AJÁNLÓ
 
05:00
2015. 05. 12.
Manapság a netes autós áruházak és a hirdetési oldalak folyamatosan bombáznak a többnyire...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2015. 05. 12.
A bútorok (vitrinszekrények, könyvespolcok, stb.) rejtett megvilágítása mindig is különleges...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2015. 05. 12.
A hullaképű hajnal beteges árnyalatú fénye úgy csapott le nappalimra, mint leprás...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2015. 05. 12.
Pár napja érkezett egy kérdés a Furdancshoz. Ebből a levélből olvashattok pár mondatot: ...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2015. 05. 12.
Boldogult gyermekkoromban a kerti világítást általában a szokásos, menetes üveggömb-bura...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Több fényt és több tudást!

A világító diódákról, népszerű nevükön LED fényforrásokról már írtunk többször is. Szintén esett szó már itt a blogon a napelemekről is. Ezek igazán célszerű kombinációi, vagyis a kisméretű napelemes LED világítótestek is elérhetőek már jóideje a barkácsáruházakban vagy épp a netes üzletekben. Ezek kész, komplett megoldások, igazán nincs velük sok tennivaló. A legtöbben használjuk is ezeket.

Azonban most megjelent egy könyv kiadónk gondozásában, amelyiket átlapozva egy egészen új univerzum tárult fel előttünk. Kiderült, - jó, azért egy kicsit eddig is sejtettük ezt - hogy az eddig taglaltaknál sokkal mélyebb, és sokkal érdekesebb is lehet a LED-ek világa. És messze nem csak kész, bolti megoldásokban lehet gondolkozni...

 

A kérdéses kiadvány Bo Hanus tollából származik, címe 'Napenergiával működő világítódiódák'. Nos. Ez a könyv egy valódi tudástár! Pontosan és kellő részletességgel végigmegy a LED-ek fajtáin, folyamatosan bemutatva az összes előnyüket és hátrányukat. Megtanít arra, hogyan is válasszunk közülük, milyen feladatra mit és hogyan használjunk. És rengeteg gyakorlati fogást is megismerünk, olyan alapvető dolgokról is, hogy például hogyan határozzuk meg az optimális tápfeszültséget. Valamint - keretes részekben - nagy számú tanácsot kapunk, hogy elkerülhessük a buktatókat.

A könyv második felében konkrét világítási terveket ismerhetünk meg. A terveket pontos, jól áttekinthető rajzokkal és épp a megfelelő mennyiségű fizikai-elektrotechnikai tudásanyaggal mutatja be. A nyelvezet is nagyon rendben van, általános műszaki érzékkel jól érthető, szinte észre sem vesszük, hogy olvasás közben elkezdjük érteni és ismerni a Zener-diódák és a feszültség szabályozók világát. Mindeközben pedig a keretes részekben itt is folyamatosan kapjuk a tanácsokat és tudnivalókat.

Az a tapasztalatom, hogy az otthoni barkácsolásnak nagyon sok olyan területe van, ahol nem vagyunk igazán szakértők. Nagyjából tudjuk, vagy tudni véljük mit és hogyan csináljunk, ismerünk pár ökölszabályt, és ezekkel el is működünk. De sok esetben ezek a szokásokon alapuló munkafolyamatok messze vannak az ideálistól. Az elektromos árammal működő berendezések területe is ilyen. Ismerünk pár alapelvet, nem fogdossuk a feszültség alatt álló drótokat, a teljesítményt a feszültség és az áramerősség szorzatából számoljuk. És ezzel a tudással boldogulunk is.

Ez a könyv megtanít sok olyan dologra, amit eddig bizony hanyagoltunk, vagy mert nem is tudtunk róluk, vagy mert sosem szántunk kellő időt a megismerésükre. Megtanulunk helyesen feszültséget és teljesítményt mérni, majd az adatok segítségével pontosan számolni. Megismerjük a LED fényforrások pontos működését, megismerjük a számukra ideális működési körülményeket, rácsodálkozhatunk arra, hogy akárcsak pár tizedes változás a tápfeszültségben milyen nagy változást hozhat a fényerőben, üzemi hőmérsékletben vagy épp az élettartamban. Megismerjük az összefüggéseket, és ráébredhetünk arra, hogy akárcsak egy-két (általunk eddig bizony hanyagolt) védő- vagy szabályozó alkatrész beépítése mekkora fontossággal bírhat egy kapcsolás esetén.

Szóval, ha elolvassuk ezt a könyvet, nemcsak jól működő és korrekt kivitelű otthoni LED világítást építhetünk, hanem az általános műszaki tudásunk, látásmódunk is sokat fejlődhet. A kiadvány beszerezhető a nagyobb könyvesboltokban és hálózatokban, de legjobb és legkedvezőbb talán a kiadó oldalán megrendelni.

 Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

alKövess a Facebookon

Hirdetés

Furdancs

blogavatar

Ez az oldal azoknak szól, akiket érdekel, hogyan működnek a minket körülvevő dolgok. Azoknak, akik tudják mire valók a szerszámok, vagy legalábbis szeretnék megtanulni. Azoknak, akik úgy gondolják, az emberré válás fontos alkotóeleme hogy magunk oldjuk meg a felmerülő problémákat. Mottónk: Nem azért másztunk le a fáról, hogy a fotelben ülve várjuk a szerelőt...

Hirdetés

Szeretjük

szineslogo.png
Kapanyel.png

Hirdetés

Feedek

Reblog

Utolsó kommentek