AJÁNLÓ
 
05:00
2014. 11. 12.
Napokon belül vége a télnek. Ráadásul az idő is enyhére fordult. Persze nyárig még sok...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2014. 11. 12.
Pénteki posztunk a szokásosnál kissé házszerűbb madárodúról népszerűnek bizonyult. Ennek...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2014. 11. 12.
Ennek a posztnak az apropóját leginkább a naptár adta. Holnap ugyanis március 1-e leend. Vagyis,...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2014. 11. 12.
Lassan, de könyörtelenül beköszönt a tavasz. Ilyentájt érdemes gondoskodnunk a bennünket...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2014. 11. 12.
14 hónapja naiv örömmel mutattam be egy német (a neve) - lengyel (feliratai) - kínai (a gyártója)...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Lakópark az ágak között

Tavasszal készítettem egy mesterséges odú prototípust, mert rengeteg madár megfordul a kertünkben. Meg sem próbálkoztam Thoreau  dizájn-madárházának igényességével kimunkálni a faházat, mert (ide eredetileg egy jól hangzó magyarázat került, de inkább legyünk őszinték) béna vagyok ilyen finom munkához.

madar3.jpg

Összeróttam tehát azzal az ígérettel, hogy majd tökéletesítem, mikor érdeklődést látok iránta a kis szárnyasok részéről. Nem láttam nyáron madármozgást a környékén, mikor azonban tüzetesen szemügyre vettem a napokban, egy igazán kényelmes kis fészket találtam benne. A lakásfoglalók rejtetten költöztek be.

madar0.jpg

Ez új lökést adott madárbarát terveimnek. A Nagy készletkisöprés alkalmával többek között a Madárbarátok könyve kötetet is beszereztem. Igazán hasznos könyv. Megtudtam, hogy a régi fészket ki kell takarítani belőle ősszel, mert nem szívesen költöznek be régi, összelapult és szennyeződött apartmanba a következő fészkelés alkalmával. A szállodában is kapunk új, lehetőleg féregmentes ágyneműt.

madar1.jpg

A kockaformára épített régi fészek

Télen szívesen meghúzódnak egy szélvédett helyen - a madárnak is aludnia kell valahol - így még nem késő menedéket készíteni. A könyv útmutatásait követve egy "B" típusú, széncinegére méretezett faházat terveztem. Aztán inkább még kettőt, mert az enyhe tavalyi tél miatt elszaporodtak a bőséges étkezést biztosító a rovarok, nyomukban pedig a cinegék is.

madar2.jpg

Mi? Igen, ti!

Az Interneten sokfelé és a madárbarátos könyvben részletes mérettáblázatokat és tanácsokat kapunk odúépítéshez. Lényeg, hogy vastag faanyagból, némi felületkezeléssel, időjárásálló kivitelben készítsük el. A kör alakú nyílás mérete meghatározza, milyen madarakat látunk szívesen. Ezek 32 mm átmérőjűek, elvileg széncinegére méretezve, de gondoltam a harkályokra is egy nagyobb házzal.

madar6.jpg

A házakat egymáshoz csavaroztam, hogy csak egyszer kelljen létrára mászni (minimum két méter magasra, macskák által elérhetetlen helyre tegyük).

vagasi.jpg

Lakótelep, Szomszédok, Vágási Feri épp beszáll az Internetbe, Julcsi pedig csak nézi...

madar4.jpg

A felerősítéshez a Hilti-szalag optimális megoldás. Fiatal fára erősítve hagyhatunk kis lógást, hogy a törzs átmérőjének növekedését ne akadályozza. Másrészt tartósabbnak tűnik, mint a drótozás és nem is rozsdásodik.

madar5.jpg

Az igazán egyszerűen, olcsón elkészíthető mesterséges odúk és madáretetők odavonzzák a színes kis állatok sok faját. Jó szórakozás megfigyelni őket - meglepően szelídekké válhatnak idővel - de a kártevők elszaporodását is gátolják valamelyest. Megérdemlik a koszt-kvártélyt a fagyos hónapokra.

madar000.jpg

És még egyszer a végeredmény

Nem adtam építési útmutatót, hiszen tömegével találni témába vágó weboldalakat, illetve még egyszer a Madárbarátok könyvét, melyből könnyen kimazsolázhatják az odaillő terveket. Sok sikert az építkezéshez!

 Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is.
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.



Kövess a Facebookon

Hirdetés

Furdancs

blogavatar

Ez az oldal azoknak szól, akiket érdekel, hogyan működnek a minket körülvevő dolgok. Azoknak, akik tudják mire valók a szerszámok, vagy legalábbis szeretnék megtanulni. Azoknak, akik úgy gondolják, az emberré válás fontos alkotóeleme hogy magunk oldjuk meg a felmerülő problémákat. Mottónk: Nem azért másztunk le a fáról, hogy a fotelben ülve várjuk a szerelőt...

Hirdetés

Szeretjük

szineslogo.png
Kapanyel.png

Hirdetés

Feedek

Reblog

Utolsó kommentek