AJÁNLÓ
 
05:00
2016. 04. 01.
Ez egy kicsit rendhagyó poszt lesz, ma ugyanis nem barkácsolunk semmit. (Esik a eső.) De ettől...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2016. 04. 01.
Ez egy gyors poszt lesz, cserébe legalább rövid. Mostanában permanens témahiányban szenved...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2016. 04. 01.
Tavaly decemberben volt egy kétrészes posztunk arról, mi alapján választottam szerszámos ládát,...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2016. 04. 01.
Bútorlapból készült bútorok általánossá válásával együtt terjedtek el az ilyen bútorok...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2016. 04. 01.
Lyukat persze a legegyszerűbb fúróval készíteni, azonban házilagos körülmények között...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Primitív technológia?

A minap megintcsak egy Youtube videóra bukkantam, majd ennek nyomán egész sereg hasonlóra. Most azonban csak erről az egy videóról írnék pár szót. A tévében persze már mindenki látott mindenféle hajótöröttes, meg lakatlanszigetes filmet, és persze a National Geographic különböző, a világ eldugott vidékein élő természetközeli népek életéről szóló dokufilmek közül is láthattunk legalább néhányat. Van tehát némi fogalmunk arról, - ha más nem elméletben - hogyan is kell kinézzen egy hagyományos, a természetben található építőanyagok felhasználásával épült kunyhó.

primitív technológia agyag égetett cserép tradicionális építkezés agyag kunyhó

 

Az itt bemutatott videó is ilyesmiről szól. A technológia abszolút kőkorszaki, az egyetlen használt eszköz egy kőből készült fejjel rendelkező baltaféleség, aminek a feje vésőként is funkcionálhat.

Az építőanyag azonban a fa váz kivételével szinte teljes egészében agyag. Ideértve a falakat, és magát a tetőt is, amit saját gyártású és égetésű cserepekkel borít a film szereplője.

De van itt több más érdekes is, például a kunyhóban kialakított fekvőhely, amit alulról fűt a tűzhely. Érdemes megnézni, hogy a házikó egyik oldalán van a tűzhely, de a másikon a füst kivezető nyílás, tehát a forró füst a fekvőhely alatt kialakított, lapos kövekkel borított hosszú csatornában megy végig.

primitív technológia agyag égetett cserép tradicionális építkezés agyag kunyhó

Nem is szaporítom tovább a szót, nézzük a mozit:


Az bizonyos, hogy az égetésnek gyakorlott mestere kell legyen, aki ilyen kunyhót épít, és persze nem árt, ha valóban jó minőségű agyagot lehet bányászni a környéken. Azonban számomra mégiscsak az a legérdekesebb az egészben, hogy ezzel a meglehetősen primitív technológiával milyen összetett házikót sikerül építeni.

primitív technológia agyag égetett cserép tradicionális építkezés agyag kunyhó

A Youtube csatornához tartozik egy weboldal, pontosabban blog is, érdemes ott is körülnézni, angol nyelvű az igaz, de a videók érthetőek nyelvtudás nélkül is.
 

   Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

Kövess a Facebookon

Hirdetés

Furdancs

blogavatar

Ez az oldal azoknak szól, akiket érdekel, hogyan működnek a minket körülvevő dolgok. Azoknak, akik tudják mire valók a szerszámok, vagy legalábbis szeretnék megtanulni. Azoknak, akik úgy gondolják, az emberré válás fontos alkotóeleme hogy magunk oldjuk meg a felmerülő problémákat. Mottónk: Nem azért másztunk le a fáról, hogy a fotelben ülve várjuk a szerelőt...

Hirdetés

Szeretjük

szineslogo.png
Kapanyel.png

Hirdetés

Feedek

Reblog

Utolsó kommentek