeknek. A helykiválasztásnál tehát arra ügyeljünk, hogy a napfényt se épület, se fa árnyéka ne csökkentse, illetve a fákról termés vagy száraz ágak ne hulljanak az üvegfelületre. 

grre.jpg

Ha kiválasztottuk a megfelelő helyet, gyári alapanyagokból vagy használt ablakokból is építhetünk szerkezetet. A Cser kiadó engedélyével ez utóbbi műszaki leírását közöljük a "Télikertek, üvegházak építése" (Klaus Fisch) című könyvből. Az elméleti ismereteket követő számos gyakorlati példa a szükséges szerszámok, felkészültség, idő és erőkifejtés mértékét is felsorolja.

Szükséges alapanyag
Az építendő növényház méretének megfelelő számú használt ablak és ajtó. Fagerendák, szegélylécek, zsaludeszkák, beton, szögek, csavarok

Szükséges szerszámok
Kalapács: Kalapáccsal szögeljük össze az összeerősítendő faelemeket. Az elengedett vakolat leverésére is kalapácsra van szükség.
Lehúzó léc: Habarcs simítására, a vízszintesség ellenőrzésére szolgál. Egyéb felületet (pl. betonalapzat) is simíthatunk vele
Elektromos fúrógép: Hogy az egyes épületelemeket a falazathoz csapolással vagy csavarozással rögzíthessük, elektromos fúrógépre van szükségünk, amely ütvefúróval is ki van egészítve. A fúrógépet burkoláskor keverőnek is használhatjuk habarcshoz és  kiegyenlítő masszához.
Csavarhúzó: A különböző méretű és típusú csavarokhoz a csavarhúzók gazdag választékára van szükség.
Mérőléc (collstok):  Lemérhetjük vele az építőelemek hosszát, az építési terület oldalait.
Vízmérték (vízszintező): Az egyes építőelemek függőleges vagy vízszintes helyzetét állíthatjuk be vele, mielőtt végérvényesen rögzítenénk őket.
Fafúró:  Mivel a faelemeket általában csavarozással erősítjük egymáshoz, a különböző méretű fúrószárak fontos eszközei a munkánknak.
Lapát: A habarcsot egyengetjük el vele burkolómunka során.

Munkaidő: Az építmény nagyságától függően 2-3 nap
Nehézségi fok: Megkívánja a szerszámokkal és anyagokkal szerzett gyakorlatot.
Erőkifejtés: Közepes erőkifejtéssel járó munka, amely némi állóképességet igényel.

uvegh6.jpg

 1) Ha nem kapunk megfelelő előre gyártott növényházat, bontásból származó anyagokból is megépíthetjük azt.
Olcsó megoldást kínál a régi ablakokból épített növényház. Ezeknek a régi anyagoknak a felkutatása kitartást igényel, de végül is a nyilvánvaló megtakarítás megéri a fáradságot. Utána kell nézni a napilapok, hirdetési újságok vagy szaklapok apróhirdetéseiben, hogy hol kaphatók bontásból származó ajtók és ablakok. Érdeklődni lehet ezenkívül haszonanyagot értékesítő telepeken vagy ismeretségi körünkben is tudhat valaki lebontásra ítélt házról. Az anyag- gyűjtésnél vigyázzunk arra, hogy az ablakot tokkal együtt szerezzük be, így a későbbiekben sok munkát takaríthatunk meg.

2) Ha az anyag együtt van, mérjük le a beszerzett ablakokat, és készítsünk róluk kartonpapírból - pl. 1:10 méretarányban - kicsinyített másolatot. A kirakós játékhoz hasonlóan keressük meg a különböző méretű ablakok összeépítéséhez a legalkalmasabb megoldást.

uvegh3.jpg

3) Ha elkészültünk az építmény tervével, kiszámolhatjuk az építéshez szükséges méreteket, és el is kezdhetjük a munkát. Első feladat a teherbíró alap elkészítése. Ássunk ki egy 80... 120 cm mély és kb. 50 cm széles árkot, amelyet ezután kizsaluzunk.

4) Figyeljünk arra, hogy a zsalufalak függőlegesek legyenek, és a falak közötti távolság - amely megegyezik a későbbi alap szélességével - legalább 30 cm legyen. A zsaluzatot oldaltámasztékok és keresztirányú deszkák rögzítik.

uvegh4.jpg

5) Ezek után betölthetjük a betont. Ezt rétegesen teljes hosszúságban célszerű végezni, így a betonrétegek tömörek lesznek. Egy szegélyléccel ütögessük (tömörítsük) a beöntött betont. Az utolsó réteget a zsalu széleihez igazítva simítsuk le.

6) Ha a betonalap 1 -2 nap múlva megkötött, eltávolíthatjuk a zsaludeszkákat, és elkezdhetjük a famunkákat.

7) A szerkezet központi eleme a két ajtó a két szemben lévő oromfalon. Miután kiakasztottuk az ajtószárnyakat, az ajtókeretek függőleges oldalaihoz hozzácsavarozzuk a tartóoszlopokat.

uvebbbbgh5.jpg

8) Az oszlopokra erősített ajtókereteket az előzetes terveknek megfelelő helyre a sávalapra helyezzük, és a talpgerendákkal összeerősítjük azokat. A gerendákat és az ajtókeretet tartó oszlopokat sarokvasakkal egymáshoz illesztjük, és facsavarokkal rögzítjük azokat. Különösen ügyeljünk arra, hogy az ajtókeretek függőlegesen álljanak, csak így tudnak majd az ajtók nyílni, ill. záródni. A pontos beállítást segíti, ha az ajtókeretet egy ferdén odaszegezett deszkával kitámasztjuk.

uvegh1.jpg

9) A következő lépés a régi ablakok beszerelése, amelyek tulajdonképpen az oldalfalakat alkotják. Az ablakkereteket egymáshoz csavarozzuk, és a beállítás ellenőrzése után dűbelekkel az alaphoz erősítjük őket.

gfbgfbfb.jpg

10) Ezután a tetőül szolgáló ablakokat helyezzük fel. Ezeket alul az oldalfalat képező ablakok keretéhez, felül a szelemenekhez rögzítjük. Figyeljünk arra, hogy az ablakok alsó széle nyúljon túl az oldalfalon. így egyfajta ereszvonal alakul ki, és az esővíz le tud folyni anélkül, hogy az alatta lévő oldalfalat áztatná.  
Most már hozzáfoghatunk a tetőgerinc elkészítéséhez. Az élfákat a tető előre meghatározott ferdeségének vonalában felfektetjük és a gerinchez rögzítjük. A stabilitás növeléséhez a szelemenekhez még erősíthetünk egy-két függőleges lécet. Végül a tetőszerkezet felső, ablak nélküli csúcsát bedeszkázzuk.

 

  Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

 

 



Kövess a Facebookon

Hirdetés

Furdancs

blogavatar

Ez az oldal azoknak szól, akiket érdekel, hogyan működnek a minket körülvevő dolgok. Azoknak, akik tudják mire valók a szerszámok, vagy legalábbis szeretnék megtanulni. Azoknak, akik úgy gondolják, az emberré válás fontos alkotóeleme hogy magunk oldjuk meg a felmerülő problémákat. Mottónk: Nem azért másztunk le a fáról, hogy a fotelben ülve várjuk a szerelőt...

Hirdetés

Szeretjük

szineslogo.png
Kapanyel.png

Hirdetés

Feedek

Reblog

Utolsó kommentek