AJÁNLÓ
 
05:00
2014. 07. 10.
Hallom a rádióreklámban, hogy az EON házi napelemes rendszereket árul full-szervizzel...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2014. 07. 10.
A világító diódákról, népszerű nevükön LED fényforrásokról már írtunk többször...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2014. 07. 10.
Manapság a netes autós áruházak és a hirdetési oldalak folyamatosan bombáznak a többnyire...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2014. 07. 10.
A bútorok (vitrinszekrények, könyvespolcok, stb.) rejtett megvilágítása mindig is különleges...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2014. 07. 10.
A hullaképű hajnal beteges árnyalatú fénye úgy csapott le nappalimra, mint leprás...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Boldogult gyermekkoromban a kerti világítást általában a szokásos, menetes üveggömb-bura által védett, 60-100W-os izzó képviselte, amely a ház és a műhely egy-egy sarkán volt installálva. Kellett hozzá persze (akkor még) 220V-os elektromos hálózat, kapcsoló, meg létra ha kiégett az izzó, cserében viszont valódi fényt adott, 2-3 ilyen lámpa korrekten bevilágította a ház környékét.

Akkoriban is léteztek persze már különböző díszítő-világítások is, amelyekkel mondjuk a kertben kígyózó utakat lehetett megvilágítani, de ilyesmi felénk nem volt, csak filmekben, meg külföldi parkokban láttunk ilyen megoldásokat.

Ma már persze már minden van. Ráadásul, - hála a kapitalizmus szent eszméje által a szerelőszalag mellé hajtott sok-sok ázsiai rizstermelőnek - időnként egészen olcsón. (Épp a múltkor írta az egyik gazdasági portál, hogy Kína egyes ipari régióiban már magasabb a fizikai munkások átlagfizetése mint nálunk. De hát nem is kell mindent értsünk...)

Manapság a ledes világítások korát éljük. Ledes világítótestekről írtunk már itt a Furdancson is, igazából robbanásszerűen fejlődik ez a szegmens, a mai világító diódák már döbbenetes fényt képesek kiadni, miközben áramot alig használnak. Persze az igazán jó "lámpák" abszolút értelemben nem olcsóak, de az ár-érték arányuk rendben van.

Ez a cikk azonban nem ezekről a fényforrásokról szól, hanem a mindenhol mázsaszám kapható, kis méretű, többnyire műanyagburájú, általában egy darab gyufásdoboznyi napelemet, egy kis akkucellát és egy darab világító diódát tartalmazó, kertben leszúrható mini fényforrásokról.  

Rengeteg féle kapható belőlük, és már akár 2-300 Ft/db ártól elérhetőek, de a fémburás, fém leszúró pálcájú modellek is beszerezhetőek már 1000-1300 Ft körüli áron is.

Ezek roppant egyszerű szerkezetek - legalábbis ami a használatukat illeti. Az ember bekapcsolja, leszúrja a kertben, aztán több gondja nincs vele. A szerkezet nappal szépen tölti a benne lévő kis ceruza akksit, aztán a sötét beálltával (van bennük fényérzékelő) elkezd világítani. Ha reggelig nem is mind tart ki, de az éjszaka nagyobb felét biztos végigbírják, és időnként meglepő fényerőt produkálnak.

Mostanában divatba jöttek a színváltós modellek is, ezek a folyamatos fehér fényen kívül képesek színes, folyamatosan változó színű fénnyel világítani.

A beszerzésnél igazából csak pár szempontra érdemes figyelni.

