AJÁNLÓ
 
05:00
2014. 02. 19.
Péntek lévén autós téma kéne. Azt gondoltam, talán akadhat az olvasóink között olyan szülő,...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2014. 02. 19.
Akinek van gyermeke, az biztos találkozott már a jelenséggel, hogy a gyerekféle bizony előbb-utóbb...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2014. 02. 19.
14 hónapja naiv örömmel mutattam be egy német (a neve) - lengyel (feliratai) - kínai (a gyártója)...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2014. 02. 19.
A csavarok a legelterjedtebb gépelemek. Felhasználásuk szerint vannak rögzítő csavarok...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2014. 02. 19.
A játékkatonákat mindenki szereti, mert a kézbe fogható maketteknek van egyfajta, gyermekkorba...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Gyermeksarok: Hogyan készül?

Értelemszerűen nem ősz gépészeknek szánom a ritkásan megjelenő Gyermeksarok epizódokat, hanem  szülőknek, akik verés nélkül szeretnék kicsinyeik figyelmét ráirányítani a műszaki- és természettudományos szakmák alkotó és érdekes voltára. Vagy puszta önző módon szeretnék, ha idős korukban már nem kellene helóta életpályát választó gyermekeik eltartásáról gondoskodniuk és ennek megoldását egy menő villamosmérnöki vagy más műszaki szakmunkás/értelmiségi pályára-irányításban látják.

Image4.jpg

Tévéműsorok, könyvek és kísérletező készletek bemutatása adja a sorozat gerincét, de szóba kerülhet akár az oktatási rendszer is. Lássuk először kedvenc esti mesénket, a Hogyan készül? tévéműsort.

Az egyre inkább elbulvárosodó tudományos ismeretterjesztő tévécsatornák "még nézhető" kategóriás sorozata a kanadai "Hogyan készült?" Ha mérnöknek-szakmunkásnak szánjuk gyermekünket, nézessünk meg vele 250 részt belőle, ahogy olvad a fém, forgácsolódik a fa és extrudálódik a műanyag. Ezután vasfűrészlapot fog kérni karácsonyra.

2.jpg
A dokumentumfilm-sorozat bemutatja a hétköznapi tárgyak (beleértve az élelmiszerek, ipari termékek,  hangszerek és számtalan termék) előállítását. Epizódonként 20-25 percben, egy narrátor magyarázatával aláfestve betekinthetünk a nyersanyagokból végeláthatatlan gépsorokon formálódó alkatrészek előállításába, majd azok összeszerelésébe. Nagyon tanulságos látni, hogy az ipari gyártás mekkora tételekben használja fel az alapanyagokat és milyen fantasztikus ütemben ontja a késztermékeket. Jobban belegondolva újraértékelhetjük az eddig ismert ár/érték arányt, ahogy másodpercenként dobja ki a futószalag a fröccsöntött, szinte emberi érintés nélkül készült - például elektronikai - termékeket, melyért akár havi fizetésünket is kipengetjük a boltban.

Általában minden blokk rövid - animációkkal illusztrált -  történelmi háttéranyaggal kezdődik, amely bemutatja a termék származási helyét, feltalálóját és amit korábban használtak helyette.  Termékenként ötperces blokkokból négy tárgy bemutatásával áll össze egy epizód.

Image3.jpg
Igen népszerű műsor, az IMDB-n 8.0 értékelést kapott és számos nyelven elérhető. Sajnos a 200. rész környékén a sorozat kezdett kifáradni. Ledarálva az Interneten fellelhető 250 részt, feltűnhet néhány visszatérő elem a témákban, amit súlyosbít, hogy a sugárzó csatorna amúgy is agyba-főbe ismétli minden műsorát, csak épp a blokkokat helyezi el más kombinációban.

Ennél is szomorúbb, hogy a valódi gyártás - tehát az alkatrészek előállítása nyersanyagokból - helyett újabban a késztermékek összeszerelésére koncentrál. Egyéni nézőpont, de semmi ismeretterjesztő vagy érdekes elemet sem találok egy flipper összeszerelésében, mikor korábban cementégetőt vagy kohót láthattunk működés közben. Mivel máig is készül a sorozat,  remélem menet közben sikerült megújulnia.

Ettől a kiégéstől eltekintve egyetlen hátrányát említhetjük még, a szokatlanul és dühöngésre ingerlően idegesítő zenéjét. Értjük mi, szerzői jogok és a költség-optimalizált műsorgyártás világában élünk, de ez az aláfestő kalimpálás szinte fizikai fájdalmat okoz egy órán belül. Testvérsorozata, a Hogyan csinálják? talán egy fokkal érdekesebb, de lényegében ugyanazt a témakört járja körbe.

Image2.jpg
Nem ért véget a bemutató, mert a kissé fantáziaszegény keresztségben szintén "Hogyan készült? Bemutatjuk" címmel futó magyar sorozat üdítő kontrasztot képez a hülye szóviccekkel és csonkolt fülű filmzeneszerzőkkel operáló kanadai film ellenében. Gazdája, az OzoneNetwork csatorna eddig 21 részt tett hozzáférhetővé honlapján. Nem dolgoznak fel forradalmian új témákat az ötletadó forráshoz képest, ha csak a címeket nézzük, viszont ezek mind itthon, magyar vállalkozások gyáraiban készültek, tehát eleve életszerűbbek, mint a "Hogyan készül a juharszirup?" című klasszikus.

A narrátoros alámondás helyett helyszíni riport keretein belül látogatunk el a WC-papír és KRESZ-tábla előállításának otthonába, így mindjárt emberibb légkörű a műsor. A 21 perces műsoridő segít mélyebben eligazodni a vizsgált technológiában, itt például  mustárkészítésben:

A hivatalos ajánló szerint: "Minden termék mögött ötletes technológia és gondos mérnöki munka van. Az OzoneNetwork tévé saját gyártású ismeretterjesztő sorozata elviszi a nézőt oda, ahol a termékek létrejönnek: a gyárakba. Megmutatjuk a Túró Rudi, a papír zsebkendő, a focilabda, a WC-papír, a szalvéta, a krémek, a ropi, a csipsz, a szaloncukor, az autó, a sílécek, a csempe, a tévé, a szalámi, a fejfájás csillapító, az autógumi, az állateledelek és még sok-sok jól ismert és kedvelt termék gyártási folyamatát. A műsorvezető Gyetván Csaba, aki segít eligazodni a gyárakban és végigkísér minket a gyártósorokon. Közben pedig kipróbálja, megkóstolja, megszagolja a félkész termékeket és elbeszélget azokkal a dolgozókkal, akik nélkül nem jöhetne létre az adott produktum."

Ennyit mára a gyáripar és szórakoztatás világából, mondaná Kudlik Júlia, ha a Furdancsnál dolgozna. Legközelebb az OKJ-képzésről lesz szó, mert igencsak megváltozott benne a...minden.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is.
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

Kövess a Facebookon

Hirdetés

Furdancs

blogavatar

Ez az oldal azoknak szól, akiket érdekel, hogyan működnek a minket körülvevő dolgok. Azoknak, akik tudják mire valók a szerszámok, vagy legalábbis szeretnék megtanulni. Azoknak, akik úgy gondolják, az emberré válás fontos alkotóeleme hogy magunk oldjuk meg a felmerülő problémákat. Mottónk: Nem azért másztunk le a fáról, hogy a fotelben ülve várjuk a szerelőt...

Hirdetés

Szeretjük

szineslogo.png
Kapanyel.png

Hirdetés

Feedek

Reblog

Utolsó kommentek