AJÁNLÓ
 
10:00
2013. 04. 15.
Két hét kánikula után sokunk ellenállhatatlan vágyat érez megismételni Amudsen sarkköri...
A bejegyzés folyatódik
 
10:00
2013. 04. 15.
Mostanában több helyről is hallhattuk, hogy a korábbi években megszokott éves energiafelhasználási...
A bejegyzés folyatódik
 
10:00
2013. 04. 15.
Hol az otthon? Ahol letesszük a gitárunkat és nem dől el, mert van állványa. Egy időtől...
A bejegyzés folyatódik
 
10:00
2013. 04. 15.
Anno a házunk vásárlásával tettünk szert egy felújításra váró kéményre. Hogy valaha...
A bejegyzés folyatódik
 
10:00
2013. 04. 15.
Az áldozatra a félig átsült pizzák hívták fel a figyelmet. Látszatra minden rendben működött,...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Az idei tél régóta nem tapasztalt intenzitással tette próbára türelmünket ám ha visszagondolunk, ugyanezt mondhatjuk el a tavalyi forró nyárról is. A globális felmelegedés hatásaként persze lassan természetessé válik, hogy nyárból télbe és télből nyárba ugrunk különösebb átmenet nélkül.

A szélsőséges időjárásra célszerű idejében felkészülni, ne a forróság beköszöntekor rohangáljunk klíma készülék és szakember után, kockáztatva a hosszabb határidőket, a „hirtelen munkát” és esetenként a magasabb árat. Ennek örömére sorozatot indítunk, amelyben körbejárjuk a klímákkal és azok üzemeltetésével kapcsolatos fontos tudnivalókat. A mai, első részben a klímatisztítás fontosságáról ejtünk néhány szót.

AR09FSSYAWTNEU side.jpg

Meglévő készülékeink esetében nem szabad elfelejteni az időben történő karbantartást. Célszerű mind a fűtési mind pedig a hűtési szezon kezdetekor tisztíttatni a berendezést. A klímakészülékek hőleadó felületein megtapadó, a kondenzációs víz által keletkezett esetleges gombás szennyeződések ugyanis mindamellett, hogy kellemetlen szagot árasztanak, fokozott veszélyt jelentenek egészségünkre. Az ilyen környezet kiváló táptalajt biztosít baktériumok és vírusok számára. Bizonyára sokatok számara ismert  a légionáriusbetegség vagy művésznevén legionellosis kifejezés.  Manapság leginkább a légkondicionálókkal kapcsolatban hallhatunk erről a legionella baktérium által terjesztett kórról. Egyetlen módja, hogy távol tartsuk magunktól a klímaberendezéseinkben megtelepedő fertőzést, ha rendszeresen tisztíttatjuk klímánkat.

A légionáriusbetegség (legionellosis) egy fertőző betegség, tipikus civilizációs kór, mely a legionella baktériumfajhoz tartozó és a levegőben található kórokozók által terjed. Az esetek jelentős részében a megbetegedést a Legionella pneumophila baktérium okozza. Ez egy mindenütt jelen lévő vízi organizmus, mely 25 °C és 45 °C közötti hőmérsékleten tud növekedni. Ez egy nagyon széles körben előforduló baktérium, veszélyt azonban csak abban az esetben tud jelenteni, ha a fertőzött vizet apró cseppek formájában belélegezzük. Ilyenkor a kórokozó fennakad a felső légutakon, és olyan tüneteket okoznak, amelyek elsőre nem különíthetők el az influenza betegségétől. Ellenben ha a baktériumok a tüdőbe jutnak, akkor az influenza jellegű tüneteket követően az ember ellenállóképességétől függően súlyos tüdőgyulladást, emésztőrendszeri és idegrendszeri megbetegedést, legvégső esetben akár halált is okozhat. Forrás: Wikipédia

Ugyanez a szennyeződés lehet oka annak is, hogy klímánk nem tudja leadni a megfelelő teljesítményt, ami hosszabb távon akár meghibásodáshoz is vezethet, nem beszélve a magasabb villanyszámláról.  Klímánk ezen alkatrészeinek megtisztításán tehát nem érdemes spórolni.

Joggal merül fel a kérdés, hogy nekiállhatunk-e saját kezűleg kitisztítani klímánkat. A válasz: igen, de nem feltétlenül érdemes. Tekintettel arra, hogy a légkondicionáló igen érzékeny berendezés, gyakorlat nélkül simán elronthatjuk, akkor pedig ugrik a garancia és a javítást is fizethetjük. Ajánlott tehát inkább képzett szakembert hívni erre a feladatra.

klimatisztitas.jpg
Na de mit várjunk el egy szakembertől? Először is egy "nyilatkozatot" arról, hogy milyen műveleteket fog elvégezni a munka során. Aminek biztosan szerepelnie kell ebben a vállalásban az a klíma kültéri és beltéri egységeinek a tisztítása, a munka elvégeztével egy nyomáspróba a kültéri egységen, és a belső kifújt levegő hőmérsékletének ellenőrzését is illik elvégezni. Mérhet még áramfelvételt és vállalhatja környezetbarát tisztítószerek használatát. A lényeg, hogy ezeket a műveleteket el is végezze.

Egy szó mint száz: akár érezzük magunkban a felkészültséget és a bátorságot és magunk állunk neki a légkondicionáló kitisztításának, akár szakit hívunk erre a célra, itt az ideje, hogy felkészítsük  klímánkat a nyárra.

Következő légkondis posztunkban szót ejtünk a légkondicionálók néhány praktikus kiegészítőjéről, többek között a misztikus nevű "Vírusdoktorról" és a Wi-Fi kapcsolattal rendelkező klímák előnyeiről.

Ha még inkább el szeretnétek merülni a témában, ajánljuk a cikk szakmai partnerét a
Samsung Electronics Magyar Zrt.-t

samsung logo.png

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is.
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

 

Kövess a Facebookon

Hirdetés

Furdancs

blogavatar

Ez az oldal azoknak szól, akiket érdekel, hogyan működnek a minket körülvevő dolgok. Azoknak, akik tudják mire valók a szerszámok, vagy legalábbis szeretnék megtanulni. Azoknak, akik úgy gondolják, az emberré válás fontos alkotóeleme hogy magunk oldjuk meg a felmerülő problémákat. Mottónk: Nem azért másztunk le a fáról, hogy a fotelben ülve várjuk a szerelőt...

Hirdetés

Szeretjük

szineslogo.png
Kapanyel.png

Hirdetés

Feedek

Reblog

Utolsó kommentek