  • A legfontosabb, hogy láthatóan jól legyen megoldva a vízállóság kérdése, korrekten záródjon a szerkezet, hiszen egy ilyen fényforrás akár több évet is képes üzemelni, de a víz nagy ellensége, ha valahol bejut, akkor hamar vége a dalnak. (Illetve a fénynek…)
  • Bár technikailag nem kényes kérdés, de mindenképp célszerű, ha a rovaroknak semmilyen lehetőségük nincs (alulról sem) bejutni a burába. Elég kiábrándító, és sokakat zavar is, ha egy idő után egy kupac rovartetem gyűlik össze a fényforrás búrájában.
  • Nyilván fontos volna, hogy jó minőségű akkucella legyen beépítve. Sajnos ezt általában nem tudjuk megítélni, még szakemberként sem, mert a legritkább, hogy ismert (vagy bármilyen...) márkanevet találunk az akkura nyomtatva, és sokszor hozzá sem férünk. Mindenesetre igyekezzünk minél nagyobb kapacitású és modernebb (Ni-MH és hasonló) felépítésű cellákat választani.
  • Ezen kívül maximum az anyaghasználat és a kivitelezés minősége lehet fontos, persze ez azért nagyon ár- és ízlésfüggő.
Érdekes egyébként, hogy a lámpa "elektronikája" ahogy az mostanában már megszokott, messze bonyolultabb, mint amit az erre jutó, mondjuk 150-200 Ft árú "vételár-rész" elvileg lehetővé tenne...
Itt látható a színváltó és a folyamatos fehér fény kapcsolója, mint látható két külön led szolgáltatja az eltérő színű fényt. (Hiába, ilyen "hatalmas" vételár esetén már beleférnek az extrák...)

Sok modellnél cserélhető az akkucella. Ez persze inkább csak elméleti kérdés, mert egy új korában 790.- Ft-ért vásárolt szerkezetbe nem valószínű, hogy mondjuk két év múlva 1000-1200 Ft összegért vennénk egy akkucellát, különösen, hogy két év múlva – figyelembe véve a fejlődés ütemét – jóval nagyobb fényerejű ledekkel szerelt modelleket vehetünk már, kevesebb pénzért, mint amennyibe egy csere akkumulátor kerülne.

Mint látható, itt egy AAA méretű, nikkel-metál-hidrid akksi van a szerkezetben. Rendes, rugós, a későbbi cserét lehetővé tevő foglalatban. Igazából döbbenet, ha figyelembe vesszük, hogy a komplett világítótest 790.- Ft volt áfával, árrésestűl, rozsdamentes acél leszúró lábbal, dobozzal, garanciával és magyar nyelvű használati utasítással...

Az élettartam egyébként igen változatos lehet a tapasztalatom szerint, ráadásul nem is függ a termék árától. két évet (két szezont) szinte minden modell kibír, de van 4 éve működő darab is a ház körül. Télre nyilván jó ha kivesszük és bevisszük fűtött és száraz helyre. A téli tárolás kérdésére több út is lehetséges, van aki azt mondja, feltöltött állapotban kapcsoljuk ki és tegyük el (hiszen a modern akkuknak nem ártunk ezzel) és van, aki meg azt, hogy tegyük ki az ablak mellé, mert azért jót tesz az akkuknak a folyamatos üzem. Ha van ezzel kapcsolatban véleménye az olvasónknak, írja meg kommentben alul… Nem mellesleg: a legrégebbi ilyen fényforrásom télen is kint szokott lenni, egész jól mutat amikor a havat világítja meg. Szóval elég strapabíró szerkezetek, ha víz vagy pára nem kerül beléjük.

10-15 ezer forintból körbevilágíthatjuk a kertet ilyen módon. Az igaz, hogy akkora fényük összességükben sem biztos hogy lesz, mint a korábbi mondjuk két darab 60W-os hagyományos lámpánknak, viszont összehasonlíthatatlanul hangulatosabb lesz az egész. Nem mellesleg, ha tényleg szükségünk van igazi, erős fényre is, arra is van bőven ilyen ledes/napelemes megoldás, igaz, azok már azért drágábbak lesznek:

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni!Kövess a Facebookon

Hirdetés

Furdancs

blogavatar

Ez az oldal azoknak szól, akiket érdekel, hogyan működnek a minket körülvevő dolgok. Azoknak, akik tudják mire valók a szerszámok, vagy legalábbis szeretnék megtanulni. Azoknak, akik úgy gondolják, az emberré válás fontos alkotóeleme hogy magunk oldjuk meg a felmerülő problémákat. Mottónk: Nem azért másztunk le a fáról, hogy a fotelben ülve várjuk a szerelőt...

Hirdetés

Szeretjük

szineslogo.png
Kapanyel.png

Hirdetés

Feedek

Reblog

Utolsó kommentek