AJÁNLÓ
 
10:18
2013. 09. 02.
Miután a környezetvédelem és az újrahasznosítás szívügyünk, egy korábbi cikkünkben említett...
A bejegyzés folyatódik
 
10:18
2013. 09. 02.
A cím nem sok kétséget hagy a poszt tartalma felől. Az alábbi linket most leltük, bár nem...
A bejegyzés folyatódik
 
10:18
2013. 09. 02.
Bár pincefelújításról már volt írás itt a Furdancs blogon, de az egy célszerű és hasznot...
A bejegyzés folyatódik
 
10:18
2013. 09. 02.
Talán emlékeztek Andrásra, ő az a srác, akinek segítettünk bekötni a mosógépét. Kár...
A bejegyzés folyatódik
 
10:18
2013. 09. 02.
Új szuperhős jár közöttünk! A már jól ismert cellulózalapú fújható szigetelés mellett...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Faházak időszaki karbantartása

A faházak, különösen régebben, többnyire hétvégi telkek időszaki tartózkodására készültek. Mára ez a helyzet ugyan némileg változott, ám a fa mint építőanyag legfeljebb a minőségében, az alkalmazott építési technológia pedig a kornak megfelelően igényesebb lett. A lényeg azonban, hogy minden faház rendszeres karbantartást és hosszabb idő elteltével alapos felújítást igényel. Megéri a fáradságot, ugyanis a jól karbantartott faépületek akár a 100 évet is megérhetik.

fahaz01 (1).jpg

Kisebb melléképületekként használható faházakat készen is lehet vásárolni, ám ezek többnyire faanyavédelmi kezelést nem kaptak, vagy legfeljebb egy általános rovar és gombaölő felületkezelő bevonattal ellátottak. Az ilyen faházaknak a tartós felületvédelmének a megoldása már a tulajdonos feladata, amit ha nem tesz meg, hamar meg fog látszani az új építmény állagán. Ezért ezeket az épületeket ajánlatos mielőbb olyan hatékony védelmet adó felületvédő szerekkel kezelni, amelyek a gombásodás, korhadás és a csapadék hatásai ellen is hatékony felületvédelmet biztosítanak a fafelületek számára. A festékszaküzletekben több ilyen favédő szer között lehet választani, ám a kiválasztott gyártmány ajánlott rétegrendjét feltétlenül be kell tartani, mert csak így biztosítható a hatásos felületvédelem. Bár ezek a kis házak akár nyári lakként is szolgálhatnak, csak akkor lesznek tartósan védettek és ápolt külleműek, ha az adott bevonatrendszert megfelelően és kellő rendszerességgel időlegesen fel is újítják, mégpedig lehetőleg ugyanazzal a bevonó anyaggal, amivel legelőször lett átvonva. A különféle anyagok váltogatása ugyanis nem megfelelő összeférhetőség miatt nem biztos, hogy tartós lesz, a faanyagok védelme pedig így csak rövid életű lehet. Ezért érdemes a márkásabb termékeket választani, és évről évre ezeket használni, bár ezek esetleg többe kerülnek.

A régebbi faházak bizony néha elhanyagoltak az időszakosan szükséges karbantartásuk elmulasztása miatt. Ilyen esetekben részleges vagy teljes felület felújításukra van szükség. Az időleges karbantartást különösen az időjárás viszontagságainak kitett fafelületek igénylik. Ez általában kétévente esedékes és viszonylag könnyen elvégezhető. Időigényessége azonban a felületek nagyságától függ. Ilyen esetekben elsősorban a faanyagok bevonatát kell újból átvonni, természetesen a szükséges kisebb javítások elvégzését követően. Ez először is egy alapos mosásból áll, amit célszerű nagynyomású tiszta vízzel elvégezni. A fa pórusaiba ugyanis a levegőben levő por lerakódik és ezen a módon megelőzhető a szürke elszíneződés kialakulása. A felület kiszáradása után ajánlatos megvizsgálni a fabevonat állapotát. Ha az alapanyag szálkásodott, néhol felvált, finom felületi csiszolása szükséges, és nem csak a hibás felületeknek, hanem az összes fafelületnek. Kellő portalanítás után következhet egy alapozó többnyire színtelen bevonat felhordása a letisztított fafelületekre. Ez csupán pótolja a száraz faanyag olajtartalmát és alapot biztosít a bevonó rétegeknek, ráadásul UV sugárzás ellen nem is nyújt védelmet. Mivel a faházak némely felülete nagyon is ki van téve a Nap sugárzásának, célszerűbb a bevonó rétegként fokozott UV állóságú szert használni. Általában a sötét tónusú lazúrok felelnek meg erre a leginkább. E mellett ezek még vízlepergető hatásúak is. Különösen a különböző faanyagok bütüit ajánlatos alaposan beitatni e szerekkel, mert a nedvesség ezeket a helyeket kezdi ki leginkább. A bevonó szereket széles ecsettel, vagy rövid szálú festőhengerrel ajánlatos egyenletesen felhordani, mert a szerek ugyan többnyire szórhatók is, ám e módszer a szórásköd miatt anyagveszteséggel jár és a rések mélyébe is kevésbé juttathatók be hatékonyan a bevonó szerek.

fahaz02 (1).jpg

Ha pedig a faház bevonata túlságosan elöregedett, az összes felületről a tiszta fáig le kell csiszolni az átitatott részeket. Ez bizony hosszadalmas és fáradságos munka, ám elvégzése alapvetően szükséges a faanyagrészek korhadása és egyéb károsodása miatt. E célra az acélhuzal korongok nagyon hatékonyak, amiket vagy fúrógépbe, vagy nagy teljesítményű sarokcsiszolóba fogva lehet jól kihasználni. Ez természetesen csak durva felületi lemunkálást ad, amit utána még legyező csiszolókoronggal kell finomítani. Az alapos portalanítás után következhet az új alapozás és a több bevonó réteg felvitele a letisztított fafelületekre.

Van még egy nagyon hatékony, ám e mellett zajos és költséges nagynyomású homokszórásos felület felújítási mód is. Ez már több vállalkozónál megrendelhető, és e fárasztó munkát ők rövid idő alatt elvégzik. A művelet után a helyszínen maradt fa és homokport azonban a megrendelőnek kell eltakarítania, ami a költségessége mellett akár komoly gondot is okozhat. Az így letisztított faház viszont telesen megújul és újabb hatékonyabb felületvédelmet biztosító bevonattal látható el.

Még több hasznos információ faházakról, szerszámkamrákról ITT

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

Kövess a Facebookon

Hirdetés

Furdancs

blogavatar

Ez az oldal azoknak szól, akiket érdekel, hogyan működnek a minket körülvevő dolgok. Azoknak, akik tudják mire valók a szerszámok, vagy legalábbis szeretnék megtanulni. Azoknak, akik úgy gondolják, az emberré válás fontos alkotóeleme hogy magunk oldjuk meg a felmerülő problémákat. Mottónk: Nem azért másztunk le a fáról, hogy a fotelben ülve várjuk a szerelőt...

Hirdetés

Szeretjük

szineslogo.png
Kapanyel.png

Hirdetés

Feedek

Reblog

Utolsó kommentek