AJÁNLÓ
 
05:00
2014. 07. 21.
Hol az otthon? Ahol letesszük a gitárunkat és nem dől el, mert van állványa. Egy időtől...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2014. 07. 21.
Anno a házunk vásárlásával tettünk szert egy felújításra váró kéményre. Hogy valaha...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2014. 07. 21.
Az áldozatra a félig átsült pizzák hívták fel a figyelmet. Látszatra minden rendben működött,...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2014. 07. 21.
Mindenkinek van bojleres története, olvassák el az enyémet is. A vízmelegítő fontos kultúrtörténeti...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2014. 07. 21.
Egy szép napon elhalálozott a fürdőszobai borotválozótükör feletti fényforrás. Azért...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Fazonigazítás öntapadó díszidomokkal

Igaz ugyan, hogy most a minimál stílusú bútorok a divatosak, ám akinek ezek túl ridegnek tűnnek, vagy régebbi bútorainak ma már jellegtelen frontfelületeit szeretné kissé „feldobni”, ezt némi kreativitással könnyen megteheti. Erre találták ki az öntapadó díszidomokat, díszléceket, amelyek a bútor-szerelvényüzletekben szerezhetők be.

Ezek a lécek anyaga műanyag, hátoldalukon védőfóliás öntapadó réteg van és általában 2-2,5 m hosszúságban vásárolhatók meg. A fazonválasztékuk elég bőséges, domború, két oldalról csapott szélű, esetleg középen süllyesztett hornyolásúak, illetve középen kidomborodó résszel kombináltak. Szélességük 10-35 mm-ig változó fajtánként és a színvariációjuk is elég változatos. Márvány, fautánzatok, fekete, fehér és fényes, vagy matt króm, vagy arany sávval kombinált díszítésűek szélesítik a kínálatukat. Finom fogú fűrésszel szabhatók méretre, vágott felületük jól csiszolható, így nagyon pontos sarok illesztések kialakítására is alkalmasak.  Hosszirányban akár enyhe ívben is a felületekre erősíthetők, mégpedig a felillesztésüket követően erős nyomással, nagyon tartósan bármilyen felületre, így üvegre is felragaszthatók. A sarkok, keresztirányú összeerősítésüket pedig különféle íves sarokelemekkel lehet „lekerekítetté” tenni, illetve kényes toldások nélkül rácsos szerkezetté formálni, sőt gömbölyített végzáró idomokkal lezárni a díszlécek leszabott végét. Ezek a kiegészítő idomok fényes króm, arany, és fehér színben szerezhetők be.

E díszlécekkel egyszerűen akár vízszintes, vagy függőleges irányban a frontfelületekre ragasztva hangsúlyozhatók a bútordarabok frontfelületeinek  tagolása. Ez egyben visszafogott díszítésként is jelentősen megváltoztathatja még a régi bútorok összhatását is. E célra főként a keskeny díszlécek alkalmasak, bár kellő kreatívitással alkalmazva a szélesebb és különféle közép betéttel ellátott lécfazonok is előnyösen használhatók. A díszlécekből akár a sík bútorfrontok ajtajai, fiókelőlapjai díszesebb keretekkel is mívesebbé tehetők. Az ilyen keretek sarkait azonban pontosan 45 fokban kell összeilleszteni, mert a hézagosságuk nagyon szembeötlő hibaként fog hatni. Az ilyen sarkokat a pontosan méretre vágott hosszúságú lécek ferde lefűrészelését követően kissé az alsó felük felé csekély mértékben alácsiszolva kell összeilleszteni. A hosszában vagy vertikális irányban koncepciózusan felragasztott díszlécek még hatásosabbakká tehetők, ha a bútordarabok összes régi bútorfogantyúi is divatosabbakra lesz cserélve. Ilyen esetekben célszerű ezekhez méretben igazodó szélességű díszléceket választani.

A díszléceket azonban ajánlatos visszafogottan alkalmazni, mert a túldíszítést kerülni kell. Ez megelőzhető néhány előzetesen készített vázlatrajzzal, amelyek alapján könnyű eldönteni a díszlécek ideálisnak mondható helyét, irányát, és megelőzhető a felesleges díszítőmunka. A színekkel sem árt óvatosan bánni, mert a túl nagy kontrasztok nem ideálisak. E lécekkel akár nagy felületű üveges ajtókat is mívesebbé lehet tenni, ám szobaajtóknál mind a két oldalra átfedésben felragasztott díszléceket kell alkalmazni. Sőt, a szélesebb díszlécekkel még a jellegtelen szobaajtók is látszólag kazettás szerkezetűvé tehetők. E célra azonban csak a fabetétes, vagy fehér díszléceket ajánlatos használni és akkor is csak visszafogottan kialakított keretekkel érdemes az ajtók felületét tagoltabbá tenni.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is.
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

Kövess a Facebookon

Hirdetés

Furdancs

blogavatar

Ez az oldal azoknak szól, akiket érdekel, hogyan működnek a minket körülvevő dolgok. Azoknak, akik tudják mire valók a szerszámok, vagy legalábbis szeretnék megtanulni. Azoknak, akik úgy gondolják, az emberré válás fontos alkotóeleme hogy magunk oldjuk meg a felmerülő problémákat. Mottónk: Nem azért másztunk le a fáról, hogy a fotelben ülve várjuk a szerelőt...

Hirdetés

Szeretjük

szineslogo.png
Kapanyel.png

Hirdetés

Feedek

Reblog

Utolsó kommentek