AJÁNLÓ
 
10:14
2013. 09. 30.
(X) Öt hónapja zajlik, és ahogy a tél, úgy a Knauf Insulation Kft. rendhagyó energia- és...
A bejegyzés folyatódik
 
10:14
2013. 09. 30.
Aki dolgozott már fával, tapasztalhatta, hogy a faanyagok túlnyomó többsége még "holtában"...
A bejegyzés folyatódik
 
10:14
2013. 09. 30.
A fürdőszobák egyik legfontosabb része a csaptelep, köznapi nevén a csap. Nem nagyon kell...
A bejegyzés folyatódik
 
10:14
2013. 09. 30.
Amikor régen épült ingatlan szigetelését kellene feljavítani a mai kor elvárásainak...
A bejegyzés folyatódik
 
10:14
2013. 09. 30.
Számos esetben van szükség különféle tárgyaknak a falra erősítésére. Ha az nem túl súlyos,...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Polisztirol vs. kőzetgyapot

Az épület hőszigetelések kapcsán sokszor felmerül a  tűzveszély kérdése. Időnként sajnos látunk egy-egy horror esetet a híradókban, például utólag szigetelt panelépületekről, ahol a tűz igen látványos „eredményt” képes elérni. Persze nem csak éghető anyagokkal lehet szigetelni, és bár igaz, hogy általában ezek drágábbak mint a polisztirol, de mint látni fogjuk, azért az árkülönbség messze nem olyan jelentős, mint a legtöbben gondolnák.

knauf3.jpg

Jelenleg általános az a tévhit, hogy a kőzetgyapot szigetelés kétszer annyiba kerül, mint a polisztirollal történő. Ez a megközelítés csak önmagában igaz és téves végkövetkeztetésekre is vezethet. Több közepes és nagyobb méretű társasház hőszigetelési költségszerkezetének elemzése alapján szakértők kimutatták, hogy az elkészült szigetelési rendszerek egészét tekintve mindössze 22-25% eltérés van a légáteresztő, hangszigetelő, tűzálló kőzetgyapot szigetelési rendszer és a mérsékelten légáteresztő, gyengébb hangszigetelő, nem tűzálló tulajdonságokkal rendelkező polisztirol szigetelőrendszer ára között. 

Tény, hogy a kőzetgyapot szigetelőanyag önmagában drágább, ám ez a tétel csak egy elem egy komplex szigetelési rendszer több elemből álló költségszerkezetén belül. A felújítóknak ugyanis számolni kell az alapozó, a ragasztó, a szigetelőanyag, a háló és a vakolat árával, továbbá az állványozás, a munkadíjak költségeivel is, melyek az alkalmazott szigeteléstípustól csaknem függetlenek. EPS alkalmazása esetében a teljes homlokzati szigetelési rendszer 6-7 ezer forint / m2 költséggel kivitelezhető, míg kőzetgyapot esetében ez az összeg 7-9 ezer forint / m2.

Már mi is írtuk korábban azt az épületszigetelésnél is kiemelt tanácsot, hogy ha már egyszer belefogtunk egy jelentős költségekkel járó felújításba, ne azon az egy tételen akarjunk megtakarítani, amely a legnagyobb mértékben járul hozzá a teljes rendszer minőségéhez.

kauf4.jpg

Mire figyeljünk a kiválasztás során?

A kőzetgyapot és a polisztirol szigetelést is elsősorban homlokzaton használjuk. A két anyag hőszigetelő képessége közel azonos, de a kőzetgyapot szigetelés természetes alapanyagokból készül, nagyon jó légáteresztő és emellett ellenáll a tűznek. Légáteresztésének köszönhetően kőzetgyapot szigetelőanyaggal a teljes falszerkezet továbbra is megfelelően, természetesen „lélegezhet”, továbbá a hangszigetelési tulajdonságai is kedvezőbbek. Ehhez azonban arra van szükség, hogy a szigetelőanyag, a ragasztó, a háló és a vakolat is egységes, egymással kompatibilis rendszert alkosson. Így érhető el az, hogy a beruházás tervezett és a valós eredményei megfeleljenek egymással.

A Knauf Isulation már korábban általunk is bemutatott „nálamszigetelnek” energiahatékonysági összehasonlító programja során szigetelt épületnél már a jövő elvárásainak is megfelelő technikát alkalmaztak, így annak homlokzatát a mérések kezdetekor már 20 cm-es homlokzati FKDS kőzetgyapot szigetelőanyag takarja, míg a padlásfödém szigeteléshez 25 cm Classic 0,039 típusú Ecose technológiájű üveggyapotot használtak. (A programról már beszámoltunk korábban, IDE kattintva olvashatod erről szóló posztunkat.)

 

Ha még inkább el szeretnétek merülni a témában, ajánljuk a cikk szakmai partnerét a Knauf Insulationt.

knauflogo_small2.jpg

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

 

Kövess a Facebookon

Hirdetés

Furdancs

blogavatar

Ez az oldal azoknak szól, akiket érdekel, hogyan működnek a minket körülvevő dolgok. Azoknak, akik tudják mire valók a szerszámok, vagy legalábbis szeretnék megtanulni. Azoknak, akik úgy gondolják, az emberré válás fontos alkotóeleme hogy magunk oldjuk meg a felmerülő problémákat. Mottónk: Nem azért másztunk le a fáról, hogy a fotelben ülve várjuk a szerelőt...

Hirdetés

Szeretjük

szineslogo.png
Kapanyel.png

Hirdetés

Feedek

Reblog

Utolsó kommentek