AJÁNLÓ
 
05:00
2014. 02. 28.
Napokon belül vége a télnek. Ráadásul az idő is enyhére fordult. Persze nyárig még sok...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2014. 02. 28.
Tavasszal készítettem egy mesterséges odú prototípust, mert rengeteg madár megfordul a kertünkben....
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2014. 02. 28.
Pénteki posztunk a szokásosnál kissé házszerűbb madárodúról népszerűnek bizonyult. Ennek...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2014. 02. 28.
Lassan, de könyörtelenül beköszönt a tavasz. Ilyentájt érdemes gondoskodnunk a bennünket...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2014. 02. 28.
Az idei a negyedik karácsony a Furdancs Blog életében, együtt, veletek kedves olvasók. Részünkről...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Manó odút minden kertbe!

Ennek a posztnak az apropóját leginkább a naptár adta. Holnap ugyanis március 1-e leend. Vagyis, egycsapásra tavasz lesz. Ami azt is jelenti, hogy a mostanáig halogatott tavaszi munkák hirtelen esedékessé válnak. 

Ilyen munka például a kertünkben élő madarak lakásainak elkészítése. A címben persze manókat emlegetek, de azért valószínűbb, hogy ezekben az odúkban madarak fognak tanyázni, bár kétségtelen, hogy időnként manók is költözhetnek beléjük.

A manó madárodúk fajtáit és méreteit persze szinte "szabványosított" előírások határozzák meg. Pontosan tudható, hogy az odú mérete, a röpnyílás átmérője és persze az odú elhelyezése milyen madárfaj számára teszi azt lakhatóvá. Azonban ezek csak a méretek, az, hogy egy odú csak és kizárólag barnára pingált dobozszerűség lehetne, sehol nincs előírva.

Épp ezért én is egy kicsit színesebbet csináltam, amolyan manósabbat. A mérete a sztenderd B odú "előírásait" követi, 35 mm röpnyílású, a belső méretei picit nagyobbak, mint a szokásos 12,5x12,5 cm, így cinegéktől a verebeken át a csuszkákig sok minden számára alkalmas (ideértve a leggyakoribb manóféléket is). 

Ilyen az egyszerűsített odúméret táblázat, a további részleteket mindenki megtalálhatja a Magyar Madártani Egyesület honlapján.

Az odú elkészítése nem volt igazán bonyolult feladat. Az oldalakhoz 4mm-es bükk rétegeltlemezt használtam, mert az volt épp itthon. A kis méret miatt ez bőségesen elegendő merevséget ad.  Leszabtam a négy oldalát, és kivágtam egy fenéklapot:

Az oldalakat a fenéklaphoz ragasztottam és szögeltem:

A macerásabb rész az ajtó és ablakkeretek, illetve a díszítések leszabogatása volt. Miután ezt más színre kellett festeni, mint magát az odút, ezért az összeragasztott odút külön lefestettem, és amíg száradt egyenként, külön kellett lefújni fehérre az összes kis lécecskét is. A lécecskéket én fenyőből készítettem, de alighanem jobb megoldás a modellezők körében népszerű balsafa. Ezt épp ilyen kis keresztmetszetű lécekként árulják sok helyen, és nagy előnye, hogy puhasága miatt szikével, kézzel vágható, ami ilyen aprólékos munkánál jó dolog, az én asztalos körfűrészem nem elég finom ilyen apró munkákhoz.

A tető is csak két rétegeltlemez lapból készült, némi merevítéssel (középen) amely a tetőt fixálja is az odúra ráhelyezés után. Ez levehető is marad, nem ragasztom be, hogy később az odút tudjuk tisztítani, ha szükséges.

Ezután igazából már inkább modellezésbe csapott át az eddigi asztalos foglalatosság. Az ajtó és ablakkereteket szépen egyenként fel kellett ragasztani az odúra.

Aztán egyszercsak elfogytak a lécek, és készen lett az első manótanya:

Természetesen a manók is madárbarátok, tehát a manó madárodúra is kell külön kis madárodú. Szerencsére egy korábbi projekt keretében rengeteg madárodú formájú hűtőmágnest csináltam és azokból maradt jó pár, az egyikről lepiszkáltam a mágnest, és a kisházat odaragasztottam.

Közben persze rengeteg ötletem támadt, ráadásul az egészet jóval aprólékosabban is el lehetne készíteni, tehát jönnek majd a további manópaloták is.

Ha kedvet kaptatok hozzá, lássatok neki! Az egész nagyjából 1000-1500 forint anyagköltségből megúszható (már persze, ha nem emiatt kell festéket, ragasztót vagy épp fűrészt venni) és jó mulatság, akár a gyerekkel együtt is elkészíthető, amolyan családi programként.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is.
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

Kövess a Facebookon

Hirdetés

Furdancs

blogavatar

Ez az oldal azoknak szól, akiket érdekel, hogyan működnek a minket körülvevő dolgok. Azoknak, akik tudják mire valók a szerszámok, vagy legalábbis szeretnék megtanulni. Azoknak, akik úgy gondolják, az emberré válás fontos alkotóeleme hogy magunk oldjuk meg a felmerülő problémákat. Mottónk: Nem azért másztunk le a fáról, hogy a fotelben ülve várjuk a szerelőt...

Hirdetés

Szeretjük

szineslogo.png
Kapanyel.png

Hirdetés

Feedek

Reblog

Utolsó kommentek