AJÁNLÓ
 
10:48
2013. 03. 05.
Az idei a negyedik karácsony a Furdancs Blog életében, együtt, veletek kedves olvasók. Részünkről...
A bejegyzés folyatódik
 
10:48
2013. 03. 05.
Természetesen abból, hogy a Furdancs egy barkácsblog, nem következik az, hogy mi mindent csakis...
A bejegyzés folyatódik
 
10:48
2013. 03. 05.
Akinek van gyermeke, az biztos találkozott már a jelenséggel, hogy a gyerekféle bizony előbb-utóbb...
A bejegyzés folyatódik
 
10:48
2013. 03. 05.
Mint múlt pénteken már írtuk, közeledik a Furdancs blog második születésnapja. Ennek kapcsán...
A bejegyzés folyatódik
 
10:48
2013. 03. 05.
Mai műtárgyunk egy igazán különleges kis szerszám. Gyerekkoromban még nem tudtam, hogy létezik...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Építsünk madárodút!

Lassan, de könyörtelenül beköszönt a tavasz. Ilyentájt érdemes gondoskodnunk a bennünket körülvevő élőlényekről is, például az úgynevezett állatokról. A városi ember hajlamos figyelmen kívül hagyni, hogy milyen színes fauna veszi körül. Ma arra buzdítanék mindenkit, hogy formálja barkácsolássá a, természettel együtt éledező, madarak iráni érdeklődését. Miért pont a madarak? Már csak azért is, mert segédeszköz nélkül tudnak repülni, vagy ahogy Mr. Furdancs kolléga szokott fogalmazni: "Tök jó fejek".
Ősszel már építettünk madáretetőt, és a Kapanyél blogon is jelent meg a témába vágó írás. Most a madárodún a sor. Sokan összetévesztik a kettőt. Az alábbi képen egy madárodút láthattok (kékcinkével), ami nem etetésre, hanem fészkelésre szolgál.

madarodu.jpg

Ezekkel a kis odúkkal modellezhetjük a fák odvát, melyeket bizonyos madárfajok tavasztól kezdve fészkelésre, költésre használnak. A kis ládákat madárpárok hordják tele mindenféle fészek építésre alkalmas puha anyaggal. Városi környezetben egy ilyen odúba, a különböző növényi eredetű építőanyagok mellett, számos fura dolog is belekerül a fészekbe. Műanyag zacskók darabkái, hajszál is képezheti az odú bélését. Ezeket a leleményes kis jószágokat apró trükkökkel segíthetjük. Tegyünk ki például levágott hajat, hogy kedvükre válogathassanak belőle.

A madárodút célszerű fából építeni. Jól fog esni egy kis fűrészelés. Az odú egyik legfontosabb része az elején található lyuk, hangzatosabb nevén a röpnyílás. Ennek méretével befolyásolhatjuk, hogy milyen madárfaj rakjon fészket a kis dobozban. Ajánlom figyelmetekbe a Jómadarak oldalt, ahol részletesen olvashattok a témáról. A madárodú elkészítésének módját is tőlük nyúltam. IDE kattintsatok! Alább az egyik ajánlott tervrajz.

Bodu.jpg


Nemrég találtam egy meglehetősen ötletes megoldást arra az esetre, ha épp nincs kedvetek barkácsolni, amit persze elképzelhetetlenek tartok. Csodáljuk meg együtt az alábbi fotón látható megoldást!

cipomadar.jpg
Forrás: Livesay Photography

Természetesen madárodú építése közben is hallgassatok zenét. Ajánlatom erre az alkalomra a Red Hot Chilli Peppers - Greatest Hits albumát.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is.
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

Kövess a Facebookon

Hirdetés

Furdancs

blogavatar

Ez az oldal azoknak szól, akiket érdekel, hogyan működnek a minket körülvevő dolgok. Azoknak, akik tudják mire valók a szerszámok, vagy legalábbis szeretnék megtanulni. Azoknak, akik úgy gondolják, az emberré válás fontos alkotóeleme hogy magunk oldjuk meg a felmerülő problémákat. Mottónk: Nem azért másztunk le a fáról, hogy a fotelben ülve várjuk a szerelőt...

Hirdetés

Szeretjük

szineslogo.png
Kapanyel.png

Hirdetés

Feedek

Reblog

Utolsó kommentek