AJÁNLÓ
 
05:00
2014. 05. 13.
A kiadó engedélyével részletekben közöljük Roland Leuschel "Hegesztés, forrasztás, lakatosmunkák"...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2014. 05. 13.
A kiadó engedélyével részletekben közöljük Roland Leuschel "Hegesztés, forrasztás, lakatosmunkák"...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2014. 05. 13.
A kiadó engedélyével részletekben közöljük Roland Leuschel "Hegesztés, forrasztás, lakatosmunkák"...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2014. 05. 13.
A kiadó engedélyével részletekben közöljük Roland Leuschel "Hegesztés, forrasztás, lakatosmunkák"...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2014. 05. 13.
A kiadó engedélyével részletekben közöljük Roland Leuschel "Hegesztés, forrasztás, lakatosmunkák"...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Forró téma!

forr_01.jpg

Sorozatunk folytatódik a pályára-irányítás és műszaki tudományok szolgálatában. A korábban bemutatott elektronikai oktató-kedvcsináló szett után a forrasztással véglegesített áramkörök készítését gyakorolhatja a vállalkozó kedvű vásárló. S ahogy előzőekben, most is dicsérem a készletben rejlő lehetőséget, mellyel felkelthetjük gyerekünk figyelmét valamelyik értékteremtő hobbi, szakma iránt. Ha egyszer lesz egy 3D nyomtatóm, elkészítem a gépészgyermek oktatókészletet fogaskerekekkel, lineáris hajtásokkal, bütykökkel és emeltyűkkel.

forr_02.jpg

Legutóbb azzal búcsúztam, hogy ki se nyissuk a dobozt, ha nincs egy harmadik kéz vagy állítható nagyító közelünkben. Az apró alkatrészek megfogása, felirataik-színkódjuk olvasása és a pákával való pontos célzás még szemüveggel sem könnyű, nemhogy szabad szemmel.
Újfent bebizonyosodott a mondás: Ha van helyünk, ne dobjunk ki semmit. A szerencsésen illeszkedő furatok miatt könnyedén összedobtam egy befogóval kiegészített nagyítót. Alkatrészjegyzék: törött kézi súlyzó, lámpatartó kar, selejt gyorsdaraboló-állvány, vásári nagyító. Így már nem a saját ujjamba forrasztom az ellenállásokat.

forr_05.jpg

Visszatérve a könyv méretű doboz tartalmára, felvetődhet: Mi szükség erre? - kérdezhetjük, hiszen a forrasztást lehet gyakorolni két vezetékkel is. Azonban a készlet persze több, mint fél marék alkatrész két NYÁK lemez mellé csomagolva. Lényeg az oktatói támogatás, ami 25 oldalas felhasználói kézikönyvben ölt testet. Tartalma először is az elektronikai készletben már látott alkatrészleírás, mely az ellenállás, kondenzátor, dióda, tranzisztor rövid leírását, rajzjelét és színkódjait tartalmazza. A füzet a szerszámok és a forrasztási folyamat leírásával folytatódik, majd végére egy kapcsolás gyakorlati kivitelezését olvashatjuk.

forr_14.jpg

A célzottan összeállított készlet - 19 alkatrésszel és 2 panellel - sikerorientált, azaz ha nagyjából összetákoljuk a kapcsolást, az alkatrészeken nem múlik, működni fog. Azaz nem fordulhat elő a saját agyból konstruált kapcsolatokkal szemben, hogy elnézünk egy színkódot alkatrész-válogatáskor és azért nem indul el áramkörünk. Olyankor lehet találgatni, vajon a forrasztásnál van a hiba, vagy alkatrészekben. Vagy bennünk.

forr_12.jpg

 A tanulócsomag tartalmaz egy IC-t is, hogy csonkolt lábú kialakítása mintegy vizsgaként próbára tegye forrasztási gyakorlatunkat és türelmünket.

forr_04.jpg

Az elektronikai elemek gyorstalpaló után a forrasztás elméleti alapjaival ismerkedünk meg. Különféle pákatípusok tulajdonságai és a szükséges hozzávalók (ón, pákaszivacs, ónszippantó pumpa) leírása után a művelet előkészítését taglalja. Rámutat a satu, harmadik kéz és nagyító szükségességére is. A leírás a Conrad kezdő (30W) forrasztókészletet ajánlja külön megvásárolni. Ebből következik, hogy maga a tanulócsomag nem tartalmaz pákát, csak az összeforrasztásra szánt alkatrészeket.

