AJÁNLÓ
 
05:00
2014. 12. 06.
A világító diódákról, népszerű nevükön LED fényforrásokról már írtunk többször...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2014. 12. 06.
Manapság a netes autós áruházak és a hirdetési oldalak folyamatosan bombáznak a többnyire...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2014. 12. 06.
A bútorok (vitrinszekrények, könyvespolcok, stb.) rejtett megvilágítása mindig is különleges...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2014. 12. 06.
Pár napja érkezett egy kérdés a Furdancshoz. Ebből a levélből olvashattok pár mondatot: ...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2014. 12. 06.
Boldogult gyermekkoromban a kerti világítást általában a szokásos, menetes üveggömb-bura...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Szeretem: LED-izzó

ledlampa.jpg

A hullaképű hajnal beteges árnyalatú fénye úgy csapott le nappalimra, mint leprás keselyű a sakálmarta tetem rothadó cafataira - jutott eszembe a goth gyermekvers, mikor először kipróbáltam az akciós árú kompakt fénycsövet.

Az emberléptékű környezetvédelem híve vagyok. Vallom, hogy már most nemesebb elvek alapján adjuk át bolygónkat a következő nemzedéknek, mint ahogy mi örököltük az ipari forradalom óta elődeinktől. A realitás embere nem száll szembe millió dolláros jachton japán bálnavadász hajókkal, viszont óvatosan bánik a veszélyes hulladékokkal, és ha megéri anyagilag, környezetkímélő technológiát használ. Ilyen például a LED lámpa, bár szívesen védeném a környezetet egy BMW i8 elektromos autóval is.

Természetesen felháborodtam, mikor az EU betiltotta a hagyományos izzólámpákat. Vannak helyiségek, ahol gyakran, de rövid időre kapcsoljuk fel a világítást. Az izzólámpának és fénycsőnek árt a tranziens áramlökés, ami tönkreteszi őket. Az akkor egyetlen elérhető alternatíva, a kompakt fénycső drága, szembántó árnyalatú. Továbbá az élettartamára vonatkozó állítások egyszerűen hazugságoknak tekinthetők és ráadásul rettenetesen környezetszennyező, ha pora kiszabadul.

led2.jpgPróbaképp beszereztem egy 8W tényleges teljesítményfelvételű LED izzót. Összehasonlítási alap nélkül nem tudok különbséget felállítani, csak megállapítani, hogy ez nagyon jó. Azonnal eléri a maximális teljesítményt, nincs zombifehér árnyalata, keveset fogyaszt és biztosan jóval tovább tart, mint a kompakt fénycsövek, melyből volt hogy havonta kellett cserélnem. Nem mindegyiket, de többet. Így csak ajánlani tudom, hogy próbálja ki mindenki. Ha a tényleges/fényteljesítmény aránya nem sokkal is magasabb a fénycsőénél, de a hosszabb élettartam (25000 óra) bőven behozza árát. És még a környezet is fellélegezhet.

Ha kissé megkésve is (a fehér LED harmadik komponensének - a Nobel-díjas kék LED - felfedezése után csak 25 évvel) ért ide elérhető árban, de akkor dőljünk hátra és élvezzük előnyeit. 3000 Kelvin színhőmérséklettel,  melegen ajánlom a kipróbálását.

 conrad_reklam_ok.gif

  Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.



Kövess a Facebookon

Hirdetés

Furdancs

blogavatar

Ez az oldal azoknak szól, akiket érdekel, hogyan működnek a minket körülvevő dolgok. Azoknak, akik tudják mire valók a szerszámok, vagy legalábbis szeretnék megtanulni. Azoknak, akik úgy gondolják, az emberré válás fontos alkotóeleme hogy magunk oldjuk meg a felmerülő problémákat. Mottónk: Nem azért másztunk le a fáról, hogy a fotelben ülve várjuk a szerelőt...

Hirdetés

Szeretjük

szineslogo.png
Kapanyel.png

Hirdetés

Feedek

Reblog

Utolsó kommentek