AJÁNLÓ
 
05:00
2015. 07. 10.
Lyukat persze a legegyszerűbb fúróval készíteni, azonban házilagos körülmények között...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2015. 07. 10.
A legprecízebb és leggondosabb olvasónkkal is megesett már biztos, hogy valami fontosat otthon...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2015. 07. 10.
Jött két privát hozzászólás a lemezjátszós sorozathoz, ezek adták ennek a posztnak az apropóját....
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2015. 07. 10.
Nemrég megírtuk, milyen is egy furdancsos hétvégéje. Na, most kiderült, hogy a karácsonya...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2015. 07. 10.
Az autó az igazi fúr-farag embernek nélkülözhetetlen, hiszen folyamatosan szállítania kell...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Készítsünk fajátékokat - faautó

Péntek lévén autós téma kéne. Azt gondoltam, talán akadhat az olvasóink között olyan szülő, aki nem teljesen boldog attól, hogy a csemetéje a különböző készen vásárolható, bugyuta rajzfilmek segítségével hirdetett műanyag, „vedd-meg-gyűjtsd-és-dobd-el” -féle játékok iránt kezd épp érdeklődni. Akinél még nincs késő, esetleg belevághat némi házilagos játékgyártásba is.  Ebben a cikksorozatban összeszedünk néhány konkrét ötletet, amit akár a gyermekkel közösen is meg tudunk valósítani. Nyilván nem pusztán a játék a cél, hanem maga a gyártás folyamata is, vagyis a közösen végzett munka. 

 

A műhelyben takarítás közben akadt a kezemben két régebbi jármű, amit még a lányomnak csináltam amikor kicsi volt. Kicsit már ütött-kopottak, piszkosak is, de azért amennyire tudtam, egy kép erejéig leporoltam őket. Ha valakinek van némi kézügyessége, és szívesen barkácsol ilyesmit, nagyon jó kikapcsolódás lehet az elkészítésük. Akár a gyerekkel közösen is végezhetjük. Ráadásul egyszerűen, néhány deszkából megvalósíthatóak, és hihetetlen bő forma és típus választékban gyárthatóak ezek a játékok. Anno én is csináltam többfélét, de most már csak ez a kettő van meg.

Természetesen ezek nagyon stilizált, egyszerűsített formák. Épp ezért könnyű elkészíteni, és inspirálóan hathat az újabb modellek kitalálásához.

Az alábbi ábrán jól látható, hogy gyakorlatilag némi deszka és néhány csavar kell csak ez elkészítésükhöz. Szerszám sem kell sok, egy dekopírfűrész és jó sok csiszolópapír. A kerekek kivágását megkönnyíti egy fúrógépbe fogható körkivágó. Másra nincs is szükségünk. Ezen kívül csak fantázia kell, kitalálni a formákat. Én mindig nagy barátja voltam az amerikai autóépítészetnek, különösen a ’20-as ’30-as évek autóiból (Ford A modell és társai) átépített hot-rod gépeknek. Az a forma, a létra alvázas konstrukció, jól átültethető ezekre a játékokra is. Érdemes körbenézni a neten a hot-rod oldalakon formai ötletek iránt. Nem mellesleg persze a Flintstone család autói is adhatnak inspiráló ötleteket. Készíthetünk teherautó-formát is, platóval, erre pakolni is lehet, mondjuk fakockákat.

A sárga szín a kocsiszekrény és az "alváz", ezek ragasztóval összeragaszthatóak. A szürke a kerék és a távtartó, ezeket egy-egy átmenő facsavar rögzíti a kocsiszekrényhez.

Az alapanyag lehet jobb minőségű fenyőfa, vagy bükk. A jármű teste 4-5 cm széles pallóból, vagy összeragasztott deszkákból készülhet, az alváz 1-1,5 cm széles lécekből, a kerekek szintén deszkából vághatóak ki. A kerekek rögzítéséhez elég egy-egy facsavar, amit nem kell teljesen megszorítani, így a kerekek foroghatnak. (A kerekek közepét ki kell fúrni, hogy a facsavaron lazán tudjanak forogni.) A festés és a díszítés szinte korlátlan lehetőséget rejt magában. Szintén lehet az autóra rengeteg apró kiegészítőt is gyártani, akár kivágható egy rendes vezetőülés forma is, mondjuk egy babának, szerkeszthetünk kormánykereket, vagy szélvédőt, lökhárítót, lámpákat az autóra… A lehetőségek végtelenek.

Aki kedvet kap az ilyen jellegű autóépítéshez, persze bonyolultabb, valósághűbb maketteket is készíthet, ez például épp itt vár a folytatásra:

Jó fúrást-faragást, és jó játékot kívánunk!

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is.
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

Kövess a Facebookon

Hirdetés

Furdancs

blogavatar

Ez az oldal azoknak szól, akiket érdekel, hogyan működnek a minket körülvevő dolgok. Azoknak, akik tudják mire valók a szerszámok, vagy legalábbis szeretnék megtanulni. Azoknak, akik úgy gondolják, az emberré válás fontos alkotóeleme hogy magunk oldjuk meg a felmerülő problémákat. Mottónk: Nem azért másztunk le a fáról, hogy a fotelben ülve várjuk a szerelőt...

Hirdetés

Szeretjük

szineslogo.png
Kapanyel.png

Hirdetés

Feedek

Reblog

Utolsó kommentek