forr_15.jpg

A kiválasztott páka nem egy bonyolult szerkezet, felfűti a pákahegyet és ezzel kimerülnek szolgáltatásai. Viszont ezért az árért nem is igazán kívánhatunk többet, neve is "kezdőkészlet pákatartóval". A kereskedelemben kapható pákaspektrum igen széles, a fűtött pákahegytől a profi forrasztóállomásokig. Amennyiben tétovázunk, érdekel-e minket egyáltalán az elektronika, ismeretlenül ajándékba szánjuk vagy pusztán vezetékvégeket akarunk beónozni, szerintem korrekt választás.

forr_11.jpg

Első gyakorlat a sodrott vezeték becinezése, amit huzalok összeforrasztása követ. Ezután végre befoghatjuk a mellékelt NYÁK-lapot, hogy huzaláthidalást forrasszunk bele. Gyakorlatias útmutató közben fény derül néhány szakkifejezésre is. Ha eddig nyugtalanul aludtunk a "forrszem" (vagy a pácsó) kifejezések nem ismerete miatt, itt kiokosodhatunk, legalábbis a forrszem tekintetében. Jó tanácsok következnek, hogyan ne égessük ki a NYÁK-lemezt vagy süssük meg az alkatrészeket, illetve miként állapítsuk meg a polaritást és lábkiosztást az erre érzékeny alkatrészeknél.

forr_09.jpg

Lássuk a gyakorlatokat:
- huzaláthidalások beforrasztása egy pontraszterre;
- oldalsó huzaláthidalások és kiforrasztása;
- szorosan egymás mellett lévő alkatrészek forrasztása;
- sérülékeny alkatrészek forrasztása;
- forrasztással okozott rövidzár megszüntetése;
- SMD-dióda forrasztása;
- egyszerű LED-kapcsolás;
- tranzisztoros kapcsolás;
- a kapcsolás vizsgálata, túl hosszú huzalvégek levágása;
- többlábú alkatrészek kiforrasztása.

forr_08.jpgA gyakorlatok végén, mikor már a páka és ónszippantó használata nem okoz gondot, egy alkonykapcsoló elkészítése lesz a vizsgafeladat. A tanulócsomagban ezek után is marad alkatrész, amit egy német nyelvű oldalról letölthető kapcsolási rajzokhoz használhatunk fel. Nos, nem hiszem, hogy beszakad a szerver sávszélessége, mikor a "Sammlungen in Schrift und auf Datenträger mit Beispielen" menüpontot keressük.  És igen, a Google nem fordítja le az oldalt.

forr_06.jpg

Összegezve, áráért korrekt, kötetlen tanfolyamot kapunk a doboz megvásárlásával és még egy általunk összetákolt alkonykapcsolóval is gazdagabbak leszünk.

forr_16.jpg

Élesben is kipróbáltam a nagyítót és pákát. A korábbi posztokból visszaköszönő labor tápegységemhez vásároltam egy négy (dióda) az egyben Graetz-hidat és most ráforrasztom a vezetékeket. A folyamat a páka használhatóságát teszteli. Melegszik. Visszajelzés híján ónnal próbálom a hőmérsékletet. Megfolyt, jól van. Most a vezeték becinezése következik, hogy ne álljon szanaszét mindenféle vezetékszál. Végül a jól előmelegített pákaheggyel beforrasztom a vezetékeket.

forr_18.jpg

600V, 35A terhelhetőség minimum ekkora hűtőbordát kíván, bár 220V/8A-nél nem kap többet a konkrét alkalmazásnál. Szerencsére a gyorsan amortizálódó számítógépek korában  minden háztartásban akad egy marék alutömb, még hűtőventillátort is biggyeszthetünk rá.


Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is.
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.



Kövess a Facebookon

Hirdetés

Furdancs

blogavatar

Ez az oldal azoknak szól, akiket érdekel, hogyan működnek a minket körülvevő dolgok. Azoknak, akik tudják mire valók a szerszámok, vagy legalábbis szeretnék megtanulni. Azoknak, akik úgy gondolják, az emberré válás fontos alkotóeleme hogy magunk oldjuk meg a felmerülő problémákat. Mottónk: Nem azért másztunk le a fáról, hogy a fotelben ülve várjuk a szerelőt...

Hirdetés

Szeretjük

szineslogo.png
Kapanyel.png

Hirdetés

Feedek

Reblog

Utolsó kommentek