AJÁNLÓ
 
05:00
2015. 03. 24.
Nemrég írtunk pár karácsonyi ajándéktippet, ezek egyike volt az a szerszám, amelyről most...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2015. 03. 24.
Ez egy kicsit rendhagyó poszt lesz, ma ugyanis nem barkácsolunk semmit. (Esik a eső.) De ettől...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2015. 03. 24.
Ez egy gyors poszt lesz, cserébe legalább rövid. Mostanában permanens témahiányban szenved...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2015. 03. 24.
Tavaly decemberben volt egy kétrészes posztunk arról, mi alapján választottam szerszámos ládát,...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2015. 03. 24.
Bútorlapból készült bútorok általánossá válásával együtt terjedtek el az ilyen bútorok...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Kevés a hely a műhelyben?

Akkor használjuk kis méretű szerszámokat! És ha nem kapunk elég apró szerszámokat a boltban, akár magunk is elkészíthetjük azokat. Kedvcsinálónak és ötletadónak szánjuk a mai posztunk témáját:

 

A most bemutatott, jelenleg a világ legkisebb akkumulátoros fúrójának tartott masinát Lance Abernethy Új-Zéland-i karbantartó mérnök alkotta meg. A leírások persze mind a modern és igen divatos 3D nyomtatást emelik ki a gép elkészítése kapcsán, azonban szerintem messze nem ez a legfontosabb momentum. A gép házát persze nyomtatva talán gyorsabb elkészíteni, de megfelelő kézügyességgel és jó szemmel azért nyomtató nélkül is megvalósítható.

Az igazán érdekes úgyis a szerkezet, ami belül van. Az apró motor, a szintén apró kapcsoló, és persze a gép talpában látható hatalmas gombakkumulátor (ami valójában egy hallókészülék-elem).

Mindenesetre az egész szerkezet az Abernethy által tervezett, és az Onshape 3D szoftver segítségével, 25 perc alatt kinyomtatott szerszámtest kapcsán került a hírekbe. A felhasznált motorról sajnos nincs megbízható információ, a felhasznált alkatrészek viszont mind hallókészülékekből valók, hiába, a kis méretnek ott már nagy hagyományai vannak. Szintén nem tudni, honnan származik a használt tokmány, pontosabban a tokmánynak látszó tárgy.

A kész gépezet mérete 17 x 7,5 x 13 mm. A használt fúrószár 0,5 mm vastag, és a beszámolók alapján valóban képes puhább tárgyak átfúrására.

A készítő tovább akarja csökkenteni a méreteket, már tervezi a még kisebb modellt. Ez nyilván nem is baj, azonban az én szemeim előtt lebegő kép egy teljes miniatürizált motoros-kéziszerszám palettát mutat. Kellene csinálni apró körfűrészt, gyalut, meg mindent amit csak lehet. És persze ennél a zöld szerszámtestnél sokkal szebb, ergonómiailag sokkal jobban kitaláltakat is el tudnék képzelni.

A feladat tehát adott, készítsük el a világ legmutatósabb, és legszélesebb választékú miniszerszám készletét.

Ezen a videón a fúrót lehet meglesni 'munka' közben:

A poszt képei a gizmag.com oldaláról származnak.
Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.



Kövess a Facebookon

Hirdetés

Furdancs

blogavatar

Ez az oldal azoknak szól, akiket érdekel, hogyan működnek a minket körülvevő dolgok. Azoknak, akik tudják mire valók a szerszámok, vagy legalábbis szeretnék megtanulni. Azoknak, akik úgy gondolják, az emberré válás fontos alkotóeleme hogy magunk oldjuk meg a felmerülő problémákat. Mottónk: Nem azért másztunk le a fáról, hogy a fotelben ülve várjuk a szerelőt...

Hirdetés

Szeretjük

szineslogo.png
Kapanyel.png

Hirdetés

Feedek

Reblog

Utolsó kommentek