AJÁNLÓ
 
05:00
2015. 06. 24.
Ez egy kicsit rendhagyó poszt lesz, ma ugyanis nem barkácsolunk semmit. (Esik a eső.) De ettől...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2015. 06. 24.
Ez egy gyors poszt lesz, cserébe legalább rövid. Mostanában permanens témahiányban szenved...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2015. 06. 24.
Tavaly decemberben volt egy kétrészes posztunk arról, mi alapján választottam szerszámos ládát,...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2015. 06. 24.
Bútorlapból készült bútorok általánossá válásával együtt terjedtek el az ilyen bútorok...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2015. 06. 24.
Lyukat persze a legegyszerűbb fúróval készíteni, azonban házilagos körülmények között...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Itt a blogon már sokszor írtunk a szerszámok beszerzésekor szóba kerülő szempontokról. Az alábbiakban egy szakértő szedi össze azokat a megfontolásra érdemes pontokat, amelyek a 'használt vagy új fűrészgép legyen?' jellegú kérdések eldöntésében segíthetnek.

 

A fűrészgépek felhasználási területei

A fűrészgépek a forgácsoló szerszámgépek csoportjába tartoznak, munkadarabokat választanak szét a segítségükkel, ezen túlmenően részek kivágására és munkadarabokba való bevágások készítéséhez is használhatóak. A feldolgozott munkadarabok lehetnek fából, fémből, műanyagból, üvegből, kerámiából vagy kőből.

A fűrészgépeken belül megkülönböztetünk, fa- és fémfűrészeket, a technológiától függően pedig keretes fűrészeket szalagfűrészeket és körfűrészeket. A fűrészgép feladata a vágás és az előtolási mozgás végrehajtása is. A fűrészeléshez sok vágóéllel rendelkező, acélból vagy keményfémből készült szerszámot alkalmaznak, az ezzel készített vágási felület sík vagy egytengelyűen ívelt is lehet. A szerszám végezhet oszcilláló, folyamatos, keresztirányú vagy forgó mozgást is.

Az egyedi és kis sorozatú gyártástól kezdve a tömegtermelésig minden üzemméretben megtaláljuk ezeket a berendezéseket. A felhasználási területek közé tartozik az erdészet, fa- és fémfeldolgozás és más iparágak. A fafeldolgozásban kiemelt szerepet töltenek be a különböző fűrészek. A fűrészgépek hatékonyan és gyorsan dolgoznak, jelentősen megkönnyítik a kis- és nagyüzemek munkáját. Azonban nem minden vállalkozás költségvetése engedi meg egy vadonatúj fűrészgép beszerzését. Ebben az esetben kedvező megoldás lehet használt faipari fűrészek vásárlása például a Surplex oldalán.

Mire érdemes odafigyelni faipari fűrészek vásárlása során?

A fűrészgépek területén óriási kínálattal találkozunk, az egyszerű berendezésektől kezdve egészen a legkorszerűbb CNC vezérlésű fűrészgépekig. Vásárlás előtt az alábbi szempontokat érdemes megfontolni:

  • Mekkora szériákat fog a gép feldolgozni?
  • Melyek a berendezés műszaki jellemzői?
  • Milyen anyagból készült a vágólap?
  • Milyen vastag a fűrészlap, milyen sűrűn helyezkednek el rajta a fogak?
  • Mekkora munkadarabokat tudunk az adott géppel fűrészelni?
  • Milyen pontossággal vág a berendezés?
  • Mennyire sima a vágási felület?
  • Mekkora a motor teljesítménye?
  • Mekkora az energiafogyasztás?
  • Milyen anyagból készült a gépváz, mennyire stabil a gép?
  • Tartozik-e porelszívó a berendezéshez?
  • Biztosított- e az alkatrészellátás?

A döntés attól függ, hogy pontosan mire használják fűrészgépet, milyen anyagot fognak rajta feldolgozni és mit fognak gyártani vele.

Az új és a használt fűrészgép előnyei és hátrányai

A fenti szempontok alapján mind az új, mind használt berendezés vásárlása mellett dönthetünk, mindkét megoldásnak mutatkoznak előnyei és hátrányai:

  1. Az első fontos különbség az ár, ez a választás egyik döntő kritériuma. A használt gépek természetesen olcsóbbak. Ez nem elhanyagolandó szempont: a gép beszerzése jelentős beruházás, amely új eszköz vásárlása esetén hosszú idő után térül meg. Egy használt gép viszont alacsonyabb költségvetésbe is belefér.

  1. Használt berendezés esetében magasabb a javítási költség. Ha a használt gép éves amortizációja és az éves szervizköltsége összességében alacsonyabb, mint az új gép éves amortizációja, érdemes használtat venni.

  1. Az új eszköz várható élettartama hosszabb, mint a használté. Használt fűrészgép vásárlása előtt tájékozódjon arról, hány üzemórát dolgozott már a gép és – amennyiben lehetséges – kérje el a karbantartási napló másolatát.

  1. Az új gépek energiafelhasználása – hasonló teljesítmény esetén – többnyire alacsonyabb, mint a régieké. A számításokat ugyanúgy kell elvégeznünk, mint a szervizköltség esetében tettük: ha az amortizáció + üzemanyagköltség értéke kisebb a régi berendezésnél, mint az újnál, érdemes használtat venni.

  1. Az új fűrészgépek természetesen modernebbek, mint a használtak. Át kell gondolni, hogy feltétlenül szükségesek-e az általuk kínált funkciók. Előfordulhat, hogy egy használt gép is tökéletesen alkalmas az elvégzendő feladatra.

Mikor jó megoldás egy használt fűrészgép vásárlása?

A megbízható fűrészgép kiválasztása, akár új, akár használt berendezést vásárolunk, nagy körültekintést igénylő feladat. Ha kiváló minőségű, egyúttal kedvező árú gépet keres, a vezető márkák használt gépei hasonlóan jók, mint az újak. A használt fűrészgépek területen széles kínálat áll rendelkezésre. Ha használt HOLZMA, SCHELLING, GABBIANI, ALTENDORF vagy STRIEBIG berendezést vásárol, kedvező áron jut üzembiztos eszközhöz.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

Kövess a Facebookon

Hirdetés

Furdancs

blogavatar

Ez az oldal azoknak szól, akiket érdekel, hogyan működnek a minket körülvevő dolgok. Azoknak, akik tudják mire valók a szerszámok, vagy legalábbis szeretnék megtanulni. Azoknak, akik úgy gondolják, az emberré válás fontos alkotóeleme hogy magunk oldjuk meg a felmerülő problémákat. Mottónk: Nem azért másztunk le a fáról, hogy a fotelben ülve várjuk a szerelőt...

Hirdetés

Szeretjük

szineslogo.png
Kapanyel.png

Hirdetés

Feedek

Reblog

Utolsó kommentek